
CV
Jmenuji se Radek David jsem profesionální šéfkuchař. Během své kariéry jsem působil v několika prestižních restauracích a hotelech v České republice a dále jsem získal zkušenosti na stážích v zahraničí v michelinských restaurací. Poskytuji privátní gastronomické služby, pomáhám s projekty, které posouvám dál a mnoho dalšího. Mám inovativní přístup k tradiční české a mezinárodní kuchyni, kde se zaměřujI na kombinaci tradičních technik s moderními vlivy. Moje filozofie se zaměřuje na využívání čerstvých a sezónních surovin, které spojuji s moderními technikami a inovacemi. Rád připravuji tradiční česká jídla v moderní podobě, přičemž kladu důraz na udržitelnost a lokální suroviny. Moje pokrmy jsou charakteristické odvážnými chutěmi, precizním zpracováním a elegantní prezentací.
Teoretická výuka ve škole mě nikdy zvlášť nezaujala, na rozdíl od praktického vaření, které bylo mnohem zajímavější. To se však změnilo, když jsem nastoupil k osmnáctiměsíční povinné vojenské službě. Dva měsíce před nástupem jsem si našel práci v hotelu Hilton ve Francouzské restauraci, kde jsem myl nádobí. Zde jsem si uvědomil, jak krásná může být práce kuchaře. Po vojně jsem nastoupil do nově otevřeného hotelu Adria v Praze, kde jsem se učil pod vedením pana Petra Miňovského. Potkal jsem zde i Vaška Friče, s nímž jsem spolupracoval až do našeho angažmá v Alcronu. Od té doby jsem se cítil jako student, s touhou neustále se učit, získávat nové zkušenosti a zdokonalovat své dovednosti.
Další kapitolou mé kulinářské cesty byla restaurace Kampa Park, kde jsem strávil krátký čas, ale kuchařský styl Jardy Žídka mi otevřel nové obzory. Poté jsem se přesunul na Rybí trh, kde jsem pod vedením Oty Kohouta zdokonalil své dovednosti v přípravě ryb a mořských plodů. Spolupracoval jsem s Láďou Doušou, Víťou Hepnarem, Honzou Horkým a Honzou Punčochářem. Následně jsem nastoupil do nově otevřeného hotelu Radisson SAS Alcron, kde vedl tým Zdeněk Pohlreich. Po několika letech jsem hledal změnu a pokusil se o vedení studené kuchyně v hotelu Corinthia Towers. Nebylo to ideální, ale nelituji toho. Nakonec jsem se po půl roce vrátil zpět do Alcronu.
V 29 letech jsem dostal svou první nabídku na pozici šéfkuchaře v nově otevřené restauraci La Veranda, kterou jsem akceptoval. Od té doby jsem urazil dlouhou cestu. Působil jsem jako kreativní Executive Chef a mentor kuchařů v rámci společnosti, která zahrnovala restaurace La Veranda Praha, Babiččina zahrada, The Bistro, pět restaurací Fajna Familia a La Veranda Kyjev. Bylo nezbytné úzce spolupracovat se všemi šéfkuchaři a manažery.
Ve věku 49 let jsem se stal kreativním šéfkuchařem v americké firmě ARAMARK, která poskytuje firemní stravovací služby. Pracoval jsem zde jeden a půl roku a usiloval o změnu stravovacích návyků.
Momentálně pracuji jako soukromý šéfkuchař, poskytuji gastronomické poradenství a podílím se na různých projektech.
MOJE FILOZOFIE
Při přípravě pokrmů dávám přednost zachování jejich přirozené chuti, kterou jemně podtrhuji kořením a bylinkami nebo mírným okyselením.
Základní suroviny kombinuji buď s běžnými ingrediencemi, přičemž si hraji s texturou jednotlivých složek, nebo je spojuji s něčím neobvyklým.
Inspiraci čerpám z kuchařských knih, nápadů nebo jídel, která jsem měl možnost ochutnat, ačkoliv bych je sám připravil odlišně.
Často experimentuji a hledám ten správný recept. Někdy je třeba pokus opakovat i desetkrát, než dosáhnu dokonalé chuti dle svých představ.
Sezónní suroviny nejvyšší kvality jsou pro mě zdrojem inspirace při vaření. Tyto suroviny pak s pomocí techniky a umění kuchařství transformuji na moderní pokrmy, které podávám ve vlastním stylu s originálními chuťovými kombinacemi.
Každý rok se snažím strávit několik dní na pracovní stáži v zahraničí.
2009 La Chassagnette /Provence/ - 1 michelinská hvězda
2010 Violetta /Piemonte/ - ocenění Bib
2011 Latium /Londýn/
2011 Semplice /Londýn/
2012 Menulla /Londýn/
2012 Osteria Dell´Angolo /Londýn/
2013 L´Autre Pied /Londýn/- 1 michelinská hvězda
2014 Marcus /Londýn/ - 2 michelinské hvězda
2014 Ametsa with Arzak Instruktion /Londýn/- 1 michelinská hvězda
2015 Alyn Williams /Londýn/ - 1 michelinská hvězda
2015 Story /Londýn/- 1 michelinská hvězda
2016 L´Autre Pied /Londýn/- 1 michelinská hvězda
2016 Pied a Terre /Londýn/- 1 michelinská hvězda
2016 Typing room /Londýn/– 1 michelinská hvězda
2017 Dinner by Heston Blumenthal /Londýn/- 2 michelinské hvězdy
2023 Pollen Street Social /Londýn/– 1 michelinská hvězda
Baví mě předávat mé zkušenosti, proto před lety vznikla moje veřejná facebooková stránka. Na Facebooku je vyhledávání v historii obtížné, proto jsem se rozhodl vytvořit stránky, kde bude vše pohromadě. Navíc někteří lidé sociální sítě nepreferují.
Na mých stránkách najdete vše, co mě baví. Všechny fotky a místa, jsem osobně navštívil.
Zkušenosti ze stáží a jak to chodí v jednotlivých restauracích.
Restaurace, které jsem navštívil, ale nebudu je hodnotit číslicemi, body ani jinak. Chci, aby se mladí kuchaři a nejen oni, mohli podívat, co se děje ve světě, a kam se současná světová gastronomie ubírá. Snažil jsem se, ke každé restauraci napsat krátký popisek nebo zvláštnost.
V záložce práce najdete jídla, která připravujeme anebo jsme připravovali.
V akcích najdete fotky z hostování a akcích, kterých jsem zůčastnil.
Recepty, které budou napříč našimi restauracemi, ale i jídla, která mají rádi moje děti nebo výborné cukroví mojí manželky.
V mixu najdete zajímavé obchody s kuchařskými potřebami, tržnice, knihkupectví, street foody, kuchařské legendy nebo prodejci a výrobci porcelánu.
V záložce kniha najdete informace ohledně moji nově připravované knize, kterou bych rád vydal na podzim roku 2022/23.
V sekci soutěže jsou shromážděné informace ohledně soutěží, kterých se účastním anebo těch nejprestižnějších soutěží na světě. Sám jsem se zúčastnil zhruba 70 soutěží. Byl jsem člen národního týmu AKC ČR a jsem Kuchař roku 2001/02.
V partnerech najdete lidi a firmy, se kterými spolupracuji anebo je mám rád proto, jak to dělají.
Mezi mé záliby patří sběratelství jídelních lístků, kuchařek a modelů sportovních aut v měřítku 1:18. Rád jezdím na kole, lyžuji, ačkoliv ne tak dobře, jak bych si přál, a věnuji se golfu a stolnímu tenisu. Mám také rád fotografování a cestování..
Moje motta zní:
,,Než něco dělat napůl, tak to raději nedělat vůbec.´´
,,Poctivá kuchařina chce čas, aby se rozvinula chuť a vůně. ´´
,,Kdo nic nedělá, nic nezkazí.´´
,,Nic se nesmí uspěchat, kvalita chce svůj čas. ´´
,,Pouze ti, kteří nic nedělají se nedopouštějí chyb.´´
