CHEF ARENA
PRAHA Úspěchy na mezinárodní gastronomické scéně se vždy sluší nejen oslavit, ale také prodiskutovat s těmi, kdo jich dosáhli. Do této epizody si nás pozval Karel Šimůnek, abychom mu povyprávěli jak jsme získali třetí místo na nejlepší světové soutěži zaměřené na catering na International Catering Cupu ve francouzském Lyonu.
Autoři bronzového menu se shodují, že právě úspěchy na mezinárodních soutěžích pomáhají nejen ke zlepšení vnímání české gastronomie ve světě, ale i ke zlepšení vnímání gastronomie jako takové doma v Česku.
Čtyři kola se čtyřmi různými zadáními, dvanáct týmů z celého světa, kdy všichni mají stejné suroviny, stejné množství surovin, stejný čas, stejné kuchyně.
To znamená dvanáct rozdílně pojatých menu servírovaných jak odborné porotě, tak formou pečlivě připraveného bufetu, který se hodnotí.
Na International Catering Cup v Lyonu, kde jsem byl už po několikáty s Honzou Horkým nejsme žádnými nováčky. Dvakrát jsme přivezli ocenění za nejlepší pokrm z vepřového masa.
Letos náš tým posílil Petr Hajný, po všech personálních uměnách oproti minulému ročníku. Výsledkem bylo třetí místo ve velké konkurenci z celého světa.
Nováček v týmu byk Petr Hajný, který byl nejprve coach a pak zasedl i mezi hodnotiteli. Petrovi se soutěž moc líbila. Je to něco uplně jiného oproti všem různým soutěžím, na kterých byl. Každý úspěchy i ten letošní zvyšují prestiž českých kuchařů na světě
„Bylo vidět, že kluci už na té soutěži něco dokázali, takže už nejsme jen ‚ten tým z východní Evropy‘,“ říká Hajný.
„Ta atmosféra tam, celkový přístup a to, jak tam kuchaře vnímají a celkově francouzský přístup ke gastronomii, to bych chtěl, aby tak bylo i u nás. Ale půjde to jen takhle po malých krůčcích, nicméně úspěchy jako ten náš jsou jedním z nich,“ doplňuje své týmové kolegy David.