Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

BRAMBORY - Bramborové langoše

VIDEO MALL TV
28. Září 2020

BRAMBORY

Obsahuji kyselinu listovou, která napomáhá správnému vývoji, růstu buněk a navíc je důležitá na krvetvorbu. Brambory jsou ideální pro těhotné, ženy plánující těhotenství a osoby v rekonvalescenci.

Mají nízkou energetickou hodnotu, antioxidační schopnosti a neobsahují žádný tuk.

Obsahují vlákninu, bílkoviny, flavonoidy, vitamíny A, B1, B2, B6, C, K, PP, minerální látky (draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom). Vláknina podporuje správnou funkci trávicí soustavy a vytváří pocit plnosti.

Brambory uvařené ve slupce obsahují více vlákniny a jsou mnohem lepší, do vody se nevylouhují a nevyvaří vitamíny, navíc velké množství minerálů a vitamínů se ukrývá hned pod slupkou.

Z brambor vždy odstraňte klíčky, které obsahují toxické látky. Pokud jsou hodně naklíčené, raději je nejezte. Zmrzlé brambory sládnou.

MALL TV         Brambory patří mezi naše nejoblíbenější přílohy. Připravujeme je vařené, pečené, smažené, grilované, zapečené. Děláme z nich pyré, bramboráky, polévky, krokety, hranolky, chipsy a atd….. Jejich využití je pestré.

Odkaz na video  ZDE

Langoše s česnekovou majonézou
Kvásek
30 g       droždí
35 g       cukr krupice
100 g     mléko plnotučná
Mléko ohřejte na 40 °C přidejte cukr a droždí, promíchejte a nechat 20 minut vzejít.

150 g     brambory uvařené ve slupce
30 g       máslo
200 g     mléko plnotučné
400 g     hladká mouka

Do kotlíku dejte mouku, mléko, kvásek, na jemno nastrouhané brambory, rozpuštěné máslo. Pomocí protínačky míchejte 5 minut a ke konci přidejte trochu soli. Nechte hodinu kynout a pak propracujte krátce rukami a těsto naporcujte. Jednotlivé porce propracujte a udělejte malé bulky/ kuličky/ a nechte je cca 15-20 minut nakynout. Mezitím si dejte slunečnicový olej ohřát na 160-170 °C. Bulky prsty roztáhněte a pomalu smažte do zlatova.
Po usmažení dejte na savý papír.

Česneková majonéza
300 g               slunečnicový olej
2-3 stroužky   česneku
80 g                 žloutek
10 g                 plnotučná hořčice
                        Sůl
                        Černý pepř

Do slunečnicového oleje dejte stroužky česneku a rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Žloutky s hořčicí vyšlehejte a pomalu přilévejte česnekový olej dokud nevznikne majonéza. Osolte a opepřete čerstvě mletým černým pepřem. Přendejte do lahvičky.

Před podáváním langoše lehce osolte, nastříkejte česnekovou majonézou a navrch nastrouhejte parmezán. My ho ještě dozdobily pyré z malých rajčat a smaženými křupavými zeleninovými chipsy.

 

Brambory se dělí na typ A-pevné, B-polopevné a C-moučné. Pokud přesolíte polévku nebo omáčku, vhoďte do ní syrovou oloupanou bramboru a krátce povařte. Brambora absorbuje přebytečnou sůl.
pruh