
FIGLMÜLLER
VÍDEŇ
Figlmüller je ikonická vídeňská restaurace, která se proslavila svým obřím Wiener Schnitzel (vídeňským řízkem). Byla založena v roce 1905 a od té doby je považována za jednu z nejlepších destinací pro ochutnání tradičního vídeňského řízku.
Restaurace patří rodině pana Figlmüllera a na ploše 200 metrů provozuje tři podniky. Na stolech nenaleznete ubrusy, jen pečivo, zatímco na talířích jsou ubrousky a příbory. Díky setkání s usměvavým slovenským číšníkem jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informací.
Kromě slavných řízků nabízí Figlmüller také další rakouské speciality, včetně různých salátů, tradičních příloh a dezertů. Restaurace má momentálně několik poboček ve Vídni, z nichž nejvýznamnější se nachází blízko katedrály svatého Štěpána.
Každé ráno ve šest hodin přijdou tři kuchaři, nasadí si sluchátka, zapnou hudbu z iPhonu a až do dvou hodin odpoledne připravují řízky. Specializují se na vepřový řízek z panenky o váze 250 gramů, který rozklepou do velikosti větší než talíř.
Řízek se obaluje až po objednání a smaží se jen krátce. Kuchař u fritézy pečuje o telecí řízky, které se smaží pomalu, čtyři minuty. Vepřové řízky se smaží ve třech pánvičkách s olejem o teplotě 180°C. Nejdříve se ponoří na pět sekund do první pánvičky, poté se přesunou do druhé a nakonec se dosmaží ve třetí, což zabraňuje ochlazení oleje a vysušení řízku.
Denně se zde prodá až tisíc řízků a spotřebuje se šedesát litrů oleje. Menší řízky nesmějí opustit kuchyni.
Nedojedený řízek si můžete zabalit do papírové tašky s plastovou miskou na salát a papírem, které dostanete. Balení není v kompetenci obsluhy ani kuchařů.
V kuchyni pracuje šéfkuchař z Rakouska, jeho maďarský zástupce a další personál zo Slovenska. Stejně jako v Plachuttě, kde na stolech stojí měděné kastrůlky s masem, zde u každého stolu najdete řízky.
Restaurace se zaměřuje na použití surovin výhradně z Rakouska.
