Souhlasím
Tato stránka využívá pouze funkční cookies za účelem správné funkce webu. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.

TAYÉR + ELEMENTARY

Velká Británie Restaurace
25. Únor 2020

ALEX KRATĚNA

LONDÝN                   Tayēr + Elementary je jeden podnik. Elementary funguje od rána do večera a Teyér pouze večer. O interiér se postaralo české studio Edit! Architects ve spolupráci s designérem Maximem Velčovským.
 
Podniky jsou rozdělené prostorově výraznou stěnou ve které jsou okna, skrz které vidíte do kuchyně a na bar v Tayér.
Elementary je denní neformální bar, kde podávají jednoduché drinky, pivo, kávu a snacky. Prostor je světlý díky prosklené výloze. Vévodímu dlouhý bar s podlouhlým stůlem a  také sezení u výlohy, odkud můžete sledovat ruch ulice. 
 
Tayér je progresivní bar zaměřený hlavně na to co najdete ve skleničce. Barvy jsou tmavší. Jakmile vejdete dovnitř skrz Elementary, tak vstoupíte do království legendárního světového barmana Alexe Kratěny. Jak říká ,, Je to dílna kde vytvářím drinky, které neustále měním.´´
 
V celém prostoru uvidíte spoustu vybavení, které používají kuchaři. Vakuovačka, mixér, roboty, indukční sporáky a atd...Na poličkách knihy, potraviny, vše je odkryté, neschované. Zavákuované pytle ve kterých se marinuje nebo fermentuje ovoce a zelenina. Ve velkých nádobách skladují sirupy a ovocné víno, které si v sezóně vyrobili.
 
S dodavateli alkoholu se domluvil na velkých balení alkoholu. Nechává si dělat svůj gin a od každého alkoholu má pouze jednu značku.
 
Bar je do tvaru U a uvnitř najdete zajímavý chladící stůl, který vévodí baru. V životě jsem nic takového neviděl. Je to jako puzzle do kterého dáváte kovové nádoby ve tvaru plástve, které do sebe pasují. Opravdu super.
 
V Tayér se nachází ještě jedno malé středisko, které nazývají Kitchen Counter at Tayér.  Je to barový pult u kterého může sedět maximálně 4 lidi. Podávají 5 chodové menu za 75 liber. K jídlu si můžete objednat párování s drinky. Mají 3 seatingy 17:30, 19:30 a 21:30. Znamená to že za večer obslouží pouze 12 lidí.
Menu je inspirovaný severskými postupy s asijskými jemnými chutěmi. Menu se mění dle potřeby. Každý den nebo dokonce i během večera. Proto ho nedostanete vytištěné na začátku večeře. A svým způsobem se těšíte co příjde. Celou dobu můžete sledovat kuchaře jak připravují jídlo a jak ho plejtují na talíře. Vydávájí najednou jednotlivé chody pro 4 hosty. Pokud přijdete dříve, budete čekat z vynikajícím drinkem na zbývající hosty. 
Z kuchyně jdou i snacky na bar. O jídlo se stará TĀTĀ Eatery’s, který začínali na street foodu a jako POP UP projekt. 
Alex říkal, že klidně za rok nebo za dva tam může být někdo jiný. Je to projekt, který žije svým životem.
 
Alex Kratěna je světoznámý uznávaný barman, který spolu se svým týmem získal v Artesianu / bar v hotelu The Langham / 4 x v řadě za sebou prestižní titul nejlepšího světového baru v žebříčku magazínu Drinks International. Když jsem tam byl před x lety, tak to byl snad jediný bar, kde jste si mohli dát drink z becherovky z klasického lázeňského pítka.
 
Krom toho se podílel na zajímavém podávání drinků v Artesianu. Nyní se naplno věnuje svému projektu plus má plno dalších aktivit. Dělá konzultanta a vyvíjí nové produkty.
 
Proslulý je katsu sando sendvič z iberijské vepřového masa.
pruh