
ČERVENÁ ŘEPA - Carpaccio z pečené červené řepy
Extrémně zdravá zelenina obsahuje vitamíny B a C, provitamín A (karoten), hořčík, draslík, vápník, sodík, křemík, selen, zinek, železo, kyselinu listovou, stopové prvky rubidium a cesium, a antioxidanty betain a betacyanin. Neutralizuje škodlivé látky a napomáhá jejich vylučování z těla. Podporuje funkci jater, ledvin, žlučníku, žaludku, mozku a srdce.
Pomáhá snižovat krevní tlak, brání vzniku aterosklerózy, podporuje funkci jater, zpomaluje stárnutí a bojuje proti lupům.
Zabraňuje průjmům, odstraňuje toxiny ze střev.
Má diuretické účinky, podporuje zotavení po klíšťové encefalitidě a lymské borelióze.
Je doporučována pro posílení imunity, prevenci rakoviny a v období rekonvalescence.
MALL TV
Červená řepa je velmi oblíbená a já ji také rád zařazuji do předkrmů, salátů a hlavních jídel. Rád ji kombinuji s žlutou řepou.
Odkaz na video ZDE
Carpaccio z pečené červené řepy, kozí sýr, granátové jablko a kečup z červené řepy
Pečená červená řepa
2 ks červené řepy
Sůl
Snítka Tymiánu
1 cl Olivový olej
Umístěte řepu na alobal, osolte, přidejte tymián a pokapejte olivovým olejem. Zabalte řepu do alobalu a pečte při teplotě 160–180 °C, dokud není měkká. Po upečení nechte řepu vychladnout a oloupejte ji. Nařežte na nářezovém stroji nebo ostrým nožem na tenké plátky a rozložte je po celém talíři.
Citrónový vinaigrette
30 g citrónová šťáva
10 g cukr krupice
60 g olivový olej
Vše spolu smíchejte.
Kozí sýr
100 g Kozí sýr tvarohovitého typu
Z kozího sýra vytvořte malé kousky.
Granátové jablko
¼ ks granátové jablko
Z granátového jablka vyndejte semínka.
Kečup z řepy
2 ks velké řepy
150 g šalotka
0,5 lt jablečného džusu
400 g jablek Granny Smith,
100 g octu z červeného vína
100 g cukru krupice
2 ks hřebíčku
1 ks badyán
Nakrájejte řepu na silnější plátky, jablka na čtvrtiny a šalotku na plátky. Vše umístěte do hrnce, přidejte jablečný džus, ocet, cukr, hřebíček a badyán a dusťe hodinu pod pokličkou. Poté pokličku odstraňte a nechte tekutinu téměř vyvařit. Rozmixujte obsah hrnce v mixéru společně s kořením a poté směs propasírujte přes jemný cedník.
