RAJČATA - Základní rajčatová omáčka
Rajčata se pěstují téměř po celém světě. Nezralá (zelená) rajčata mohou způsobit otravu organismu. Rajčata jsou vhodná při redukčních a očistných dietách. Pro osoby s poruchami látkové výměny, krevního oběhu a nemocemi srdce. Obsahují antioxidant lykopen, který chrání před rakovinou. Rajčata nemají žádný tuk, ale mají vysoký podíl vlákniny a 90 % tvoří voda. Dále vitamín B, C, betakaroten, chrom, draslík, vápník a hořčík.
MALL TV Rajčatová omáčka, kterou můžete použít na těstoviny, do risotta, na studené polévky. Pokud ji hned nespotřebujete, vydrží v lednici týden.
Odkaz na video ZDE
4 cl olivového oleje
2 stroužky česneku
500 g loupaných rajčat
sůl
Do rendlíku dejte olivový olej a opečte na něm neoloupané stroužky česneku. Přidejte drcená/loupaná rajčata, vařte 20 minut. Nakonec přeceďtě přes jemný cedník.
Pokud máte pasírku s jemným sítem, tak propasírujte.
TIP: Máte-li stonky bazalky, můžete je klidně přidat do základu.