Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

TANTRIS

Michelin Restaurace Německo
20. Listopad 2019

2 * Michelin, Executive Chef : Hans Haase. 

MNICHOV                         

              Tantris byl otevřen v roce 1971 a je považována za jednu z nejlepších restaurací v Německu. Od roku 1971 měl Tantris pouho pouhé tři šéfkuchaře. Eckart Witzigmann, Heinz Winkler a Hans Haas. Všichni mají před restaurací obtisknuty ruce v betonu jako hollywoodské hvězdy.

 Restaurace funguje na oběd i na večeře. Dle sezóny pracují 4 nebo 5 dní v týdnu. V menu najdete 3, 4, 5, až 8 chodové menu. Nebo si můžete vybírat ala-carte. I když je vhodnější vybrat si menu.

 O Nás bylo výborně postaráno. V kuchyni byla sous chefka Sigrid Schellingová, která nám vytvořila skvělé 5 chodové menu a k tomu 3 skvělé pozdravy z kuchyně. Zvlášť kaviár s pórkovým pyré a pěnou z oříškového másla mě dostalo do kolen.

Interiér restaurace je opravdu zvláštní. Kdyby vešel člověk neznalý, tak by si chvilku myslel že vešel do luxusní čínské restaurace, díky výzdobě, ornamentům a výzdobě.

Letos se Tantris na pár měsíců zavře a čeká ho rekonstrukce, která se týká hlavně zázemí a kuchyně, které doposud vévodí 4 francouzské sporáky.

PERLIČKA: Poslední 3 roky tady dělal šéfcukráře Čech.

Její historie je obdivuhodná.

Vše začal majitel stavební firmy Fritz Eichbauer, který je velký labužník. Vždy mu bylo líto, jak v Mnichově není žádná špičková restaurace. A tak v roce 1971 postavil v módní čtvrti ve Schwabingu, na tu dobu, velice moderní budovu. Stavbu navrhl architekt Justus Dahinden a postavila ji Eichbauerova firma. Stavba vypadá jako moderní kostel a nazval ji TANTRIS. Tantrismus je styl meditace a rituálů. Barevné schéma je humrová červeň, lanýžová čerň, stropy a zdi pokryté oranžovým kobercem. Autorem mýtických bytostí na nádvoří je dílem švýcarského umělce Bruna Webera.

1971
Na doporučení Paula Haeberlina, /Auberge de l'Ill/ Fritz Eichbauer přivedl nazpátek do Německa mladého ambiciózního kulinářského mistra Eckarta Witzigmanna, který byl 13 let v zahraničí. Dne 2. prosince se otevírají dveře Tantrisu. Eckart Witzigmann je žák Paula Bocuse, Paula Haeberlina a Pierre Troisgros.

1973
Německý průvodce Michelin uděluje Tantrisu, rok po otevření první hvězdu.

1974
Průvodce Michelin poprvé uděluje v Německu dvě hvězdičky sedmi restauracím. Tantris je jedna z nich.

1975
Obyvatelé Mnichova nechápou Witzigmannův způsob vaření. Počet hostů se rapidně zvýší, co gastro kritik restaurací Wolfram Siebeck napíše  o Witzigmannovi, že je jeden z největších kuchařů německé gastronomické scény. 

1978
Gault Millau vybírá Witzigmanna za šéfkuchaře roku. V září 1978 opouští Tantris a otevírá svou vlastní mnichovskou restauraci Aubergine. Jeho nástupcem je tehdy 29letý Heinz Winkler.

1981
V listopadu 1981 získává Tantris 3 hvězdu Michelina. Winkler vyvíjí svůj vlastní styl kuchyně pojmenovanou jako „kuchyně vitale“, která je lehká, sofistikovaná a kreace naplněné bylinkovými aroma.

1991
Winkler otevírá svou „rezidenci“ v Aschau.  Do kuchyně nastupuje Hans Haas, který vařil s Paulem Haeberlinem a Eckartem Witzigmannem v Aubergine.

1995
Hans Haas buduje síť místních farmářů a dodavatelů z regionu Bavorska. Jeho kuchařský styl je: přirozené a jednoduše připravené jídlo, se zaměřením na chutě produktu. Gault Millau vybírá Hansa Haase za šéfkuchaře roku.

2002
Tantris prochází renovací. Ve Švýcarsku se musí na zakázku vyrábět koberce dle původního vzoru. V Itálii byly vytvořeny oranžová stínítka v původním stylu sedmdesátých let.

2011
Majitelé, rodina Eichbauer rozeslala pozvánky na oslavu 40. výročí Tantris. Pozvánku dostali lidé, kteří formovali Tantris: Eckart Witzigmann, Heinz Winkler, Paul Bosch, bývalý vedoucí restaurace Peter Kluge. Hans Haas vaří pro 160 pozvaných hostů se svými mezinárodními přáteli Marc Haeberlin, Norbert Niederkofler, Karl & Rudolf Obauer, Xavier Pellicer, Michel Troisgros, Jean-Georges Vongerichten a Cedric Vongerichten.

2015
Odborný časopis pro hotely a gastronomii „Rolling Pin“ jmenoval Sigrid Schelling jako Sous Chef roku. Výňatek z výroku poroty: „Je považována za asertivní a nesmírně ambiciózní. Za posledních osm let je Sigrid pravou rukou a v případě potřeby i levou rukou dvouhvězdičkového šéfkuchaře Hanse Haase. 

2019
V prosinci 2020 se Tantris po 29 letech rozloučí se se šéfkuchařem kuchyně Hansem Haasem. Při příležitosti 50. výročí se restaurace na jaře 2021 znovu otevře, aby pokračovala ve své tradici jako průkopník kulinářských trendů.

https://www.tantris.de/en/

Tantris si zachoval svoje charisma a zůstala restaurací a ne muzeum jako u Paula Bocuse, kde jsou všude je fotky Paula Bocuse v různých etapách jeho života a se slavnými prezidenty a osobnostmi kulturního života.
pruh