Tuhle polévku mám velice rád. V restauracích nevhodné dávat do vany, ale musí se ohřívat po porcích, jinak zešedne.
Hráškový krém
Suroviny
Postup přípravy
50 g | máslo |
100 g | cibule |
50 g | pórek - zelená část |
10 g | česnek |
900 g | kuřecí vývar |
800 g | hrášek zelený mražený |
sůl | |
Na plátky nakrájenou cubulku zpěňte na másle. Přidejte na plátky nakrájené stroužky česneku a zelenou nať z pórku. Lehce zpěňte. Zalijte kuřecím vývarem, provařte dvě minuty a přidejte hrášek, vařte další dvě minuty varem. Rozmixujte v mixéru a propasírujte přes jemný cedník. Dochuťte solí. Polévku ihned podávejte nebo dejte do vody s ledem, aby nezešedla a udržela si krásnou barvu. A dle potřeby ji přihřívejte.
250 g | kozí sýr pevnější |
125 g | parmezán |
15 g | pažitka |
hladká mouka na obalování | |
2 ks | vejce |
panko strouhanka | |
olej na smažení |
Na jemno nastrouhejte parmezán, přidejte kozí sýr a nasekanou pažitku. Promíchejte metlou. Vytvarujte kuličky, obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a panko strouhance. Poté opět dejte do vajec a ještě jednou obalte v panku strouhance.
Smažte při 170 °C do zlatova.
150 g | toustový chléb |
40 g | máslo |
1 stroužek | česnek |
Toustový chléb nakrájejte na malé kostičky. Opražte v troubě do zlatova. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte rozdrcený česnek a prohřívejte dokud se česnek nerozvoní. Do česnekového másla přidejte opražený toustový chléb a míchejte dokud se máslo nevpije do toustového chleba.
Krutónky můžete použít klidně i na salát.
40 g | petrželka hladká |
60 g | olivový olej |
Ohřejte olej na 80- 90°C, přidejte otrhané listy petrželky a dvě minuty mixujte na maximální rychlost v mixéru nebo pomocí ponorného mixéru. Přelijte do jemného cedníku, dejte do lednice vykapat. Přendejte do lahvičky.
Do polévkového talíře dejte krutonky nebo krokety z kozího sýra. Můžete i oboje. Nalijte do talíře a ozdobte petrželkový olejem.