BRAMBORY - Bramborové langoše
BRAMBORY Obsahuji kyselinu listovou, která napomáhá správnému vývoji, růstu buněk a navíc je důležitá na krvetvorbu. Brambory jsou ideální pro těhotné, ženy plánující těhotenství a osoby v rekonvalescenci. Mají nízkou energetickou hodnotu, antioxidační schopnosti a neobsahují žádný tuk. Obsahují vlákninu, bílkoviny, flavonoidy, vitamíny A, B1, B2, B6, C, K, PP, minerální látky (draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom). Vláknina podporuje správnou funkci trávicí soustavy a vytváří pocit plnosti. Brambory uvařené ve slupce obsahují více vlákniny a jsou mnohem lepší, do vody se nevylouhují a nevyvaří vitamíny, navíc velké množství minerálů a vitamínů se ukrývá hned pod slupkou. Z brambor vždy odstraňte klíčky, které obsahují toxické látky. Pokud jsou hodně naklíčené, raději je nejezte. Zmrzlé brambory sládnou.
MALL TV Brambory patří mezi naše nejoblíbenější přílohy. Připravujeme je vařené, pečené, smažené, grilované, zapečené. Děláme z nich pyré, bramboráky, polévky, krokety, hranolky, chipsy a atd….. Jejich využití je pestré.
Odkaz na video ZDE
Langoše s česnekovou majonézou
Kvásek
30 g droždí
35 g cukr krupice
100 g mléko plnotučná
Mléko ohřejte na 40 °C přidejte cukr a droždí, promíchejte a nechat 20 minut vzejít.
150 g brambory uvařené ve slupce
30 g máslo
200 g mléko plnotučné
400 g hladká mouka
Do kotlíku dejte mouku, mléko, kvásek, na jemno nastrouhané brambory, rozpuštěné máslo. Pomocí protínačky míchejte 5 minut a ke konci přidejte trochu soli. Nechte hodinu kynout a pak propracujte krátce rukami a těsto naporcujte. Jednotlivé porce propracujte a udělejte malé bulky/ kuličky/ a nechte je cca 15-20 minut nakynout. Mezitím si dejte slunečnicový olej ohřát na 160-170 °C. Bulky prsty roztáhněte a pomalu smažte do zlatova.
Po usmažení dejte na savý papír.
Česneková majonéza
300 g slunečnicový olej
2-3 stroužky česneku
80 g žloutek
10 g plnotučná hořčice
Sůl
Černý pepř
Do slunečnicového oleje dejte stroužky česneku a rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Žloutky s hořčicí vyšlehejte a pomalu přilévejte česnekový olej dokud nevznikne majonéza. Osolte a opepřete čerstvě mletým černým pepřem. Přendejte do lahvičky.
Před podáváním langoše lehce osolte, nastříkejte česnekovou majonézou a navrch nastrouhejte parmezán. My ho ještě dozdobily pyré z malých rajčat a smaženými křupavými zeleninovými chipsy.