Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

INTERNATIONAL CATERING CUP

Soutěže International Catering cup
01. Listopad 2018

V lednu nás čeká jedna z nejprestižnějších soutěží po soutěži Bocuse d´Or, na kterou se vždy strašně těšíme. 

LYON / FRANCIE

              12 týmů z celého světa. 12 stejných kuchyní. Držte nám palce. A spolu se mnou kamarádi, kolegové, kteří tvoří nejosvědčenější tým. Jan Horký Martin Svatek Tomáš Popp

Pro mě to je druhá, nejlepších soutěž na světě. Tato soutěž je určená pro lahůdkáře-kuchaře. Ve Francii je tento obor velice ceněn.

Proč?
Všichni mají stejné zadání. Polovina se předkládá degustační jury a druhou polovinu je nutno vystavit na buffet.
Zadání na rok 2019
Kachní Foie Gras a kachna - 16 porcí 4 různých předkrmů a 50 g /2 x teplé a 2 x studené/
Pstruh plněný pěnou z krevet s omáčkou na teplo - 16 porcí
Plněná vepřová kotleta s omáčkou  - 16 porcí
Čokoládo a mango - 2 dorty, 16 čokoládových pralinek a 8x čokoládové soufllé

Letos navíc půjdeme jako soutěžící při BOCUSE D´OR, nakupovat do Metra. Kde máme na nákup 100 euro, abychom koupili přílohu ke pstruhu a vepřové kotletě.

 Podmínky?
Ty se mi líbí nejvíce, všichni je totiž mají stejné.
- stejná doba na trénování
- stejné zadání
- stejný časový limit
- stejné suroviny v identické kvalitě
- stejné množství surovin
- stejně vybavená kuchyň

Každý tým dostane např. 1 kg cibule a když ji spálí, má smůlu. Nebo když ji spotřebuje do jedné věci a nezbyde mu do dalších pokrmů.

Jak to probíhá?
První den přijedeme na sraz všech účastníků soutěže. Proběhne losování kuchyně, společná večeře a převzetí soutěžních uniforem.

Druhý den se od 8:00 vaří do 18:00. Pak je vše potřeba nanosit do chladícího auta. Na to máme hodinu i s dekorací. Nesmíte nic zapomenout, ráno se odjíždí na výstaviště a auta se nevrací. Pak máme hodinu na úklid kuchyně. Večeře a odjezd na hotel.

Třetí den se vstáváme ráno ve 4.30. a  v 5 hodin se odjíždíme na snídani do kuchařské školy. V 6 hodin se odjíždí na výstaviště. V každém chladícím autě musí být jeden člen týmu. Každé chladící auto je určené pro dva týmy. Po příjezdu na výstaviště SIRHA jdeme k hale Paula Bocuse. V této hale poté probíhá soutěž COUPE DU MONDE DE LA PATTISERIE a BOCUSE D´OR. Na výstavišti si každý zabydlí svoje studio a má čas na přípravu dekorace buffetu. Od 11:00 do 15:00 probíhá degustace všech výrobků. Každých 5 minut musí jeden tým odevzdat 8 porcí pro jury na degustaci. Následuje příprava buffetu a od 16:00 se hodnotí vzhled buffetu. Od 17:00 probíhá focení a v 17:30 vyhlášení vítězů. Po vyhlášení vítězů uklízíme kuchyň a buffet.  Pak se odjíždí do Abbaye de Collonges Paul Bocuse na gala večeři. O půlnoci se vracíme na hotel.

Hodnocení prací
Pracovní jury (koeficient 5- násobí se počet bodů x5)
-hodnotí organizaci, čistotu práce, optimalizaci a spotřebu potravin a používání zbytků, hygienu při práci, teamového ducha

Degustační jury
Vzhled (koeficient 4)
Chuť (koeficient 6)
Prezentace na buffetu
-Globální skóre + Originalita v prezentaci + harmonie a rovnováhy výtvorů (koeficient 3)
-Originalita buffetu (koeficient 3)

Komisaři a komise
Komise je složena ze dvou komisí jury.
Pracovní jury jsou kuchaři vysoce ohodnocení řády od sdružení, svazů a rezidenta Francie.
Degustační komise  je složena z 12 komisařů, čestného prezidenta a prezidenta soutěže.
Čestný prezident byl minulé dva roky Frederick Anton 3 hvězdičkový michelinský šéfkuchař.
12 komisařů. Každý stát má svého zástupce, kterého musí schválit prezident soutěže. Za nás jím je Martin Svatek.

 Ceny

1. místo:
Vítězný tým dostane cenu
Golden Trophy a titul "BEST INTERNATIONAL CATERING CUP"
Tým také obdrží finanční odměnu ve výši € 8000 a certifikát.
Tento tým se nemůže zúčastnit dalších ročníků soutěže, ale musí se zavázat, propagovat soutěž ve své zemi a zůstat v kontaktu s francouzskými organizátory s ohledem na vytvoření národního týmu pro příští ročník.

2. místo:
Tým obdrží Silver Trophy, finanční odměnu ve výši € 4.000 a osvědčení.

3. místo
Tým obdrží Bronze Trophy, finanční odměnu ve výši € 2.000 a osvědčení.

Další ceny:
Další čtyři trofeje jsou uděleny týmům, které získaly nejvyšší skóre
- za nejlepší ztvárnění bufetu
- za nejlepší chuť - rybí chod
- za nejlepší chuť – vepřový chod
- za nejlepší dezert

http://www.cateringcup.com/en/the-teams/icc-2019/czech-republic  

Foto z roku 2017.

Kdo nic nedělá, nic nezkazí.
pruh