Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

JABLKA - Jablka v županu s ořechy

VIDEO MALL TV
28. Září 2020

JABLKA

Za sladkou chuť jablek může fruktóza. Je to cukr, který se rozkládá pomaleji v těle a udržuje hladinu cukru na stabilní úrovni.

Obsahují pektin, ve vodě rozpustnou vlákninu, které je v jablkách nejvíce ze všeho ovoce. Pektin podporuje činnost střev, vylučování toxinů z těla, brání rozvoji škodlivých mikroorganismů a zpomaluje uvolňování cukrů do krevního řečiště.

Jablka pomáhají při vysokém cholesterolu, dně, bolestech hlavy, proti zácpě, při průjmu, chřipce, nachlazení, horečce, kašli, při problémech s ledvinovými kameny a pískem.

Podporují krvetvorbu, chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, pomáhají při léčení chronického kožního ekzému, zvyšují tvorbu žluče.

Pomáhají srdci odváděním přebytečné vody a tím se srdce méně namáhá.

Pokud si z jablek uděláte jablečný ocet, pomůže vám odbourávat tuk.

Obsahují antioxidanty, 84% vody, vitamín A, B5, C, E, minerální látky  (draslík, železo, vápník, fosfor, sodík), kyselinu jablečnou a citrónovou.

Jablka neloupejte, těsně pod slupkou se nacházejí vitamíny, minerály, vláknina a látky, které mají proti rakovinové účinky.

MALL TV           Vynikající je lisovaná šťáva z čerstvých jablek. Dále se používají do přesnídávek, salátů, smoothie, freshů s mrkví, dezertů, pečená jablka se podávají s drůbeží a zvěřinou.

Odkaz na video ZDE

Jablka v županu s ořechy
4 ks        jablek střední velikosti
80 g        vlašských ořechů
40 g        medu
20 g        strouhanky nebo panko strouhanky
20 g        cukr krupice
1 g          mleté skořice
150 g      listového těsta
1 ks         vejce
               Moučkový cukr

Do malého rendlíku dejte rozsekané vlašské ořechy na jemno a lehce je opražte. Pak přidejte med. Promíchejte a ohřejte, aby se propojili chutě.

Jablka oloupejte a vypíchněte vykrajovačem nebo vyřízněte nožem střed jablka s jádřincem.
Listové těsto rozválejte a nakrájejte na 4 čtverce velikosti cca 20x20 cm.
Do středu každého čtverce těsta dejte strouhanku a na položte oloupaná a vyjadřincovaná jablka. Každé jablko naplňte rozsekanými vlašskými ořechy s medem. Jablka posypejte rozmíchaným cukrem se skořicí. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejce, pak je propíchněte vidličkou. Jakmile je vše takto připravené, vemte jeden roh těsta a dejte ho na střed jablka, pak vezměte druhý a položte ho na střed jablka na první roh těsta, pak třetí a čtvrtý roh. Jakmile máte jablka zabalená, tak je potřete rozšlehaným vejcem a pečte 160 °C cca 25-30 minut do zlatova.

Po upečení posypejte moučkovým cukrem s trochou mleté skořice.

TIPY:
Podávejte s vanilkovou omáčkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

 

Jablka je nejlepší uskladnit v chladném sklepě, jinak ve formě pyré, marmelád, kompotů nebo usušit.
pruh