FIELD
1* Michelin, Executive Chef : Radek Kašpárek
PRAHA
Koronavirus změnil většině z nás plány. Můj velký kamarád Tomáš, nadšenec do dobrého jídla, se kterým chodím po restauracích v Londýně, se po třech měsících strávených v Praze vracel domů. Během těchto tří měsíců, jsme navštívili spoustu hladových oken, prošli s rodinami Prahu a příjemně se bavili. Rozhodli jsme se tedy důstojně zakončit jeho pobyt v Praze, návštěvou michelinské restaurace Field.
Udělat rezervaci byl trochu problém, přes obědy byli docela dost full booked, ale zvládli jsme to.
Rezervaci jsme měli na 12:00, po vstupu do restaurace zde již sedělo asi 6 dvojek, některé byly už u dezertu. Trochu jsem se zarazil, ale po zkontrolování webových stránek, jsem zjistil, že otevírají už v 11:00.
Oba jsme se shodli na poledním menu. Chtěl jsem vidět co Radek a jeho tým nabízí v rámci poledního menu. Cena 590 Kč za tříchodové menu včetně kávy je lákává. V Londýně běžně dostanete v 1* oběd od 25-30 liber.
Na začátek jsme nedostali pozdrav z kuchyně, ale rovnou paletu chutí. Vzhledem kreslířská paleta, kdy v důlkách naleznete máslo, pyré z kořenové zeleniny a lanýžů, sýr, sůl, semínka a k tomu dostanete v ošatce malý bochník horkého chleba.
V poledním menu je vždy výběr ze dvou pozic. U obou dvou zvítězila zvědavost a u mě navíc profesionální deformace. Všechny chody jsme sdíleli (dělili mezi sebe).
Jeden předkrm byl z rajčat a sýru, druhý s kachnou. Oba dva byly skvělé. U obou chodů probíhal servis u stolu, při kterém servírka zalévala jídla omáčkou a rajčatovou vodou.
Hlavní chody probíhaly stejně se servisem omáčky. Jediné, co nás překvapilo, bylo použití hub u obou chodů. U kuřete to byla hlíva královská a u hovězího smrž.
U dezertů je na výběr variace sorbetů nebo dezert. Ten týden podávali dezert z jahod. Mohl být klidně větší. Bylo ho málo.
Celkové shrnutí. Bylo to naprosto skvělé. SKVĚLÝ POMĚR CENA/KVALITA/VÝKON. Ve Fieldu jsem byl potřetí. A tentokrát to bylo nejlepší. Moje první návštěva byla 14 dní před získáním michelinské hvězdy. Shodou okolností taktéž na poledním menu, tenkrát s kolegy z práce, jelikož nám měnili v La Verandě jističe a nemohli jsme vařit. Tehdy se to nepovedlo. Při druhé návštěvě už měl Field hvězdu a ochutnal jsem všechny chody. Dojem jsem měl zvláštní. Asi jak řekl Daniel Humm. "Nemusím celému světu ukazovat, že umím vařit a dávat hromadu komponentů na talíř, aby věděli že umím."
Všem kolegům vřele doporučuji zajít na oběd. V Londýně kuchaři běžně chodí na jídlo ke konkurenci a kamarádům. Porce jsou malé. Hlavně u předkrmu a dezertů, ale pokud vše sníte s paletou chutí, budete tak akorát najedení.