ŠPENÁT - Salát s kozím sýrem a mladým špenátem
ŠPENÁT Obsahuje 90 % vody, má nízkou energetickou hodnotu, vysoký obsah kyseliny listové, draslíku, hořčíku, železa, karotenoidů (provitamínu A), bílkoviny, lipidy, sacharidy. Obsahuje nerozpustnou vlákninu, která napomáhá pocitu nasycenosti a upravuje peristaltiku střev při trávení a vyprazdňování. Špenát obsahuje kyselinu šťavelovou a pro její neutralizaci je vhodné přidat ke špenátu mléko nebo smetanu. Špenát lze zakoupit mladý, listový a mražený listový nebo protlak. Čerstvý špenát několikrát důkladně propláchněte ve studené vodě, abyste ho zbavili nečistot. Pokud máte nadbytek čerstvého špenátu, blanšírujte ho ve vroucí vodě, zchlaďte, nechte vykapat a zamražte.
MALL TV Kozí sýr máme rádi a v kombinaci s mladým špenátem a medovým dresingem je to skvělý salát.
Mladý špenát se hodí skvěle do salátů, předkrmů, vaječných jídel. Velké listy špenátu najdou uplatnění při přípravě polévek, příloh, slaných koláčů. Mražený špenátový protlak využijete do „zelených“ polévek, pokud chcete zvýraznit zelenou barvu.
Odkaz na video ZDE