
BAZALKA - Čerstvé tagliatelle s bazalkovým pestem
Bazalka je aromatická bylinka, která je oblíbená v mnoha kuchyních po celém světě. Bazalka pochází z tropických oblastí Asie a Afriky. Její název pochází z řeckého slova „basilikon“, což znamená „královský“, což odráží její význam v tradičním bylinkářství a kuchyni. Sladká bazalka (Ocimum basilicum): Nejčastěji používaná v kuchyni, zejména v italských jídlech, jako je pesto. Thajská bazalka (Ocimum basilicum var. thyrsiflora): Má jemně anýzovou chuť a používá se v thajské a vietnamské kuchyni. Svatá bazalka (Ocimum sanctum nebo Tulsi): Považována za posvátnou v hinduismu a často používaná v tradiční indické medicíně. Bazalka obsahuje vitamíny A, C a K, minerály jako vápník a železo, a antioxidanty. Je také nízkokalorická a může přispět k celkovému zdraví. Některé sloučeniny v bazalce mají protizánětlivé účinky, které mohou pomoci zmírnit záněty a podporovat zdraví. Bazalka může pomoci při trávení a zmírnit problémy s nadýmáním. Vitamíny a antioxidanty v bazalce mohou podpořit imunitní systém. Bazalka je velmi univerzální a používá se v mnoha pokrmech. Je oblíbená v italských jídlech (např. pesto), thajských pokrmech (např. thajské kari) a může být přidána do salátů, polévek nebo jako ozdoba. Čerstvá bazalka by měla být skladována v chladničce, ideálně v plastovém sáčku nebo nádobě, aby se udržela čerstvá. Může být také sušena nebo mrazena pro dlouhodobé uchování. Bazalka má charakteristickou, osvěžující vůni a chuť, která je často popisována jako sladká a lehce kořeněná. Vůně bazalky je velmi aromatická a může výrazně ovlivnit vůni jídla. Bazalka se dobře hodí k rajčatům, česneku, olivovému oleji a parmezánu, což jsou běžné kombinace v italské kuchyni.
MALL TV
Těstoviny si získaly oblibu na celém světě. Ukážu vám, jak si můžete připravit vlastní těsto na těstoviny. Z tohoto těsta pak můžete vyrobit fleky, lasagne nebo nudličky do polévky, pokud vám těsto zbyde.
Odkaz na video ZDE
Těsto na tagliatelle
500 g semoly (mouky z tvrdé pšenice)
230 g žlouktů
1 ks vejce
40 g mléka
16 g olivového oleje
Do misky vložte celá vejce, žloutky, mléko a olivový olej. Vše promíchejte metličkou, přidejte semolu, umístěte do kuchyňského robota a pomocí hnětacího háku zpracujte na tuhé těsto. Pokud těsto není dostatečně tuhé, přilijte trochu vody. Následně těsto ještě krátce propracujte rukama. Zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v chladničce.
TIP: Pro získání sytější žluté barvy můžete do těsta přidat špetku kurkumy.
Bazalkové pesto
120 g listů čerstvé bazalky
240 g olivového oleje
120 g parmezánu
60 g pinií
2 stroužky česneku
sůl
ocet z bílého vína
Opražte piniové oříšky na suché pánvi, aby ztratily hořkost. Do mixéru vložte olivový olej a bazalku a mixujte 15 sekund na maximální rychlost. Přidejte česnek a opražené oříšky a mixujte dalších 15 sekund na maximální rychlost. Nakonec přimíchejte parmezán, sůl a trochu bílého vinného octa a mixujte opět 15 sekund. Chcete-li pesto uchovat déle, uložte ho do sklenic s uzávěrem, obalte je alobalovým papírem, aby byly chráněny před denním světlem, a sklenice vložte do lednice.
Pro zpracování těsta budou potřeba dva nástavce – jeden na rozválení těsta a druhý na vytvoření nudlí. Nejprve těsto lehce rozválejte pomocí strojku na těsto, postupně ho vyválejte tenčí a tenčí. Rozložené těsto nechte chvíli uschnout, posypte moukou a pomocí nástavce na tagliatelle nakrájejte na ploché nudle.
Tagliatelle vařte 2 minuty ve vroucí osolené vodě (lžička až lžíce soli na litr vody). Do hrnce dejte bazalkové pesto, přilijte trochu vody z vaření těstovin a jemně zahřejte. Přidejte uvařené těstoviny, krátce povařte a promíchejte. Pokrm dochuťte pepřem, ozdobte listy bazalky a nastrouhaným parmezánem.
