Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

KULINÁŘSKÉ LÉTO

Akce
23. Srpen 2019

Letos jsem se poprvé zapojil do projektu KULINÁŘSKÉ LÉTO. Projekt, který zaštiťuje firma ZDRAVÉ STRAVOVÁNÍ, rozvážející krabičkovou stravu po celé České republice. Každý rok oslovují kuchaře, aby zpestřili jídelníček pro svoje klienty. Letos se projektu zúčastnil Jan Punčochář, Zdeněk Křížek, Michal Bůček, Jan Voráček, ale třeba i kuchařka Anchal Bhalla, která kvůli tomu přiletěla z Indie.

Zadání je stejné pro všechny. Vymyslet a připravit celodenní stravu pro 400 lidí.

A pro každého z Nás je to velká výzva. Všichni jsme zvyklí vařit v každodenním provozu pro restaurace ve kterých pracujeme.  Tady musíme brát zřetel a ohledy, aby jídlo vydrželo transport a bylo vynikající po regeneraci. Dále bylo proveditelné uvařit kvalitně ve velkém množství, tak aby jídlo neztratilo chuť, vzhled, barvu a konzistenci.

Vybral jsem jídla, které jsou ověřené každodenním provozem. Osobně mě překvapilo monstrózní zázemí firmy, ve kterých se jídlo připravuje. Dále velké chlazené prostory, ve kterých se jídlo dávkuje, váží a balí. Poprvé jsem viděl speciální zařízení, které používají na odstředění, jemné mletí, balení a atd….. Pro vaření má nejmenší elektrická pánev obsah 12 lt po největší kotel na 1500 litrů. Místo vařeček se používají speciální špachtle, vidle a lopaty.

Moje menu.

Pesto z pečené řepy, pražené pinie a bramborové chipsy

Mrkvová polévka s pomerančem a zázvorem, marinované krevety a granátové jablko

Dušené králičí stehno po dijonsku, restovaná kořenová zelenina, bramborové rohlíčky

Doráda, rajčatová tarhoňa, salát z malých rajčat, bazalky a dresingu z octu z vína chardonnay

Panna cotta z bílé čokolády a jogurtu, čokoládový crumble, maliny a malinová omáčka

Zvládnul jsem to uvařit díky pomoci celého týmu kuchařů a pomocníků. Ruku přiložil i ředitel.

Pro představu.

Pesto jsme připravovali ze 140 kg pečené oloupané řepy, 30 kg piniových ořechů a 11 kg parmezánu.

Panna cotta se připravovala z 36 litrů smetany, 36 kg jogurtu a 15 kg bílé čokolády.

2 kuchaři filetovalo 200 ks pražmy 6 hodin.

Co mě na tom lákalo nejvíce? Nová zajímavá zkušenost, zvědavost a velká příležitost uvařit jídlo, které zákazníci ochutnají doma od Aše po Jablunkov.

https://www.kulinarskeleto.cz/

Kdo nic nedělá, nic nezkazí.
pruh