UČIL JSEM UČITELE FILETOVAT RYBY
PLZEŇ Vedl jsem v rámci projektu www.varimedobre.eu workshop pro pedagogy na téma ryby v hotelové škole Plzeň.
Nejprve proběhlo vysvětlení jak poznat čerstvé ryby i když jsou vyvrhnuté nebo bez žáber, které jsou jedním z ukazatelů čerstvosti.
Ukázal jsem jim možné způsoby filetování a vhodné techniky filetování. Následně proběhla ukázka jednoduchých komponentů, které jsou vhodně k doplnění k předkrmům ze syrových ryb.
A jaké to byli komponenty?
Příprava ochucených bylinkových olejů, majonéza z bylinkového oleje, dresing ze sezamu a sójové omáčky, ceviche omáčka.
Pak se všichni přesunuli na svoje pracoviště, kde si sami vyzkoušeli vyfiletovat ryby, přípravit pár jednoduchých předkrmů z připravených komponentů.
Z kostí jsme pak založili rybí vývar. Zdá se to jako samozřejmost. Umět připravit rybí vývar není těžké, ale hodně se v této základní technice chybuje.
Z pražmy učitelé společně se mnou připravili tatarák a ceviche. Poslední pokrm byl pečený pstruh na pánvi s bramborovým fondánem a smetanovým pórkem.
My učíme učitele. Učitelé učí studenty, budoucí kuchaře a naše budoucnost.