PRAHA
Krátké zamyšlení nad gastronomií, zaměstnanci a směrem, kterým se ubírá.
Gastronomie za 20 let pravděpodobně projde řadou významných změn, které budou ovlivněny technologickým pokrokem, změnami ve spotřebitelském chování, environmentálními tlaky a zdravotními trendy. Zde je několik pravděpodobných směrů:
1. Technologie a automatizace
- Robotika a AI: Robotické kuchyně a autonomní příprava jídla se rozšíří, což umožní restauracím i domácnostem efektivnější přípravu pokrmů. Algoritmy budou schopny přizpůsobit recepty na míru podle nutričních potřeb nebo osobních preferencí.
- 3D tisk jídla: Tato technologie umožní tisknutelné pokrmy na bázi jednotlivých surovin, přičemž bude možné ovlivňovat jejich strukturu, chuť a nutriční hodnotu.
- Personalizované stravování: Díky analýze DNA nebo zdravotních údajů budou moci lidé dostávat pokrmy šité na míru jejich biologickým potřebám.
2. Udržitelnost a alternativní zdroje potravin
- Alternativní proteiny: Maso vypěstované v laboratoři, hmyzí proteiny a rostlinné náhražky masa (jako například Beyond Meat nebo Impossible Foods) se stanou běžnějšími díky tlaku na udržitelné zdroje potravin.
- Vertikální zemědělství a hydroponie: Lokální produkce zeleniny a bylin v městských farmách či dokonce v restauracích, kde budou suroviny pěstovány přímo na místě.
- Snižování odpadu: Technologie pro využití každé části potravinového řetězce a minimalizace odpadu (například upcyklace surovin).
3. Zdravotní trendy a vědomý konzum
- Nutriční přístup: Vzrůstající tlak na zdravou stravu s přesně vyváženými nutričními hodnotami a preventivní stravou proti nemocem, jako je diabetes, srdeční onemocnění či rakovina.
- Mindful eating: Trend vědomého konzumování jídla se ještě více prosadí, se zaměřením na jeho původ, etiku produkce a jeho dopad na tělo i planetu.
- Biohacking: Lidé budou experimentovat s jídlem a stravovacími vzorci, aby optimalizovali svou energii, spánek a produktivitu.
4. Virtuální a zážitková gastronomie
- Virtuální restaurace: Díky technologiím jako je rozšířená nebo virtuální realita by lidé mohli jíst v digitálním světě, kde by prostředí mohlo simulovat jakékoli místo – například oběd v Paříži nebo na Marsu.
- Multisenzorické zážitky: Restaurace se budou stále více zaměřovat na vytváření zážitků, které zasáhnou všechny smysly – zvuky, světlo, vůně a haptické efekty budou součástí zážitku.
5. Globalizace vs. lokalizace
- Fúze kuchyní: Pokračující globalizace přinese ještě více experimentování s fúzí různých světových kuchyní, avšak zároveň bude narůstat poptávka po autenticitě a návratu k místním tradicím.
- Lokální produkty: Lokálnost bude stále více oceňována, jak z důvodu udržitelnosti, tak kvůli snaze podpořit lokální ekonomiky.
6. Dodávky jídla a nové obchodní modely
- Drony a autonomní vozidla: Doručování jídla se ještě více automatizuje, s použitím dronů nebo robotických kurýrů.
- Cloudové kuchyně: Koncept kuchyní bez restaurací, které připravují jídlo výhradně na rozvoz, se bude rozšiřovat. Tyto kuchyně budou schopny fungovat s minimálními náklady a efektivněji uspokojovat poptávku.