Souhlasím
Tato stránka využívá pouze funkční cookies za účelem správné funkce webu. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.

LILEK - Lilkový kaviár s pošírovaným vejcem

MALL TV VIDEO
28. Září 2020

LILEK

Lilek má 90% vody a je vhodný při redukční dietě. Obsahuje velké množství karotenu (provitamínu A), vitamín B, kyselinu listovou a pantotenovou. Dále draslík, fosfor, hořčík, železo, vápník, mangan a zinek. Slupka obsahuje rutin, který zpevňuje cévy. Lilek má proti sklerotické účinky, snižuje cholesterol v krvi, podporuje činnost jater a má antioxidační účinky. Vhodný je při žaludečních a střevních chorobách, má projímavé účinky a usnadňuje zažívání. Čerstvá šťáva z lilku má antibiotické účinky.

MALL TV         Opomíjená zelenina, která má právo si najít místo v kuchyni.

Lilek se konzumuje po tepelně upravené, za syrova není moc dobrý. Nejlepší jsou menší až středně velké lilky, které nemají tmavá semínka. Před grilováním lilek nasolte, nechte 20 minut odstát, aby se vypotil. Vypocenou šťávu osušte do papírového ubrousku. Takto připravený lilek je vhodný na grilování, pečení, smažení. Pokud lilek celý upečete můžete připravit pyré, baba ganoush nebo lilkový kaviár.

Odkaz na video ZDE

Lilkový kaviár

700 g      lilek cca. 2 ks
40 g        slunečnicový olej
               Sůl
3 ks        velký rajče
30 g        šalotka
5 g          česnek
               pažitka
               sůl
               černý pepř
               citrón

Lilky rozpulte podélně, vnitřek nařízněte, osolte, opečte naříznutou stranou na rozpáleném oleji do zlatova. Dejte na plech a pečte při 180 °C cca 30 minut do měkka. Po upečení pomocí polévkové lžičky opatrně sejměte slupku. Nasekejte nožem na jemno a dejte do misky.

Rajče nařízněte, blanšírujte ve vroucí vodě a dejte do vody s ledem. Sloupněte slupku a vydlabejte vodnatý vnitřek. Dužinu nakrájejte na kostičky a dejte do misky k lilku.
Šalotku nakrájejte na miniaturní kostičky a zpěňte na olivovém oleji, ke konci přidejte nasekaný česnek na jemno a dejte do misky. Nakonec osolte, opepřete a přidejte nasekanou pažitku a citrónovou šťávu. Promíchejte stěrkou.

4 ks        vejce
               Ocet z bílého vína nebo 8 % ocet

V kastrolu uveďte vodu do varu, přidejte ocet a vypněte sporák. Vejce vyklepněte do misky nebo naběračky. Pomocí lžičky roztočte vodu a do středu vylijte vejce. Nechte 3 minuty a pomalu vyndejte.

Nakrájejte ho na 1 cm plátky, osolte, osušte, potřete olivovum olejem, osolte a ugrilujte. 
pruh