Souhlasím
Tato stránka využívá pouze funkční cookies za účelem správné funkce webu. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.

JABLKA - OTEVŘENÝ ŠTRŮDL

MALL TV VIDEO
29. Září 2020

JABLKA

Za sladkou chuť jablek může fruktóza. Je to cukr, který se rozkládá pomaleji v těle a udržuje hladinu cukru na stabilní úrovni.

Obsahují pektin, ve vodě rozpustnou vlákninu, které je v jablkách nejvíce ze všeho ovoce. Pektin podporuje činnost střev, vylučování toxinů z těla, brání rozvoji škodlivých mikroorganismů a zpomaluje uvolňování cukrů do krevního řečiště.

Jablka pomáhají při vysokém cholesterolu, dně, bolestech hlavy, proti zácpě, při průjmu, chřipce, nachlazení, horečce, kašli, při problémech s ledvinovými kameny a pískem.

Podporují krvetvorbu, chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, pomáhají při léčení chronického kožního ekzému, zvyšují tvorbu žluče.

Pomáhají srdci odváděním přebytečné vody a tím se srdce méně namáhá.

Pokud si z jablek uděláte jablečný ocet, pomůže vám odbourávat tuk.

MALL TV          Tenhle recept je vhodný pro všechny, kdo nemá rád hodně listového těsta u klasického štrůdlu. Je to taková light verze. Je rychlá a snadná na přípravu.

Odkaz na video ZDE

Otevřený štrůdl
1 plát            listové těsto plát
150 g            vlašských ořechů, ale můžou být klidně lískové
40 g              med
                     jablka
2 g                mletá skořice
30 g              cukr krupice
100 g            hladká mouka
50 g              cukr krupice
50 g              změklé máslo
                      moučkový cukr

Listové těsto lehce rozválejte a vypíchněte z něj kolečka. Vložte je na pečicí papír a několikrát propíchněte vidličkou.

Med rozehřejte v rendlíku a přidejte oříšky a krátce v medu prohřejte a nechte vychladnout. Studené ořechy s medem krátce pomixujte nebo rozdrťte, rozsekejte nožem. Na každé kolečko jich navrstvěte hromádku.

Jablka oloupejte, vyjměte jádřince a nakrájejte na měsíčky. Naskládejte je na oříšky a posypte skořicovým cukrem/ 2 g mleté skořice smíchané s 30 g cukru krupice.

Z hladké mouky, cukru a změklého másla vytvořte žmolenku. Rozdrobte ji na ořechovo-jablečná kolečka.

Dejte péct na 180 °C asi 15–20 minut. Před servírováním vychladlé koláčky pocukrujte moučkovým cukrem.

Jablka můžete nahradit hruškami.
pruh