Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

SIA

05. Leden 2018

Executive Chef : Jiří Štift

PRAHA           

          Hned vedle Cukráře Skály, je otevřena na rohu domu Šporkovského paláce restaurace Sia restaurace. Mám velkou radost, že ji šéfuje jeden z mých bývalých šéfů. Sice mi šéfoval jen krátkou dobu (pak jsem nastoupil do La Verandy), ale dva roky jsme spolu dělali na lajně v Alcronu pod Zdeňkem Pohlreichem. Ano, je to Jiří Štift, který naposledy působil v pražském hotelu Mandarin, kde si oblíbil přípravu asijské kuchyně. Jirka mě provedl svým novým královstvím, které je velice rozlehlé.

          Má rovnou tři kuchyně. Jedna je zaměřená na přípravu pekingské kachny, čínského barbecue a příprava jídel ve woku, druhá na dim sumy a nudle a třetí vévodí víceúrovňový japonský grill robata. Všechny tři kuchyně jsou otevřené, takže vidíte všechno, včetně skladu potravin. Tím pádem se můžete podívat z čeho vaří. Jak mi Jirka sdělil, "je to masakr". Má zaměstnance, kteří nerozumí česky ani anglicky a při byznysu je to hra prstů, rukou, gestikulace a také nervů. Navíc běhá po schodech, aby odkontroloval jednotlivé výdeje. Má natrénováno z běhu marathónů, takže to v pohodě dává. A když má deficit cukru, tak utíká za Lukášem Skálou 


          A jak jsou tři patra kuchyně, tak jsou dokonce čtyři patra restaurace, do které se vejde 200 lidí. Poslední dvě patra jsou udělána tak, že je škvírami vidět dolu o patro níže. Je to velice vzdušné. Menu je zatím zkušební, které brzy projde selekcí a úpravou. Všechny jídla se sharují ( jsou podávána doprostřed stolů a každý si nabírá sám). Jídla z kuchyně chodí v okamžiku, kdy jsou hotová. Což je pro nás Čechy nezvyklé, většinou očekáváme, že nejprve se podává předkrm a pak další chody. Tady je to tak, že jakmile kuchyně pokrm připraví, servis vám ho přinese. Na Ukrajině, kam často pracovně jezdím, se říká "do gotovnosti". Někdy, ale přistane hlavní jídlo nebo dokonce dezert před polévkou. Občas je to úsměvné. 


           V Sia jsem byl na jídle asi po 15 dnech provozu. Hodnotit mohu, ale to se po tak krátké době provozu nedělá. Je to takové období hájení. Věřím, že až si to všechno sedne, vychytají se mouchy,tak se do restaurace nedostanete bez rezervace. Určitě je to restaurace, do které se budu rád vracet a je na seznamu mých oblíbených restaurací.

https://www.siarestaurant.cz/ 

Monstrozní restaurace, kde se nebudete nudit.
pruh