
MIKLA
1 * Michelin, Executive Chef : Mehmet Gürs
ISTANBUL
Mikla je jednou z nejznámějších a nejprestižnějších restaurací v Istanbulu, založená renomovaným šéfkuchařem Mehmetem Gürsem. Tato střešní restaurace, která se nachází v hotelu Marmara Pera, je ceněna jak pro svůj výjimečný výhled na město a
Restaurace Mikla v Istanbulu je ikonická restaurace známá nejen pro svou kuchyni, ale i pro svůj sofistikovaný interiér a nezapomenutelnou atmosféru.
Mikla je situována na střeše hotelu Marmara Pera v centru Beyoğlu, což poskytuje hostům úchvatný panoramatický výhled na Istanbul, který zahrnuje pohled na Bospor, Zlatý roh a historickou část města. Večer, když se město rozsvítí, je tento výhled jedním z nejkrásnějších v Istanbulu. Celkový design restaurace je moderní s minimalistickými prvky, kde dominují tlumené barvy, elegantní nábytek a prostorné rozložení stolů.
Interiér Mikly je jednoduchý, ale elegantní, navržený tak, aby nerušil výhledy, které jsou v centru pozornosti. Restaurace má venkovní terasu s několika stoly, které nabízí jedinečný zážitek v letních měsících. Uvnitř vytváří decentní osvětlení a dřevěné prvky atmosféru klidu a intimity, což dokonale ladí s moderním přístupem šéfkuchaře k tradiční turecké kuchyni.
Servis v Mikle je profesionální, ale zároveň přátelský a osobní. Tým číšníků i sommelierů je dobře vyškolený a připraven hostům podrobně představit každé jídlo i vínový lístek, který se zaměřuje na kvalitní turecká vína. Personál je dobře informovaný o lokálních ingrediencích, technikách přípravy a historii jednotlivých pokrmů, což podtrhuje zážitek a zapojuje hosty do kontextu turecké kulinární tradice.
Mikla je pionýrem "nové anatolské kuchyně," kterou vede šéfkuchař Mehmet Gürs. Spojuje turecké a anatolské ingredience s moderními technikami vaření, čímž vytváří unikátní fusion jídla, která ctí původní suroviny a kulinářské tradice Anatolie. Menu se mění dle sezóny a místní dostupnosti, přičemž zahrnuje pokrmy jako jehněčí, sezónní ryby, regionální sýry a unikátní zeleninu. Zároveň Mikla podporuje udržitelné zemědělství a produkty od malých místních producentů, čímž zdůrazňuje autentickou chuť a čerstvost každého jídla.
Mikla je zážitkem nejen pro milovníky dobrého jídla, ale i pro ty, kteří chtějí objevit nové možnosti turecké kuchyně ve stylovém prostředí s výhledem na magickou panorámu Istanbulu.
Šéfkuchař Mehmet Gürs je uznávaný kulinářský průkopník a jedna z hlavních postav moderní turecké gastronomie. Narodil se v roce 1969 ve Finsku tureckému otci a finské matce, což ovlivnilo jeho multikulturní přístup k vaření. Po dětství stráveném ve Skandinávii se přestěhoval do Spojených států, kde absolvoval kulinářské vzdělání na Johnson & Wales University a získal zkušenosti v kuchyních prestižních restaurací.
Po návratu do Istanbulu na počátku 90. let začal Gürs svou kariéru v turecké gastronomii. V roce 1996 otevřel svou první restauraci, Downtown v Istanbulu, která byla mezi prvními, jež nabídly současnou západní kuchyni ve městě. Tato zkušenost mu přinesla velké uznání a pomohla mu vybudovat si pověst inovativního šéfkuchaře, který rád spojuje různé vlivy a ingredience.
Jeho kariérní přelom však přišel až s otevřením restaurace Mikla v roce 2005. Mikla se rychle stala jednou z nejvýznamnějších restaurací v Turecku a figuruje na prestižním seznamu World's 50 Best Restaurants. Díky ní Gürs uvedl na scénu svůj koncept „nové anatolské kuchyně.“
Kuchařská filozofie šéfkuchaře Mehmeta Gürse je založena na konceptu „nové anatolské kuchyně,“ kde propojuje tradiční turecké a anatolské ingredience s moderními technikami a důrazem na udržitelnost. Tato filozofie spojuje jeho hlubokou úctu k místním produktům a kulturnímu dědictví Anatolie s kreativním, inovativním přístupem k vaření.
Kuchařské filozofie
Autenticita a lokálnost
Gürs zdůrazňuje používání regionálních ingrediencí, jako jsou divoké byliny, sezónní zelenina, jehněčí z Anatolie nebo ryby z Černého moře. V jeho jídlech se objevují suroviny od místních farmářů a malých producentů, což přináší autentické chutě a podporuje regionální ekonomiku.
Spojení tradice s moderností
Propojuje původní anatolské suroviny a techniky s moderním kuchařským pojetím. Tradiční metody, jako je fermentace, uzení či sušení, jsou interpretovány novým způsobem a často upraveny moderními technikami pro dosažení komplexnější chuti.
Udržitelnost
Gürs je známý svou snahou o udržitelný přístup v kuchyni. Upřednostňuje ingredience od malých, ekologicky zaměřených dodavatelů, což podporuje místní komunity a přispívá k ochraně životního prostředí.
Kulturní příběh
Každé jeho jídlo má vyprávět příběh Anatolie. Gürs považuje jídlo za prostředek, který propojuje minulost a současnost, a usiluje o to, aby jeho pokrmy zachovaly a představily kulturní dědictví jeho regionu.
Inovativní a čisté chutě
Jeho kuchyně je charakteristická čistými, výraznými chutěmi, které jsou výsledkem důkladného zpracování surovin bez přehnané složitosti.
Gürsova filozofie přináší unikátní zážitky, kde turecká kuchyně dosahuje světové úrovně, aniž by ztratila spojení s tradicí a původními chutěmi Anatolie.
Gürs přistupuje ke své práci jako k průzkumu kulturního dědictví Anatolie, které interpretuje moderním způsobem. Kulinářské zážitky v jeho restauraci mají hostům připomenout kořeny regionu a ukázat tureckou kuchyni v novém, světovém kontextu.
https://www.miklarestaurant.com
