
ANNE-SOPHIE PIC
Dovolte mi představit vám šéfkuchařku Anne-Sophie Pic. Je dcerou šéfkuchaře Jacquesa Pica a vyrůstala v rodinné restauraci Maison Pic. Její dědeček André Pic byl rovněž kuchařem, proslulým svými gratinovanými raky. Již v roce 1934 obdržel tři hvězdy Michelin.
FRANCIE
Sophie nejdříve nešla ve stopách svého otce a místo toho se vydala do zahraničí studovat management. Pracovala v Japonsku a USA pro firmy Cartier a Moët & Chandon, kde si uvědomila, že její vášeň pro vaření ji táhne zpět do restaurace.
Ve 23 letech se vrátila do Maison Pic, aby se učila pod vedením svého otce a stala se šéfkuchařkou. Bohužel, tři měsíce po jejím návratu její otec zemřel a ona převzala vedení před domem. V roce 1995 restaurace přišla o třetí hvězdu Michelin. Sophie to pocítila jako ztrátu "otcovy hvězdy" a to ji motivovalo vrátit se do kuchyně. V roce 1997 převzala Pic kontrolu nad restaurací.
V roce 2007 Maison Pic znovu získal třetí hvězdu Michelin. Bylo to čtvrté udělení tří hvězd Michelin ženě-šéfkuchařce. V tom roce byla Pic jedinou ženou na seznamu dvaceti nejbohatších kuchařů ve Francii podle Le Figaro.
V roce 2011 získala ocenění Nejlepší ženská šéfkuchařka světa Veuve Clicquot, pojmenované po Madame Clicquot Ponsardinové, které bylo uděleno v rámci celosvětového ocenění 50 nejlepších restaurací britským časopisem Restaurant. Bylo to první udělení této kategorie, mezi finalistkami byly Anne-Sophie Pic, Elena Arzak a Nadia Santini. V době převzetí ocenění byla Pic jedinou šéfkuchařkou s třemi hvězdami Michelin ve Francii a je také autorkou řady kuchařských knih.
Zvláště kvůli tomu jsem cestoval do Valence, která je vzdálená 100 km od Lyonu. V pětihvězdičkovém hotelu Maison Pic se nachází její tříhvězdičková restaurace Anne-Sophie Pic a také restaurace André, pojmenovaná po jejím dědečkovi, která získala ocenění Bib Gourmand. Na Avenue Victor Hugo, kromě hotelu s restaurací, najdete o 200 metrů dál také její kulinářskou školu Scook a delikatesy L'Epicerie. V centru města provozuje ještě Daily Pic, koncept jídla ve skleničkách, které je připraveno k okamžité konzumaci. Můžete si vybrat a nechat si jídlo ohřát, nebo si ho odnést domů.
Pokud navštívíte restauraci André nebo Anne-Sophie Pic, vedle hotelu se nachází parkoviště.
Pro ty, kteří se chtějí dozvědět více, doporučuji navštívit její webové stránky.
