Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

JABLKA - Jablka v županu s ořechy

VIDEO MALL TV
28. Září 2020

Za sladkou chuť jablek může fruktóza. Je to cukr, který se rozkládá pomaleji v těle a udržuje hladinu cukru na stabilní úrovni.

Obsahují pektin, ve vodě rozpustnou vlákninu, které je v jablkách nejvíce ze všeho ovoce. Pektin podporuje činnost střev, vylučování toxinů z těla, brání rozvoji škodlivých mikroorganismů a zpomaluje uvolňování cukrů do krevního řečiště.

Pomáhají srdci odváděním přebytečné vody a tím se srdce méně namáhá.

Pokud si z jablek uděláte jablečný ocet, pomůže vám odbourávat tuk.

Obsahují antioxidanty, 84% vody, vitamín A, B5, C, E, minerální látky  (draslík, železo, vápník, fosfor, sodík), kyselinu jablečnou a citrónovou.

Jablka neloupejte, těsně pod slupkou se nacházejí vitamíny, minerály, vláknina a látky, které mají proti rakovinové účinky.

 Jablka pomáhají při vysokém cholesterolu, dně, bolestech hlavy, proti zácpě, při průjmu, chřipce, nachlazení, horečce, kašli, při problémech s ledvinovými kameny a pískem.

 Podporují krvetvorbu, chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, pomáhají při léčení chronického kožního ekzému, zvyšují tvorbu žluče.

 Pomáhají srdci odváděním přebytečné vody a tím se srdce méně namáhá.

 Pokud si z jablek uděláte jablečný ocet, pomůže vám odbourávat tuk.

 

MALL TV

              Lisovaná šťáva z čerstvých jablek je vynikající. Jablka se také používají v přesnídávkách, salátech, smoothies, fresh s mrkví a dezertech. Pečená jablka jsou skvělá jako příloha k drůbeži nebo zvěřině.

Odkaz na video ZDE

Jablka v županu s ořechy
4 ks        jablek střední velikosti
80 g        vlašských ořechů
40 g        medu
20 g        strouhanky nebo panko strouhanky
20 g        cukr krupice
1 g          mleté skořice
150 g      listového těsta
1 ks         vejce
               Moučkový cukr

Do malého rendlíku vložte jemně nasekané vlašské ořechy a lehce je opražte. Následně přidejte med, promíchejte a zahřejte pro propojení chutí.

Oloupejte jablka a odstraňte jádřince buď vykrajovačem nebo nožem.
Listové těsto vyválejte a rozkrájejte na čtyři čtverce o velikosti přibližně 20x20 cm.
Do středu každého čtverce položte trochu strouhanky a na ni umístěte oloupaná jablka bez jádřinců. Do každého jablka vložte směs nasekaných ořechů s medem. Jablka posypte směsí cukru a skořice. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a propíchněte vidličkou. Poté přeložte rohy těsta směrem ke středu jablka, aby byla jablka obalena. Před pečením jablka potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 160 °C asi 25-30 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.

Po upečení jablka posypte moučkovým cukrem smíchaným s trochou mleté skořice.

TIPY:
Podávejte s vanilkovou omáčkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

 

Nejlepší způsob, jak uchovat jablka, je skladování v chladném sklepě, případně je zpracovat na pyré, marmeládu, kompoty nebo je usušit.
pruh