Souhlasím
Tato stránka využívá pouze funkční cookies za účelem správné funkce webu. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.

CV

02. Listopad 2018

Teorie ve škole mě nikdy moc nebavila, zato kuchařská praxe byla lepší. Vše se změnilo, než jsem nastoupil na 18 ti měsíční povinnou vojenskou službu. Věděl jsem, že to bude až za dva měsíce, a tak jsem šel na brigádu do hotelu Hilton, Francouzské restaurace umývat černé nádobí. Tam jsem najednou poznal, jak krásné zaměstnání může kuchařina být! Po vojně jsem nastoupil do nově otevíraného hotelu Adria Praha, kde jsem dostal neocenitelnou školu pana Petra Miňovského. Poznal jsem tu i Vaška Friče, se kterým jsme spolu pokračovali až do Alcronu. A pak už jsem byl jako student, chtěl jsem se neustále, učit, získávat zkušenosti a zdokonalovat se. 

Další moje kuchařská cesta vedla do restaurace Kampa park, kde jsem strávil sice krátkou dobu, ale kuchařský styl, který tehdy dělal Jarda Žídek mi otevřel oči. Potom jsem pracoval na Rybím trhu, pod Otou Kohoutem, kde jsem se naučil a zdokonalil v přípravě ryb a plodů moře. Poznal jsem se a pracoval s Láďou Doušou, Víťou Hepnarem, Honzou Horkým, Honzou Punčochářem. V sesterské restauraci Flambée jsem se zase potkával s Dušanem Jakubcem, Pavlem Marešem a třeba Martinem Slezákem. Bylo to krásné období. Další moje zastávka, byl nově otevíraný hotel. Tentokrát Radisson SAS Alcron, kde svůj tým sestavoval Zdeněk Pohlreich. Po pár letech jsem chtěl změnu a tak jsem zkusil šéfovat studenou v hotelu Corinthia Towers. Byl to přešlap, ale nelituji toho.  Po půl roce jsem se opět vrátil do Alcronu.

Ve 29 letech jsem dostal první nabídku na pozici šéfkuchař, do nově vznikající restaurace La Veranda. Přijal jsem ji. Za tu dobu jsem ušel obrovský kus cesty.

Nyní je mi 45 let. Moje pozice ve společnosti, která sdružuje tři restaurace v Čechách a sedm restaurací na Ukrajině je kreativní Executive Chef a mentor kuchařů.

V každé z restaurací se starám o něco.
La Veranda Praha sestavuji stálý jídelní lístek a promo menu.
Babiččina zahrada sestavuji stálý jídlení lístek 
The Bistro starám se převážně o snacky, mezze, tapasy a dezerty
Fajna Familia  je síť šesti restaurací v Kyjevě, kde připravuji nové položky do stálého menu a promo menu.
La Veranda Kyjev připravuji nové položky do stálého menu a promo menu.

Plus co je potřeba vymyslet, udělat nebo rozjet pro jednotlivé koncepty.

Nezbytná je úzká spolupráce se všemi šéfy našich kuchyní. To oni zajišťují každodenní provoz a řeší věci s ním spojené. Objednávky zboží, personální záležitosti, ale i denní nabídky menu.

Veškeré pokrmy chystám nejradši tak, aby nepřišly o svoji přirozenou chuť, ale stačí je jen zlehka podpořit a zvýraznit kořením a bylinkami, popřípadě různě okyselit.

Základní potravinu vždy zkouším zkombinovat buď s něčím běžným a pohrát si s texturou jednotlivých komponentů, nebo ji spojit s něčím méně obvyklým. Někdy mi je inspirací myšlenka nebo spíš hezká idea z kuchařské knihy či pokrm, který mi někde předložili, a to s vědomím, že sám bych to udělal jinak. Většinou ale experimentuji a zkouším. Občas se to musí zkusit i desetkrát, než se vše vyladí a dochutí tak, aby to bylo podle mých představ.

 Při přípravě jídel mě vždy inspiruje sezónnost a suroviny v té nejlepší kvalitě, ty pomocí techniky a poctivé kuchařské práce přetavím v jídlo ve vlastním moderním provedením, s vlastním stylem podávání a vlastními chuťovými kombinacemi.

Každoročně se snažím na pár dní odjet na pracovní stáž do zahraničí. 

2009     La Chassagnette / Provence/ - 1 michelinská hvězda
2010     Violetta / Piemonte/ - ocenění Bib
2011     Latium / Londýn/
2011     Semplice / Londýn/
2012     Menulla / Londýn/
2012     Osteria Dell´Angolo / Londýn/
2013     L´Autre Pied / Londýn/- 1 michelinská hvězda
2014     Marcus / Londýn/ - 2 michelinské hvězda
2014     Ametsa with Arzak Instruktion / Londýn/- 1 michelinská hvězda
2015     Alyn Williams / Londýn/ - 1 michelinská hvězda
2015     Story / Londýn/- 1 michelinská hvězda
2016     L´Autre Pied / Londýn/- 1 michelinská hvězda
2016     Pied a Terre / Londýn/- 1 michelinská hvězda
2016     Typing room / Londýn/– 1 michelinská hvězda
2017     Dinner by Heston Blumenthal / Londýn/- 2 michelinské hvězdy

Baví mě předávat mé zkušenosti, proto před lety vznikla moje veřejná facebooková stránka.  Ale na facebooku se špatně hledá v historii, a tak jsem si řekl, že vytvořím stránky, na kterých najdete všechno na jednom místě. Nehledě na to, že někteří lidé nemájí rádi sociální sítě.

Na mých stránkách najdete vše, co mě baví. Všechny fotky a místa,  jsem osobně navštívil. Nic není převzaté od někoho jiného a z míst, na kterých jsem nebyl

Zkušenosti ze stáží a jak to chodí v jednotlivých restauracích.

Restaurace, které jsem navštívil, ale nebudu je hodnotit číslicemi, body ani jinak. Chci, aby se mladí kuchaři a nejen oni, mohli podívat, co se děje ve světě, a kam se současná světová gastronomie ubírá. Snažil jsem se, ke každé restauraci napsat krátký popisek nebo zvláštnost. 

V záložce práce najdete jídla, která připravujeme anebo jsme připravovali.

Recepty, které budou napříč našimi restauracemi, ale i jídla, která mají rádi moje děti nebo výborné cukroví mojí manželky.

mixu najdete zajímavé obchody s kuchařskými potřebami, tržnice, knihkupectví,street foody, festivaly jídla a i kuchařské legendy.

V záložce kniha najdete informace ohledně moji nově připravované knize, kterou bych rád vydal na podzim roku 2019.

V sekci soutěže jsou shromážděné informace ohledně soutěží, kterých se účastním anebo těch nejprestižnějších soutěží na světě. Sám jsem se zúčastnil zhruba 70 soutěží. Byl jsem člen národního týmu AKC ČR a jsem Kuchař roku 2001/02. Kdo se chce podívat více informací je tady.

V partnerech najdete lidi a firmy, se kterými spolupracuji anebo je mám rád proto, jak to dělají. 

Mezi mé mimo pracovní radůstky patří sbírání jídelních lístků, kuchařských knih a modelů sportovních aut v měřítku 1 : 18.  Rád jezdím na kole, lyžování mám také v oblibě, ale to mi nejde tak, jak bych si představoval, dále hraji golf a ping-pong.  Rád fotografuji a cestuji.

 Moje motta

,, Než něco dělat napůl, tak to raději nedělat vůbec. ,,
,,Poctivá kuchařina chce čas, aby se rozvinula chuť a vůně. ,,
,,Nic se nesmí uspěchat, kvalita chce svůj čas. ,,
,,Kdo nic nedělá, nic nezkazí.,,

Mám rád svojí práci a to, co dělám. Chci se s vámi podělit o recepty, informace a vidět, jak další kuchaři rostou a pracují na sobě. 
pruh