CUKRÁŘSKÝ KURZ
MAKRO Ve čtvrtek 12.9. se uskutečnil v krásných prostorách Makro akademie, cukrářský kurz pod mým vedením. Bylo příjemné vidět na kurzu 18 lidí zapálených a hltajících informace. Většina kurzistů byli kuchaři. A to bylo pro mne povznášející. Přeci jen každý kuchař by měl umět udělat dezert.
Co se učilo?
Fondant z tmavé čokolády Guanaja, maliny, bezé, čokoládová hlína, malinový gel a malinový sorbet
Čokoláda Gianduja, krém ze slaného karamelu,křupavé karamelové boby, lískové ořechy, espuma z pražených lískových ořechů
Panna cotta z bílé čokolády a jogurtu, jahodová polévka s yuzu, jahody, yuzu kaviár a jahodová espuma
Marinovaný ananas s limetkovým sirupem, mučenka, pečená alaska plněná limetkovým parfaitem a kokosový crumble
Nejprve jsme si připravili mise en place a pak jsme postupně servírovali jednotlivé dezerty. Bylo hezké sledovat, jak každý si dezert naplejtoval ve svém osobitém stylu. Čístý, minimalistický, rozverný, severský, pankáčský, puntíčkářský, geometrický, vyumělkovaný, bordelářský. Každý plating odkazoval na osobitý styl, jednotlivce.
Mise en place
VÝROBKY
Krém ze slaného karamelu
Čokoláda Gianduja
Čokoládový fondant
Panna cotta z bílé čokolády a jogurtu
Jahodová polévka s yuzu
Yuzu kaviár
Parfait z limetek
GELY
Malinový gel
Passion Fruit Gel
CRUMBLE
Kokosový
Čokoládový
OMÁČKY
Malinová
SORBET
Malinový
ESPUMY
Pražené lískové ořechy
Jahodová
OZDOBY
Křupavé karamelové boby
Karamelizované lískové ořechy
OVOCE
Marinovaný ananas
A proč Já kuchař, vedl cukrářský kurz? Protože mě dezerty neskutečné baví. A Já jsem se v tomto kurzu snažil předat co nejvíce informací. Všechno jsme vyrobili na místě, tak aby kurzisty vše viděli.
Pokud budou dodržovat gramáže a udělají si mise en place, tak mohou různě kombinovat, hrát si a skládat.