Souhlasím
Tato stránka využívá pouze funkční cookies za účelem správné funkce webu. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.

MIKLA

Restaurace
07. Listopad 2019

Executive Chef Mehmet Gürs, 52. místo dle The World´s 50 Best Restaurants San Pellegrino 2019

ISTANBUL            Výlet do Istanbulu byl hlavně za autentickou kuchyní. Jíst na ulici, trhách, ochutnávat i ty neobyčejnější jídla. Ale chtěli jsme ochutnat jídlo i v nějaké dobré restauraci s místní kuchyní. Majitel vybral lepší restaurace dle místního průvodce s nejlepším hodnocením. Poslal nám jeho výběr s tím abychom se vyjádřili. Byla tam restaurace Mikla a Neolokal. Což jsou dvě restaurace, které se letos probojovali mezi 120 nejlepších restaurací světa dle hodnocení Pellegrina. Nebylo co řešit. Chtěli jsme navštívit dvě restaurace, které jsou tak vysoko hodnoceni dle nezávislých hodnotitelů, kteří hodnotí pro Pellegrino.

Rezervace byla jednoduchá. Nejprve jsem se musel zaregistrovat na stránkách restaurace a poté udělat rezervaci. Dělal jsem jí cca měsíc před samotnou návštěvou a bez problému. Místo se našlo.

Restaurace Mikla byla otevřena v roce 2005. Původní myšlenkou bylo vytvoření rafinované, ale moderní restaurace.  Nabídka I dojem z restaurace odrážejí turecko-skandinávské pozadí Mehmeta Gürse, který je majitel i šéfkuchař. Krom Mikly je partner v dalších 19 restauracích. Ihned po otevření byla zvolena jako nejlepší restaurací v Istanbulu a i různé hodnotící průvodci to potvrdili. Restaurace je v hotelu The Marmara Pera v nejvyšším patře, ze kterého je dech beroucí výhled na Istanbul.  Restaurace je otevřena pouze na večeře. Pokud přijdete s prvními rezervacemi jako My, tak uvidíte Istanbul za bílého dne, jak se pomalu převléká dhttps://www.miklarestaurant.com/eno tmy. Najednou se rozvití všechny mešity a Istanbul začne zářit.

Kuchyně je koncipovaná jako moderní, nová anatolská kuchyně.  Díky novému přístupu k tradičním surovinám s maximální úctou a zároveň nové a starověké techniky, mění jídlo v nezapomenutelný zážitek. Roky Gürs zkoumal, hledal ve starých kuchařkách, bavil se s místními, cestoval do malých vesniček, aby zjistil historii anatolské kuchyně.

Ale k návštěvě. Bylo nás dohromady šest. Tím pádem jsme ochutnali celé menu. V předkrmech se odrážel viditelněji prvky turecké kuchyně než v hlavních jídlech. Plating jídel byl velice jednoduchý až evropský jednoduchý styl. Aby ne. Restaurace je pro cca 80 lidí.  V restauraci uvidíte část kuchyně, která vydává pouze studené snacky. Kuchyně je vidět jen z části.

Z profesního hlediska jsem měl smíšené pocity, pokud se zaměřím na jídlo. Pokud vezmu v potaz ambiance, výhled na město, servis a jídlo, tak je to krásné místo. Poměr hostů mezi turisty a místní bych odhadl tak 50 na 50.

Zamyslel jsem se proč je tahle restaurace tak vysoce hodnocena. Jedl jsem v restauracích, které jsou dle hodnocení za Miklou. Možná lobby od Pellegrina, aby v hodnocení bylo Turecko, jakožto trh kde prodávají vodu? Netuším. Hodnotitele dle Pellegrina jsou šéfkuchaři, majitelé restaurací, hodnotitelé, kteří jezdí po světě, blogeři.

https://www.miklarestaurant.com/en 

Kdo má rád jídlo tak si mnohem více pochutná na opravdu originální, autentické kuchyní více v zapadlé uliče. Jen se nesmíte bát.
pruh