Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

BRAMBORY - Bramborové langoše

VIDEO MALL TV
28. Září 2020

Brambory jsou jednou z nejpopulárnějších a nejvýznamnějších plodin na světě.

Brambory pocházejí z pohoří And v Jižní Americe, konkrétně z dnešního Peru a Bolívie, kde je pěstovali již před více než 7 000 lety. Do Evropy byly přivezeny v 16. století španělskými dobyvateli.

Brambory patří do čeledi lilkovitých (Solanaceae), stejně jako rajčata, lilky nebo papriky. Jejich hlízy jsou jedlé, ale zbytek rostliny, včetně listů a plodů, je toxický.

Brambory jsou skvělým zdrojem sacharidů, vlákniny, vitamínu C, vitamínu B6 a draslíku. Jsou také relativně nízkokalorické, pokud nejsou smažené nebo podávány s tučnými omáčkami.

Brambory jsou bohaté na škrob, což z nich dělá výborný zdroj energie. Tento škrob je využíván nejen v potravinářství, ale také v průmyslové výrobě (např. lepidla nebo papíru).

Existuje přes 4 000 různých odrůd brambor, které se liší velikostí, tvarem, barvou slupky i dužiny. Kromě tradičního žlutého nebo bílého bramboru existují i fialové nebo červené varianty.

Díky vysokému obsahu draslíku mohou brambory pomoci snižovat krevní tlak a podporovat zdraví srdce.

Brambory obsahují vitamín C, který posiluje imunitní systém.

Vláknina v bramborách podporuje zdraví střev a trávení.

Brambory jsou jednou z nejvšestrannějších potravin. Mohou být vařené, pečené, smažené, dušené nebo šťouchané. Některé známé pokrmy zahrnující brambory jsou hranolky, kaše, gratinované brambory nebo bramborový salát.

Brambory byly jednou z prvních plodin, které byly úspěšně pěstovány ve vesmíru na palubě raketoplánu Columbia v roce 1995. Tento experiment byl součástí výzkumu, jak udržet astronauty v dlouhodobých vesmírných misích.

Brambory jsou také důležitou surovinou pro výrobu alkoholu, zejména vodky, která se tradičně vyrábí fermentací bramborového škrobu.

Brambory by měly být skladovány na chladném a suchém místě, ale ne v lednici. Chladné teploty mohou způsobit přeměnu škrobů na cukry, což může ovlivnit jejich chuť. Brambory by také neměly být vystaveny světlu, protože pak mohou začít zelenat a vytvářet solanin, což je toxická látka.

Pokud brambory zůstanou na světle příliš dlouho a zezelenají, je lepší zelenou část odstranit nebo celou bramboru vyhodit, protože solanin je mírně jedovatý a může způsobit žaludeční problémy.

Brambory jsou základní a nepostradatelnou součástí světové kuchyně i historie. Díky své výživnosti, snadné dostupnosti a kulinářské univerzálnosti jsou jednou z nejoblíbenějších potravin na světě.

MALL TV

               Brambory jsou jednou z našich nejoblíbenějších příloh. Můžeme je připravit vařené, pečené, smažené, grilované či zapečené. Vyrábíme z nich pyré, bramboráky, polévky, krokety, hranolky, chipsy a další. Nabízí se široká škála jejich využití.

Odkaz na video  ZDE

Langoše s česnekovou majonézou
Kvásek
30 g       droždí
35 g       cukr krupice
100 g     mléko plnotučná
Ohřejte mléko na 40 °C, přidejte cukr a droždí, promíchejte a nechte kvásek 20 minut vzejít.

150 g     brambory uvařené ve slupce
30 g       máslo
200 g     mléko plnotučné
400 g     hladká mouka

Do kotlíku vložte mouku, mléko, kvásek, jemně nastrouhané brambory a rozpuštěné máslo. Směs míchejte pomocí metly po dobu 5 minut a ke konci přimíchejte špetku soli. Těsto nechte hodinu kynout, poté krátce propracujte rukama a rozdělte na porce. Každou porci zpracujte a vytvarujte do malých bulky nebo kuliček a nechte je asi 15-20 minut kynout. Mezitím si připravte slunečnicový olej a ohřejte ho na 160-170 °C. Bulky jemně roztáhněte prsty a pomalu smažte dozlatova. Po usmažení položte na savý papír.

Česneková majonéza
300 g               slunečnicový olej
2-3 stroužky   česneku
80 g                 žloutek
10 g                 plnotučná hořčice
                        Sůl
                        Černý pepř

Do slunečnicového oleje přidejte stroužky česneku a rozmixujte je ponorným mixérem do hladka. Žloutky smíchejte s hořčicí, a za stálého šlehání pomalu přidávejte česnekový olej, dokud nezískáte majonézu. Ochutnejte solí a čerstvě mletým černým pepřem. Hotovou majonézu přelijte do lahvičky.

Podávání
Před podáváním langošů je lehce osolte, pokropte česnekovou majonézou a nastrouhejte na ně parmezán. Pro dokonalou chuť přidejte pyré z cherry rajčat a posypte smaženými křupavými chipsy zeleniny.

 

Brambory se klasifikují jako typ A - pevné, typ B - polopevné a typ C - moučné. Když omylem přesolíte polévku nebo omáčku, můžete do ní vhodit syrovou oloupanou bramboru a nechat ji chvíli povařit, aby absorbovala nadbytečnou sůl.
pruh