Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

HOUBY - KULAJDA JINAK

VIDEO MALL TV
01. Říjen 2020

HOUBY

Obsahuji velké procento vody a jsou málo kalorické. Podporují imunitu a snižují riziko vzniku rakoviny. Mají malý obsah sodíku, tudíž nezatěžují ledviny. Jejich konzumace je vhodná i při vysokém krevním tlaku, obsahují totiž draslík a ten krevní tlak snižuje. Obsahují antioxidant selen, vitamín E, B2, B3.

Houby můžete uskladnit sušením, konzervováním a mražením. Čerstvé můžete připravit orestováním na přepuštěném másle a podávat jako přílohu k masu, nebo je můžete přidat do masových omáček. Uvařte si smetanovou omáčku, houbovou polévku, smaženici, zapékejte anebo usmažte houbové řízky.

MALL TV            Tentokrát Vám předvedu jak uvařit svoji KULAJDU JINAK. Tentokrát z lišek.

Odkaz na video ZDE

,,Kulajda jinak´´- ragú z lišek, brambor a kopru, 5 minut pošírované vejce a koprový olej

Kulajda ragú
50 g            olivový, slunečnicový olej nebo clarifikované máslo
300 g          lišky nebo jiné houby
60 g            šalotka
2 stroužky  česnek
150 g          brambory oloupané
300 g          bílé víno
400 g          zeleninový vývar
400 g          smetana 33%
                   Sůl
                   Mletý pepř

Na olivovém oleji nebo clarifikovaném másle orestujte lišky překrájené na menší kousky. Restujte, dokud se neodpaří voda, kterou lišky pustili. Pak přidejte šalotku na drobné kostičky, zpěňte, přidejte rozsekaný česnek, krátce orestujte. Nakonec přidejte brambory nakrájené na kostičky. Osolte, zalijte bílým vínem a vyvařte. Pak zalijte zeleninovým vývar a pomalu vaříme, dokud brambory nejsou měkké a tekutina se nevyvaří na jednu třetinu. Nakonec přidejte smetanu, povařte do zhoustnutí a dochuťte solí a bílým pepřem. Nakonec přidejte čerstvě nasekaný kopr.

TIP: Zeleninový vývar můžete nahradit houbovým vývarem.

5 minuty pošírované vejce
4 ks             vejce
                    slunečnicový olej / pokud je lanýžový tak je to lepší/

Fresh folií vyložte misku, potřete olejem. Vyklepněte celé vejce/ nesmí prasknout žloutek/, stáhněte a opatrně svažte provázkem nebo fresh folií ze které jste si udělali provázek. Vařte ve vroucí vodě 5 minuty, poté opatrně odstřihněte a rozbalte.

Lze vařit i 4 minuty. Vejce drží pohromadě a žloutek je tekutý. Vždy záleží na velikosti vajec, jak dlouho vaříme.

Koprový olej
30 g         Kopr
100 g       Olivový olej

Olivový olej ohřejte v kastrolu na 80–90 °C a nalijte do malé nádoby tak aby se vám tam vešla hlava ponorného mixéru. Přidejte odtrhaný kopr a ponorným mixérem rozmixujte asi 30 sekund, nebo dokud olej nezezelená. Přeceďte přes jemný cedník

FOTO je z Babiččiny zahrady. Na fotce jsou navíc drcené bramborové chipsy.

 

 

 

Celoročně můžete kulajdu připravovat ze žampiónů, hlívy ústřičné a hub shi-take.
pruh