
CUKRÁŘSKÝ KURZ
PRAHA
Ve čtvrtek 12. září 2019 proběhl v nádherných prostorách Makro akademie cukrářský kurz, který jsem měl čest vést. Bylo úžasné sledovat 18 nadšených účastníků, jak s chutí přijímali nové znalosti. Většinu z nich tvořili kuchaři, což mě dodatečně motivovalo, jelikož jsem přesvědčen, že každý kuchař by měl umět připravit kvalitní dezert.
PŘIPRAVOVALI JSME
Fondán z tmavé čokolády Guanaja, maliny, bezé, čokoládová hlína, malinový gel a malinový sorbet.
Čokoláda Gianduja, krém ze slaného karamelu, křupavé karamelové boby, lískové ořechy, espuma z pražených lískových ořechů.
Panna cotta z bílé čokolády a jogurtu, jahodová polévka s yuzu, jahody, yuzu kaviár a jahodová espuma.
Marinovaný ananas s limetkovým sirupem, mučenka, pečená alaska plněná limetkovým parfémem a kokosový crumble.
Nejdříve jsme připravili mise en place, následně jsme servírovali dezerty jeden po druhém. Bylo úchvatné sledovat, jak si každý účastník přizpůsoboval svůj dezert vlastním stylem - či už to bylo minimalistické, hravé, severské, punkové, puntíkaté, geometrické, umělecké či chaotické. Každá prezentace odrážela osobní styl jednotlivce.
MISE EN PLACE
Výrobky
Krém ze slaného karamelu
Čokoláda Gianduja
Čokoládový fondán
Panna cotta z bílé čokolády a jogurtu
Jahodová polévka s yuzu
Yuzu kaviár
Parfait z limetek
Gely
Malinový gel
Passion Fruit Gel
Crumble
Kokosový
Čokoládový
Omáčky
Malinová
Sorbet
Malinový
Espumy
Espuma z pražených lískových ořechů
Jahodová espuma
Ozdoby
Křupavé karamelové boby
Karamelizované lískové ořechy
Ovoce
Marinovaný ananas
Jako kuchař jsem vedl kurz cukrářství, protože mám vášeň pro dezerty a chtěl jsem sdílet své znalosti co nejvíce. Vše jsme připravovali přímo na místě, což účastníkům umožnilo sledovat celý proces od začátku až do konce.
Pokud účastníci budou dodržovat přesné gramáže a správně si připraví mise en place, budou moci dezerty různě kombinovat, experimentovat s nimi a vytvářet je podle svých představ.
