
PÓDIOVÉ SOUTĚŽE
LÁZEŇSKÝ POHÁREK, ČESKÝ KAPR, GASTRO JUNIOR A ATD......
PRAHA
Informace o tom, jak se připravit na tento typ soutěží.
Kdo soutěží?
Studenti kuchařských škol, junioři do 21-23 let a senioři.
Časové omezení?
Příprava produktu nebo čištění zeleniny trvá 15 minut, nastěhování do studia 10 minut, samotné vaření a výdej mezi 30 a 60 minutami a úklid pracoviště 10 minut.
Všechny tyto časy jsou striktně stanoveny v propozicích a je jasně specifikováno, co je možné připravit v zázemí. Například, pokud sponzor poskytne chřest, pravděpodobně nebude souhlasit s tím, aby byl chřest loupaný již v zázemí.
Tyto soutěže jsou pro sponzory atraktivní, protože jim umožňují propagovat svou značku a produkty a ukázat jejich zajímavost. Sponzor by si měl vždy pečlivě vybrat produkt, se kterým chtějí, aby soutěžící pracovali. Občas se však stane, že situace se zkomplikuje, což může vést k negativní publicitě. Když pak i dobře připravená soutěž pod záštitou odborné organizace či pořadatele působí amatérsky, je to způsobeno tím, že sponzor poskytl nevhodný produkt a organizátor nebo porota (komisaři) to odsouhlasili. V takovém případě je někde chyba. A není divu, že v dnešní době médií a sociálních sítí to může skončit honem na "čarodějnice".
Názvy pódiových soutěží
Český kapr
Primerba cup / UNILEVER/
Moravský kuchař / BONDUELLE
Chřest a holandská omáčka / NESTLÉ/
Lázeňský pohárek/pouze studenti škol/
Gastro junior/pouze studenti škol/
Jak jsem zmínil, každá soutěž má svého významného sponzora, který očekává spolupráci s účastníky. Není se čemu divit, vzhledem k finanční náročnosti pořádání takového eventu. Už jen doprava a montáž kuchyňských studií na místě trvá dva dny, plus připojení elektřiny a vody. Organizace korespondence, shromáždění komisařů pro výběr soutěžících a jejich předchozí setkání. Zajištění ubytování, programu, stravování, medailí, pohárů a cen pro všechny zúčastněné. To vše je obrovská práce, kterou lidé vykonávají bez nároku na odměnu, pouze pro pocit, že přispívají k rozvoji kuchařského umění.
Kdo se může zúčastnit?
Každý může, pokud to není podmíněno členstvím v nějaké organizaci a je splněn věkový limit.
Jak na to?
Pečlivě si přečtěte propozice. Uvařte a vyfoťte jídlo. Spočítejte náklady, připravte recept a odešlete ho. Vyčkejte, zda vás vyberou. Poté je na vás, kolik pokusů si dáte a jak moc věříte ve svou schopnost uvařit to v časovém limitu. Před soutěží si sbalte vše potřebné: hrnce, malé kuchyňské přístroje (ponorný mixér, thermomix atd.), vařečky a misky. Zkontrolujte, zda je na místě indukční vařič, aby vám vše fungovalo správně. Uvařte a očekávejte výsledky.
Co může pokazit dojem ze soutěže aneb pravda nebo nepravda?
Je běžné, že soutěžící přinesou vlastní fondy, pesto, těsta, nebo prachy (jako prach ze sušeného hrášku, nikoli peníze), které mohou ovlivnit výsledek soutěže. Může se stát, že se cítíte ošizeni, nebo že vaši kolegové nesplnili zadání, či že porota byla někomu nakloněna. Ideálně by měl každý dostat stejný fond, pesto si musí připravit sami na místě, těsta se nesmí používat, pokud nejsou koupená v originálním balení, a prachy, které nelze koupit nebo připravit v daném časovém limitu, by se neměly přinášet. Všechno by mělo být zařízeno tak, aby měli všichni stejné podmínky. Soutěžící dostávají stejný hlavní produkt a není možné jej zaměnit. Například, mohu dostat chřest od sponzora, ale dám přednost lepšímu německému.
Soutěže studentů
Můžu zmínit soutěž LÁZEŇSKÝ POHÁREK, na které jsem se minulý rok podílel jako porotce. Získal jsem tak mnoho informací z první ruky. Pozvání mi poslal můj přítel Lukáš Paluska, s nímž jsem v týmu Czech Culinary Team. Lukáš je také předsedou pobočky AKC ČR v Karlových Varech a organizátorem této školní soutěže.
Soutěž je určena pro kuchaře a cukráře. Jedná se o prezentaci, kde soutěžící vystavují tříchodové menu nebo tři předkrmy. Vystavené pokrmy musí také připravit na pódiu. Minulý ročník byl zaměřen na tvaroh, což bylo zvoleno kvůli finanční dostupnosti pro školy, které musí jídlo občas připravit se studenty a nemají na to velký rozpočet.
Soutěžící se sešli v Grandhotelu Pupp, který poskytl svůj nádherný velký sál. Po vystavení mají 30 minut na přípravu v zázemí pod dohledem technické komise a 15 minut na dokončení na pódiu. Následuje společný oběd a vyhlášení vítězů. Překvapilo mě, že Lukáš dokázal získat sponzory, a tak každý kuchař našel v tašce profesionální kuchařský nůž. /Lukáš mi pro letošní ročník řekl, že každý účastník dostane nůž Wusthof/. Nebyly to žádné trička od sponzora s velkým logem, která jsou vhodná jen do práce nebo na jednorázové použití. Žádné levné instantní výrobky, brandované propisovačky nebo recepty na vaření s instantními surovinami.
Před nebo po vyhlášení vítězů jsem soutěžícím ukázal, jak mohou vypadat různé styly prezentace na talíři, a předvedl jsem jim čtyři různé způsoby úpravy.
PERLIČKA NA ZÁVĚR
V soutěžích jako GLOBAL CHEF nebo GLOBAL PASTRY CHEF se vaří podle přesných pravidel, která určují, co musí jídla obsahovat od jednotlivých sponzorů, jako je například zelený čaj MATCHA, čokoláda VALRHONA, WAGYU hovězí maso atd. V Maďarsku, na semifinále, jsme se setkali s tím, že místo slíbeného WAGYU hovězího masa bylo k dispozici pouze nejlepší dostupné maďarské chlazené maso, a na výstavišti nás čekalo zmrzlé brazilské maso.
Junioři očekávali halibuta v den soutěže, ale čekali čtyři hodiny. Start soutěže se odkládal, nejprve jim byl slíben candát, ale nakonec dostali pstruha. Soutěž se kvůli tomu protáhla až do pozdních nočních hodin.
Ano, i toto se v soutěžích stává.
