JABLKA - OTEVŘENÝ ŠTRŮDL
JABLKA Za sladkou chuť jablek může fruktóza. Je to cukr, který se rozkládá pomaleji v těle a udržuje hladinu cukru na stabilní úrovni. Obsahují pektin, ve vodě rozpustnou vlákninu, které je v jablkách nejvíce ze všeho ovoce. Pektin podporuje činnost střev, vylučování toxinů z těla, brání rozvoji škodlivých mikroorganismů a zpomaluje uvolňování cukrů do krevního řečiště. Jablka pomáhají při vysokém cholesterolu, dně, bolestech hlavy, proti zácpě, při průjmu, chřipce, nachlazení, horečce, kašli, při problémech s ledvinovými kameny a pískem. Podporují krvetvorbu, chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, pomáhají při léčení chronického kožního ekzému, zvyšují tvorbu žluče. Pomáhají srdci odváděním přebytečné vody a tím se srdce méně namáhá. Pokud si z jablek uděláte jablečný ocet, pomůže vám odbourávat tuk.
MALL TV Tenhle recept je vhodný pro všechny, kdo nemá rád hodně listového těsta u klasického štrůdlu. Je to taková light verze. Je rychlá a snadná na přípravu.
Odkaz na video ZDE
Otevřený štrůdl
1 plát listové těsto plát
150 g vlašských ořechů, ale můžou být klidně lískové
40 g med
jablka
2 g mletá skořice
30 g cukr krupice
100 g hladká mouka
50 g cukr krupice
50 g změklé máslo
moučkový cukr
Listové těsto lehce rozválejte a vypíchněte z něj kolečka. Vložte je na pečicí papír a několikrát propíchněte vidličkou.
Med rozehřejte v rendlíku a přidejte oříšky a krátce v medu prohřejte a nechte vychladnout. Studené ořechy s medem krátce pomixujte nebo rozdrťte, rozsekejte nožem. Na každé kolečko jich navrstvěte hromádku.
Jablka oloupejte, vyjměte jádřince a nakrájejte na měsíčky. Naskládejte je na oříšky a posypte skořicovým cukrem/ 2 g mleté skořice smíchané s 30 g cukru krupice.
Z hladké mouky, cukru a změklého másla vytvořte žmolenku. Rozdrobte ji na ořechovo-jablečná kolečka.
Dejte péct na 180 °C asi 15–20 minut. Před servírováním vychladlé koláčky pocukrujte moučkovým cukrem.