Vánoce nemohou být bez vanilkových rohlíčků.
- Recepty
- Cukroví od Zdeničky
- Vanilkové rohlíčky
Vánoce nemohou být bez vanilkových rohlíčků.
240 g | hladká mouka |
200 g | máslo |
70 g | cukr moučka |
100 g | ořechy vlašské |
1 ks | vanilka |
Ořechy rozmixujte v kuchyňském robotu nebo je nastrouhejte na jemno. V kuchyňském robotu smíchejte všechny sypké suroviny, včetně ořechů. Přidejte nakrájené máslo a zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Zpracujte těsto, zabalte do potravinové fólie a nechte ho v chladničce odpočinout do druhého dne.
Těsto rozdělte na třetiny, z každé vytvarujte váleček cca 2 cm silný, odkrajujte stejnoměrné kousky a tvarujte rohlíčky. Pracujte rychle, jakmile těsto zahříváte rukama, hůř se s ním pracuje. Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte je asi 7 minut při 180° C. Rohlíčky při pečení trochu “vyskočí”. Po vyndání z trouby nechte rohlíčky chvíli na plechu zchladnout a ještě vlahé obalte ve vanilkovém moučkovém cukru (připravte si ho sami, tak, do dózy s moučkovým cukrem vložte z vanilkovéhý lusk a nechte alespoň 14 dní ovonět). Po obalení nechte rohlíčky vychladnout a uložte do krabice.
Děti rádi pomáhají při přípravě, obzvlášť při obalování v cukru.