
MOMOFUKU NOODLE BAR
Executive Chef : Tony Kim, Zakladatel : David Chang EDIT: RESTAURACE JE TRVALE UZAVŘENA
NEW YORK
Druhá restaurace Momofuku Noodle Bar Davida Changa vznikla v obchodním domě na Columbus Circle u Central parku.
David Chang má svoje impérium velké. Od dvouhvězdičkové restaurace KO MOMOFUKU, ve kterém jsem byl při první návštěvě New Yorku. Bylo to ještě staré KO, sedělo se na baru, kapacita bylo pouze pro 10 lidí a nesmělo se zde fotit. Než jsem ji našel, třikrát jsem vchod do restaurace přešel. Teď je snad situace lepší, a hlavně se restaurace přesunula.
Dále David vytvořil tyto podniky SSAM BAR, FUKU, NISHI A KAWI.
Momofuku Noodle Bar na Columbus Circle byla jednou z lokalit v síti restaurací Momofuku, která byla otevřena v roce 2016. Nacházela se v oblasti Columbus Circle na Manhattanu, v komplexu Time Warner Center.
Tato pobočka Noodle Bar se, stejně jako ostatní lokace, specializovala na moderní interpretace asijských pokrmů, zejména ramen, bunů a dalších nudlových jídel. Nabízela neformální a přátelskou atmosféru, kde si hosté mohli vychutnat vynikající jídlo v moderním prostředí.
Restaurace se stala oblíbenou nejen mezi místními obyvateli, ale i mezi návštěvníky města, kteří hledali kvalitní asijské jídlo v atraktivní lokalitě.
I přes uzavření této pobočky zůstává Momofuku Noodle Bar ve své původní lokalitě v East Village a v dalších místech důležitou součástí gastronomického světa New Yorku, známou pro svou kreativitu a inovativní přístup k asijské kuchyni.
Noodle bar je velmi příjemný koncept, který najdete v East Village, kde se nachází jak původní starý Noodle bar, tak i nový na Columbus Circle. Nabízí nudle, napařované housky, plněné kynuté knedlíky, malá jídla, zeleninové a hlavní pokrmy. Kuchyně i bar jsou otevřené podél stěny a za barem je elektronická tabule s klapajícími panely, připomínající odjezdovou tabuli na Hlavním nádraží. Na tabuli jsou uvedeny denní speciality, nápoje a dezerty.
Pokud si předem neuděláte rezervaci, jako my, kteří jsme sem přišli neplánovaně po návštěvě Central Parku, kde jsme krmili veverky, očekávejte, že budete čekat na stůl 30 minut až hodinu. U rezervačního stolu si vezmou váš kontakt a jakmile se stůl uvolní, pošlou vám zprávu a máte 10 minut na to, abyste se vrátili do restaurace. Na každém stole jsou poličky s ubrousky, brčky, jídelními lístky a tužkami. Vyberete si jídelní lístek a tužku, vyplníte počet porcí a pak už se jen těšíte, až vám vše přinesou. Napařovaný knedlíček s krevetou byl vynikající a určitě se pokusím ho doma připravit. Bůčková klasika byla tentokrát podávána ve čtvercovém tvaru. Ramen byl výtečný, stejně jako nudle s humrem, které byly naprosto skvělé. Humr byl opravdu luxusní a navíc jsem si nemohl nechat ujít ochutnávku mučenkové panna cotty.
Momofuku Noodle Bar East Village byla otevřena v roce 2004 a je považována za jednu z klíčových restaurací, která pomohla etablovat Changovo impérium Momofuku.
Noodle Bar se specializuje na moderní interpretaci asijských nudlí a polévek, zejména ramen a bun. Restaurace je známá svým neformálním stylem a přátelskou atmosférou, stejně jako za své kreativní a inovativní pokrmy. Menu zahrnuje oblíbené položky jako ramen (nudlová polévka s různými přísadami), pork buns (přírodní vepřové maso v měkkých houskách), a ssäm (grilované maso podávané s přílohami, které si můžete zabalit do listů salátu).
Momofuku Noodle Bar je také známý pro svou schopnost měnit menu podle sezónních surovin a kulinářských trendů, což přispívá k jeho neustálé popularitě a čerstvosti nabídky. Restaurace se stala nejen milovanou místními obyvateli, ale i cílem pro návštěvníky města, kteří hledají vynikající asijskou kuchyni.
Changův přístup k vaření a jeho inovativní styl, který přetváří tradiční asijská jídla pomocí moderních technik a neotřelých ingrediencí, se stal známým pro svou jedinečnost a kvalitu. Momofuku Noodle Bar tak hrála klíčovou roli v redefinování a popularizaci moderní asijské kuchyně v USA.
David Chang je americký šéfkuchař a restauratér, který se proslavil svým inovativním přístupem ke gastronomii a vytvořením sítě restaurací Momofuku. Narodil se 5. srpna 1977 ve Virginii do korejsko-americké rodiny. Changova cesta k vaření nebyla přímá – po studiu na Trinity College zkoušel pracovat v různých odvětvích, včetně učitelské práce v Japonsku a finančnictví v New Yorku. Nakonec se rozhodl vrátit ke své vášni pro vaření.
Chang navštěvoval French Culinary Institute (nyní International Culinary Center) v New Yorku. Po ukončení studia začal pracovat v prestižních restauracích jako je Mercer Kitchen a poté v Craft u Toma Colicchia. Aby dále rozvíjel své dovednosti, odešel do Japonska, kde pracoval ve slavných ramenových restauracích, a později strávil nějaký čas ve špičkových kuchyních v New Yorku, jako Café Boulud u Daniela Bouluda.
V roce 2004 otevřel svou první restauraci, Momofuku Noodle Bar v East Village v New Yorku. Restaurace nabízela jednoduché jídlo jako ramen a vepřové bůčky v asijském stylu, ale díky jeho nápaditému pojetí a kvalitě se rychle stala kultovním místem. Na úspěch Noodle Baru navázal dalšími podniky v rámci sítě Momofuku, jako jsou Momofuku Ssam Bar, Momofuku Ko (která získala dvě michelinské hvězdy), Milk Bar (spolu s cukrářkou Christinou Tosi) a další.
Kuchařská filozofie
Chang je známý svou průkopnickou a nekonvenční filozofií, která spojuje prvky korejské, japonské, čínské a americké kuchyně. Neřídí se tradičními pravidly a neustále experimentuje s chutěmi a technikami. Umami, pátá základní chuť, je jedním z klíčových prvků jeho vaření, a právě její posilování najdeme v mnoha jeho pokrmech.
Je také zastáncem myšlenky, že „dobré jídlo nemusí být drahé nebo vysoce formální“, což ho vedlo k otevření konceptů, kde nabízí jídla špičkové kvality ve více uvolněném prostředí. Jeho práce často zpochybňuje stereotypy o "vysoké kuchyni" a prosazuje rovnost mezi kulinářskými tradicemi.
Chang je velmi aktivní mimo restaurace. V roce 2010 spustil časopis Lucky Peach, který se soustředil na jídlo, kulturu a kreativní psaní. Časopis sice skončil v roce 2017, ale stal se vlivným médiem v kulinářském světě. Chang je také autorem několika kuchařek a tvorcem televizních pořadů jako například dokumentární série Ugly Delicious na Netflixu, kde prozkoumává různorodost a krásu jídel z celého světa.
Jeho kariéra a úspěch jej učinily jedním z nejvlivnějších šéfkuchařů moderní doby, a to nejen díky jeho kuchařskému umění, ale i schopnosti popularizovat a měnit gastronomické trendy.
Changův přístup k vaření a jeho vliv na kulinářský svět jsou charakterizovány jeho touhou experimentovat a rozbíjet konvence, což z něj činí jednu z nejvýraznějších postav v současné gastronomii.
https://momofukunoodlebar.com/
