
BRAMBORY - Bramborové langoše
Brambory jsou jednou z nejpopulárnějších a nejvýznamnějších plodin na světě. Brambory pocházejí z pohoří And v Jižní Americe, konkrétně z dnešního Peru a Bolívie, kde je pěstovali již před více než 7 000 lety. Do Evropy byly přivezeny v 16. století španělskými dobyvateli. Brambory patří do čeledi lilkovitých (Solanaceae), stejně jako rajčata, lilky nebo papriky. Jejich hlízy jsou jedlé, ale zbytek rostliny, včetně listů a plodů, je toxický. Brambory jsou skvělým zdrojem sacharidů, vlákniny, vitamínu C, vitamínu B6 a draslíku. Jsou také relativně nízkokalorické, pokud nejsou smažené nebo podávány s tučnými omáčkami. Brambory jsou bohaté na škrob, což z nich dělá výborný zdroj energie. Tento škrob je využíván nejen v potravinářství, ale také v průmyslové výrobě (např. lepidla nebo papíru). Existuje přes 4 000 různých odrůd brambor, které se liší velikostí, tvarem, barvou slupky i dužiny. Kromě tradičního žlutého nebo bílého bramboru existují i fialové nebo červené varianty. Díky vysokému obsahu draslíku mohou brambory pomoci snižovat krevní tlak a podporovat zdraví srdce. Brambory obsahují vitamín C, který posiluje imunitní systém. Vláknina v bramborách podporuje zdraví střev a trávení. Brambory jsou jednou z nejvšestrannějších potravin. Mohou být vařené, pečené, smažené, dušené nebo šťouchané. Některé známé pokrmy zahrnující brambory jsou hranolky, kaše, gratinované brambory nebo bramborový salát. Brambory byly jednou z prvních plodin, které byly úspěšně pěstovány ve vesmíru na palubě raketoplánu Columbia v roce 1995. Tento experiment byl součástí výzkumu, jak udržet astronauty v dlouhodobých vesmírných misích. Brambory jsou také důležitou surovinou pro výrobu alkoholu, zejména vodky, která se tradičně vyrábí fermentací bramborového škrobu. Brambory by měly být skladovány na chladném a suchém místě, ale ne v lednici. Chladné teploty mohou způsobit přeměnu škrobů na cukry, což může ovlivnit jejich chuť. Brambory by také neměly být vystaveny světlu, protože pak mohou začít zelenat a vytvářet solanin, což je toxická látka. Pokud brambory zůstanou na světle příliš dlouho a zezelenají, je lepší zelenou část odstranit nebo celou bramboru vyhodit, protože solanin je mírně jedovatý a může způsobit žaludeční problémy. Brambory jsou základní a nepostradatelnou součástí světové kuchyně i historie. Díky své výživnosti, snadné dostupnosti a kulinářské univerzálnosti jsou jednou z nejoblíbenějších potravin na světě.
MALL TV
Brambory jsou jednou z našich nejoblíbenějších příloh. Můžeme je připravit vařené, pečené, smažené, grilované či zapečené. Vyrábíme z nich pyré, bramboráky, polévky, krokety, hranolky, chipsy a další. Nabízí se široká škála jejich využití.
Odkaz na video ZDE
Langoše s česnekovou majonézou
Kvásek
30 g droždí
35 g cukr krupice
100 g mléko plnotučná
Ohřejte mléko na 40 °C, přidejte cukr a droždí, promíchejte a nechte kvásek 20 minut vzejít.
150 g brambory uvařené ve slupce
30 g máslo
200 g mléko plnotučné
400 g hladká mouka
Do kotlíku vložte mouku, mléko, kvásek, jemně nastrouhané brambory a rozpuštěné máslo. Směs míchejte pomocí metly po dobu 5 minut a ke konci přimíchejte špetku soli. Těsto nechte hodinu kynout, poté krátce propracujte rukama a rozdělte na porce. Každou porci zpracujte a vytvarujte do malých bulky nebo kuliček a nechte je asi 15-20 minut kynout. Mezitím si připravte slunečnicový olej a ohřejte ho na 160-170 °C. Bulky jemně roztáhněte prsty a pomalu smažte dozlatova. Po usmažení položte na savý papír.
Česneková majonéza
300 g slunečnicový olej
2-3 stroužky česneku
80 g žloutek
10 g plnotučná hořčice
Sůl
Černý pepř
Do slunečnicového oleje přidejte stroužky česneku a rozmixujte je ponorným mixérem do hladka. Žloutky smíchejte s hořčicí, a za stálého šlehání pomalu přidávejte česnekový olej, dokud nezískáte majonézu. Ochutnejte solí a čerstvě mletým černým pepřem. Hotovou majonézu přelijte do lahvičky.
Podávání
Před podáváním langošů je lehce osolte, pokropte česnekovou majonézou a nastrouhejte na ně parmezán. Pro dokonalou chuť přidejte pyré z cherry rajčat a posypte smaženými křupavými chipsy zeleniny.
