MLADÉ TELECÍ A CHŘEST JE SKVĚLÁ KOMBINACE.
- Recepty
- Maso a zvěřina
- Telecí hřbet, rajčatový cous cous, pečená malá rajčata, smažený chřest a omáčka z choriza
MLADÉ TELECÍ A CHŘEST JE SKVĚLÁ KOMBINACE.
600 g | telecí hřbet očištěný |
sůl | |
černý pepř | |
15 g | olivový olej |
snítka | tymián |
30 g | máslo |
Telecí hřbet naporcujte, osolte, opepřete, opečte zprudka ze všech stran na oleji, přidejte tymián a míslo. Přelévejte horkým máslem a dopečte v troubě do růžova. Po upečení nechte 10 minut odpočinout v teple a nakrájejte na plátky.
100 g | cous cous |
150 g | rajčatový džus |
125 g | zeleninový vývar |
3 g | sůl |
Na suché pánvi zlehka orestujte cous cous a dejte ho do misky. Cous cous zalijte vroucím zeleninovým vývarem s rajčatovým džusem. Osolte ho a promíchejte. Přikryjte fresh folií a nechte nabobtnat.
12 ks | žlutá malá rajčata |
12 ks | červená malá rajčata |
olivový olej | |
sůl |
Malá rajčata červená a žlutá sblanšírujte a dejte do vody s leden. Oloupejte, dejte na plech nebo do sušičky, potřete olejem, osolte a sušte dokud rajčata lehce neseschnou.
16 ks | zelený chřest |
sůl | |
hladká mouka na obalování | |
1 ks | vejce |
panko na obalování | |
slunečnicový olej na smažení |
Zelený chřest zkraťte, oloupejte konce a jen 30 sekund povařte v osolené vodě. Pak hned dejte do vody s ledem. Chřest vyndejte, osušte. Obalte v mouce, rozmíchaných vejcích a panko strouhance. Usmažte do zlatova v rozpáleném oleji.
25 g | olivový olej |
50 g | šalotka |
50 g | chorizo |
pimento / uzené a sladké/ | |
200 g | kuřecí vývar |
100 g | smetana 33% |
sůl |
Na oleji zpěňte šalotku na kostičky, přidejte chorizo nakrájené na kostičky, orestujte dokud se olej nezabarví do oranžova, přidejte pimento a zalijte vývarem a svařte na polovinu. Přidejte smetanu a 2 minuty povařte. Rozmixujte a přeceďte přes jemný cedník. Dochuťte solí
20 g | bazalka listy |
40 g | olivový olej |
Olej ohřejte na 80 °C, přidejte listy bazalky a 1 minutu mixujte ponorným mixérem na maximální rychlost. Přeceďte přes jemný cedník a dejte do lednice aby nezešednul.
Na talíř položte kovový kroužek. Do něj dejte cous cous a navrch na něj položte lehce sušená malá rajčata. Vedle položte rozříznutý telecí hřbet, smažený chřest. Okolo rozlijte omáčku a ozdobte bazalkovým olejem.
Telecí můžete zaměnit za pečeného králíka nebo vepřovou panenku. Ta kombinace chřestu, rajčat a choriza to dovoluje.