Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

SALÁTY

Práce KURZY VAŘENÍ
03. Červenec 2023
Nicoise salát s bramborami, fazolkami, čerstvě opečeným tuňákem a francouzským dresingem
PRAHA

              Před prázdninami jsem vedl kurz v Makro akademii, která je největším a nejprofesionálnějším gastronomickým studiem v České republice. Kurz byl určený jak pro profesionály, tak pro amatéry a byl zaměřen na přípravu salátů. Během kurzu jsme se věnovali tradičním salátům s netradičními chutěmi, metodám podávání a různým kombinacím.

Kuchařský kurz na téma sezónní saláty nabízel inspiraci a praktické dovednosti, jak vytvářet čerstvé a zdravé saláty podle sezónní dostupnosti surovin. Tento typ kurzu byl ideální pro ty, kteří se chtějí naučit používat lokální a sezónní ingredience k vytvoření chutných a výživných jídel. Zaměřili se na kombinování různých chutí, textur a živin.

KURZ ZAHRNOVAL

Základy přípravy salátů
Výběr čerstvé sezónní zeleniny, bylinek a ovoce podle ročního období.
Techniky mytí, krájení a přípravy zeleniny pro nejlepší chuť a konzistenci.

Druhy sezónních salátů
Jarní saláty: využití jarních surovin jako jsou ředkvičky, mladý špenát, chřest a bylinky.
Letní saláty: použití rajčat, okurek, paprik, cuket a letního ovoce, jako jsou broskve nebo maliny.
Podzimní a zimní saláty: příprava salátů s využitím surovin jako dýně, červená řepa, kadeřávek, ořechy, brusinky nebo hrušky.

Techniky přípravy zálivek
Naučíte se připravit různé zálivky na bázi olivového oleje, octů (balsamico, vinný ocet), hořčice, medu a dalších aromatických složek.
Jak správně dochutit salát a vyvážit kyselost, sladkost a slanost v zálivkách.

Kombinace chutí a textur
Jak kombinovat křupavou zeleninu s jemnějšími surovinami, přidávat ořechy, semínka, sýry (např. feta, kozí sýr), a dokonce i maso nebo mořské plody, aby byl salát výživný a zajímavý.

Sezónní suroviny z farmářských trhů
Práce s lokálními surovinami a jejich příprava podle jejich dostupnosti během roku.

Tvořivost a prezentace
Jak esteticky upravit salát, aby byl atraktivní nejen chuťově, ale i vizuálně.

PŘIPRAVOVALI JSME

Ceasar salát po asijsku s křupavou slaninou, pošírované vejce a křupavé won ton chipsy

Nicoise salát s bramborami, fazolkami, čerstvě opečeným tuňákem a francouzským dresingem
 
Tygří krevety s česnekem a česnekovým máslem, mix zelených salátů a bylinek, fenykl a ředkvičky
 
Little gem, vařené tygří krevety, avokádo, kořeněná asijská majonéza
 
Pečená řepa, kozí sýr, ořechy, jablka Granny Smith, rukola a citrónový dresing
 
Pečený hovězí pupek, mozzarella di buffala, mix barevných rajčat, bazalka, rukola a vinaigrette z octa z červeného vína
 
Čerstvý tuňák, avokádo, fenykl, pečené barevné papriky, pražený sezam a japonský krém
 
Sušená šunka, meloun cantaloupe, rukola, granátové jablko a pomeranče
 
Vodní meloun, feta, rukola, červená cibule, pražená dýňová semínka a olivy
 
Kurz byl pro všechny velmi inspirativní a zajímavý. Získané znalosti lze využít již během tohoto krásného léta.
 
Ceasar salát po asijsku s křupavou slaninou, pošírované vejce a křupavé won ton chipsy
Tygří krevety s česnekem a česnekovým máslem, mix zelených salátů a bylinek, fenykl a ředkvičky
Little gem, vařené tygří krevety, avokádo, kořeněná asijská majonéza
Čerstvý tuňák, avokádo, fenykl, pečené barevné papriky, pražený sezam a japonský krém
Pečený hovězí pupek, mozzarella di buffala, mix barevných rajčat, bazalka, rukola a vinaigrette z octa z červeného vína
Pečená řepa, kozí sýr, ořechy, jablka Granny Smith, rukola a citrónový dresing
Sušená šunka, meloun cantaloupe, rukola, granátové jablko a pomeranče
Vodní meloun, feta, rukola, červená cibule, pražená dýňová semínka a olivy
Těším se na podzimní kurz v Makro Akademii.
pruh