
JABLKA - Jablka v županu s ořechy
Za sladkou chuť jablek může fruktóza. Je to cukr, který se rozkládá pomaleji v těle a udržuje hladinu cukru na stabilní úrovni. Obsahují pektin, ve vodě rozpustnou vlákninu, které je v jablkách nejvíce ze všeho ovoce. Pektin podporuje činnost střev, vylučování toxinů z těla, brání rozvoji škodlivých mikroorganismů a zpomaluje uvolňování cukrů do krevního řečiště. Pomáhají srdci odváděním přebytečné vody a tím se srdce méně namáhá. Pokud si z jablek uděláte jablečný ocet, pomůže vám odbourávat tuk. Obsahují antioxidanty, 84% vody, vitamín A, B5, C, E, minerální látky (draslík, železo, vápník, fosfor, sodík), kyselinu jablečnou a citrónovou. Jablka neloupejte, těsně pod slupkou se nacházejí vitamíny, minerály, vláknina a látky, které mají proti rakovinové účinky. Jablka pomáhají při vysokém cholesterolu, dně, bolestech hlavy, proti zácpě, při průjmu, chřipce, nachlazení, horečce, kašli, při problémech s ledvinovými kameny a pískem. Podporují krvetvorbu, chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, pomáhají při léčení chronického kožního ekzému, zvyšují tvorbu žluče. Pomáhají srdci odváděním přebytečné vody a tím se srdce méně namáhá. Pokud si z jablek uděláte jablečný ocet, pomůže vám odbourávat tuk.
MALL TV
Lisovaná šťáva z čerstvých jablek je vynikající. Jablka se také používají v přesnídávkách, salátech, smoothies, fresh s mrkví a dezertech. Pečená jablka jsou skvělá jako příloha k drůbeži nebo zvěřině.
Odkaz na video ZDE
Jablka v županu s ořechy
4 ks jablek střední velikosti
80 g vlašských ořechů
40 g medu
20 g strouhanky nebo panko strouhanky
20 g cukr krupice
1 g mleté skořice
150 g listového těsta
1 ks vejce
Moučkový cukr
Do malého rendlíku vložte jemně nasekané vlašské ořechy a lehce je opražte. Následně přidejte med, promíchejte a zahřejte pro propojení chutí.
Oloupejte jablka a odstraňte jádřince buď vykrajovačem nebo nožem.
Listové těsto vyválejte a rozkrájejte na čtyři čtverce o velikosti přibližně 20x20 cm.
Do středu každého čtverce položte trochu strouhanky a na ni umístěte oloupaná jablka bez jádřinců. Do každého jablka vložte směs nasekaných ořechů s medem. Jablka posypte směsí cukru a skořice. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a propíchněte vidličkou. Poté přeložte rohy těsta směrem ke středu jablka, aby byla jablka obalena. Před pečením jablka potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 160 °C asi 25-30 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.
Po upečení jablka posypte moučkovým cukrem smíchaným s trochou mleté skořice.
TIPY:
Podávejte s vanilkovou omáčkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
