Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

BRAMBORY

VIDEO MALL TV
12. Listopad 2020

Brambory obsahují kyselinu listovou, která je důležitá pro správný vývoj a růst buněk, a také pro tvorbu krve. Jsou ideální pro těhotné ženy, ženy plánující těhotenství a osoby v rekonvalescenci.

Mají nízkou energetickou hodnotu, disponují antioxidačními schopnostmi a neobsahují tuky.

Jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny, flavonoidy, vitamíny A, B1, B2, B6, C, K, PP a minerální látky jako draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík a chrom. Vláknina podporuje správnou funkci trávicího systému a zajišťuje pocit sytosti.

Brambory vařené ve slupce mají vyšší obsah vlákniny a zachovávají si více vitamínů a minerálů, které se nacházejí těsně pod slupkou.

Klíčky na bramborách obsahují toxické látky, proto by se měly vždy odstranit. Pokud jsou brambory příliš naklíčené, neměly by se konzumovat. Zmrzlé brambory mají tendenci sládnout.

Brambory se rozdělují na typy A-pevné, B-polopevné a C-moučné. Přesolenou polévku nebo omáčku můžete opravit vhozením syrové oloupané brambory, která absorbuje přebytečnou sůl.

Brambory jsou jednou z našich nejoblíbenějších příloh a lze je připravovat vařením, pečením, smažením, grilováním, zapékáním. Používají se na pyré, bramboráky, polévky, krokety, hranolky, chipsy a další. Jejich využití je velmi rozmanité.

MALL TV           

            Těsto na čerstvé gnocchi není vůbec složité, jen je třeba upéct si brambory den předem a teprve druhý den je vychladlé připravit. Jsou to vlastně bramborové knedlíčky, podobné těm našim. Akorát menší, místo mouky semola a navíc parmezán.

Odkaz na video ZDE

Na těsto
500 g      brambor
150 g      semoly
15 g        Solamylu
15 g        parmezánu
1             vejce

Brambory upečte již den předem v troubě do měkka. Následující den je oloupejte a nastrouhejte na jemno, když jsou vychladlé. V hrnci k nim přidejte na jemno nastrouhaný parmezán, semolinu, solamyl, vejce, špetku soli a krátce promíchejte, aby těsto nebylo příliš řídké. Na pomoučněné pracovní ploše vytvarujte z těsta váleček, odřízněte kousky a vytvořte z nich dlouhé šňůry. Ty pak pomocí karty nebo nože nakrájejte na malé gnocchi. Pokud je neplánujete hned spotřebovat, dejte je nevařené do mrazáku.

Na zeleninu
40 g       olivového oleje

1 ks       červená paprika
1 ks       žlutá paprika
1 ks       cuketa
1 ks       lilek
2 ks       rajčata
stroužek česnek
1 ks       cibule
200 g    drcených rajčat nebo rajčatové propasírované omáčky
             pepř a sůl
             bazalka nebo petrželka

Začněte krájením tvrdé zeleniny, jako jsou papriky. Vložte je na pánev s olivovým olejem a mezitím nakrájejte cuketu, kterou také osmažte. Postupně přidávejte lilek nakrájený na kostičky, cibuli na drobné kostičky, poté rajčata nakrájená na kostky a nakonec přidejte drcená rajčata nebo rajčatovou omáčku, aby se spojily všechny chutě.

Bramborové gnocchi vařte ve vodě s trochou soli přibližně 2–3 minuty. Po uvaření je sceďte a přidejte do směsi zeleniny. Důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem podle chuti. Na závěr přidejte nasekanou petržel nebo bazalku a nastrouhejte trochu parmezánu.

Gnocchi jsou ideální k doplnění smetanových omáček.
pruh