Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

BARLIFE

Press
04. Červenec 2019

PRAHA

            Krátké zamyšlení nad gastronomií, zaměstnanci a směrem, kterým se ubírá.

Gastronomie za 20 let pravděpodobně projde řadou významných změn, které budou ovlivněny technologickým pokrokem, změnami ve spotřebitelském chování, environmentálními tlaky a zdravotními trendy. Zde je několik pravděpodobných směrů:

1. Technologie a automatizace

  • Robotika a AI: Robotické kuchyně a autonomní příprava jídla se rozšíří, což umožní restauracím i domácnostem efektivnější přípravu pokrmů. Algoritmy budou schopny přizpůsobit recepty na míru podle nutričních potřeb nebo osobních preferencí.
  • 3D tisk jídla: Tato technologie umožní tisknutelné pokrmy na bázi jednotlivých surovin, přičemž bude možné ovlivňovat jejich strukturu, chuť a nutriční hodnotu.
  • Personalizované stravování: Díky analýze DNA nebo zdravotních údajů budou moci lidé dostávat pokrmy šité na míru jejich biologickým potřebám.

2. Udržitelnost a alternativní zdroje potravin

  • Alternativní proteiny: Maso vypěstované v laboratoři, hmyzí proteiny a rostlinné náhražky masa (jako například Beyond Meat nebo Impossible Foods) se stanou běžnějšími díky tlaku na udržitelné zdroje potravin.
  • Vertikální zemědělství a hydroponie: Lokální produkce zeleniny a bylin v městských farmách či dokonce v restauracích, kde budou suroviny pěstovány přímo na místě.
  • Snižování odpadu: Technologie pro využití každé části potravinového řetězce a minimalizace odpadu (například upcyklace surovin).

3. Zdravotní trendy a vědomý konzum

  • Nutriční přístup: Vzrůstající tlak na zdravou stravu s přesně vyváženými nutričními hodnotami a preventivní stravou proti nemocem, jako je diabetes, srdeční onemocnění či rakovina.
  • Mindful eating: Trend vědomého konzumování jídla se ještě více prosadí, se zaměřením na jeho původ, etiku produkce a jeho dopad na tělo i planetu.
  • Biohacking: Lidé budou experimentovat s jídlem a stravovacími vzorci, aby optimalizovali svou energii, spánek a produktivitu.

4. Virtuální a zážitková gastronomie

  • Virtuální restaurace: Díky technologiím jako je rozšířená nebo virtuální realita by lidé mohli jíst v digitálním světě, kde by prostředí mohlo simulovat jakékoli místo – například oběd v Paříži nebo na Marsu.
  • Multisenzorické zážitky: Restaurace se budou stále více zaměřovat na vytváření zážitků, které zasáhnou všechny smysly – zvuky, světlo, vůně a haptické efekty budou součástí zážitku.

5. Globalizace vs. lokalizace

  • Fúze kuchyní: Pokračující globalizace přinese ještě více experimentování s fúzí různých světových kuchyní, avšak zároveň bude narůstat poptávka po autenticitě a návratu k místním tradicím.
  • Lokální produkty: Lokálnost bude stále více oceňována, jak z důvodu udržitelnosti, tak kvůli snaze podpořit lokální ekonomiky.

6. Dodávky jídla a nové obchodní modely

  • Drony a autonomní vozidla: Doručování jídla se ještě více automatizuje, s použitím dronů nebo robotických kurýrů.
  • Cloudové kuchyně: Koncept kuchyní bez restaurací, které připravují jídlo výhradně na rozvoz, se bude rozšiřovat. Tyto kuchyně budou schopny fungovat s minimálními náklady a efektivněji uspokojovat poptávku.

 

Uvidíme za 20 let.
pruh