
KRÁDEŽE ANEB CO LZE VŠECHNO UKRÁST
PRAHA
Bohužel, ke gastronomii to taky patří.
odkaz na článek ZDE
Přepis článku
Co se dá ukrást v restauraci? Šéfkuchařům pod rukama mizí i recepty
Tak jako platí proslulé - jedlo se, jí se a jíst se bude. Tak platí - kradlo se, krade se a krást se bude. V dnešní době by si člověk řekl, že už se nekrade. Omyl. Budete se divit, co všechno lze ukrást.
Dříve, za dob minulých socialistických a krátce po revoluci, bylo běžné, že se šetřilo na mase. Krájely se menší porce masa nebo se vykrajovaly a zaměňovaly partie masa za jiné, hořčice se ředila, nedodržovali se kalkulace z norem, nezahušťovalo se jíškou, ale amerikou (mouka rozmíchaná s vodou). Olej z fritůry se použil na kuchařské základy. Dávaly se menší porce. Kuchaři pak maso prodávali zpět řezníkům, nebo prodávali dál v restauraci a dělili se s číšníky.
Ve velkých vývařovnách to bylo ještě horší. Vše se vařilo podle kalkulací z norem a tak to bylo ve větším. Když jsem byl na vojně v nemocnici, kde jsem pracoval s “civilisti“, a byli řízky, tak byla přesná norma, kolik se použije oleje na 10 porcí. Když se jich smažilo 800, tak stačilo nebýt líný, olej 4krát scedit a zbyla polovina. Ale těch fíglů bylo více. Kdo nebyl líný, tak si polepšil.
Ale v dnešní době je to jinak.
Nejčastější prohřešek je záměna zboží. Hodně se stává, že v jídelním lístku je steak z brazilské svíčkové a kuchař ho přitom připraví z české. Málo hostů rozdíl pozná. A rozdíl v ceně je velký. Problémy jsou s rybami. V menu je čerstvá ryba, ale přitom je zmražená. Ušetřit se dá i záměně margarínu s máslem, nebo čokoládové polevy místo čokolády. Obecně lze říct, že se v dnešní době se tolik nešetří na gramážích, ale na kvalitě potravin.
Ukradená restaurace
Novým trendem se stalo kopírování celých konceptů restaurací. V dnešní době si může restauraci, hospodu nebo kavárnu otevřít skoro každý. To je ale velmi zrádné. To, co někde funguje, nemusí fungovat jinde. Řada restauratérů tak narazila na nezájem hostů v podniku, který se výrazně podobá jnému, který funguje. A tak logicky vyrazí do podniku, který funguje. V dnešní době k tomu stačí mobilní telefon. A dotyčný pak fotí a fotí.
Nám se tohle stalo například v pražské La Verandě, průhonické Babičce i v Kyjevě. Pak jsem šel v Oděse po ulici a myslel jsem, že jsme tam otevřeli restauraci. Dekorace, ubrus, menu, položky v menu, oblečení servisu, porcelán. Vše stejné.
Kopírování jídel
Další věc je kopírování jídel nebo celých jídelních lístků. Při otvírání Babiččiny zahrady v Průhonicích bylo nutné přijmout nové kuchaře. Zkušebně jsme přijali jednoho kuchaře, který šestý den, co byl v práci, sebral kompletní kalkulace, technologické postupy a menu. Ukradl je vytištěné. Ne, že by si to opsal nebo ofotil. Po třech měsících jsme zjistili, kde pracuje a moje menu prezentoval jako svoji práci. A ani se neobtěžoval prohozením slov v jídlech nebo pořadí jídel v menu. Na Ukrajině nabízeli našim kuchařům peníze za recept na určitá jídla.
Dokonce, když tady otevřel podnik KFC, tak přišel jeden pán a nabízel franšízantovi 50 000 dolarů za recept na složení koření na kuře.
Další nešvar. Do restaurace se hlásí kuchaři na práci. Jen s tím rozdílem že nechtějí pracovat, ale okouknout zevnitř jak to děláme. Ukradnout technologické postupy, recepty, systém práce, seznam našich dodavatelů surovin. Prostě know-how. Někdy je pošle zaměstnavatel, někdy oni sami, aby se naučili nová jídla, které pak ihned zařadí na nové menu. Nedávno přišla jedna slečna, kterou zajímala dokonce jedna určitá věc. Kuchařská FBI (moji kolegové) to samozřejmě odhalila, že dotyčná u nás rozhodně nechtěla pracovat. I to se děje v gastronomii. Špionáž. Někdy to dělají stážisti. Dohodneme se s nimi, že budou pracovat týden, ale třeba třetí den se vymluví na rodinné problémy. To co chtěli, zjistili. Ale to není problém jen v gastronomii.
Nebudu popisovat, co dělali a dělají číšníci. To by bylo na další článek a musel by ho napsat někdo jiný. Ale i zákazníci nejsou svatí. Nejčastěji se ztrácejí lžičky od kávy, hadrové ručníky a hygienické potřeby. Někteří hosté potřebují asi suvenýr.
