RESTAURACE NÁRODŮ – TEPLÁ KUCHYNĚ
Každá soutěž pro teamy má svoje zadání. Jak na studenou kuchyni (už jsme si o ni psali), tak teplou kuchyni. Teplá kuchyně se vaří přímo na výstavišti v prosklených studií a servíruje se v tzv. restauraci národů. Restaurace národů znamená, že je i 8 studií vedle sebe a vaří najednou 8 týmů.
Teplou kuchyni připravují
Senioři, junioři, vojenské týmy a třeba zdravotní týmy.
Zadání
Každý organizátor stanoví přesné zadání. Většinou to bývá 80-130 porcí tříchodového menu.
Někdy bývá daná specifikace na gramáže nebo suroviny, z čeho má být předkrm, hlavní jídlo a dezert.
Je dáno, do kdy se musí odeslat fotka, název a kalkulace. Většinou má tým na to rok, pracovat, zkoušet, trénovat tak aby 4-5 kuchaři a 1 cukrář vše připravil. Nikde není psáno že se musí použít výrobek, od té či oné firmy.
A není to jednoduché.
Na výstaviště si musíte přivézt vše, co budete na výrobu potřebovat. Sice dostanete specifikaci kuchyně a vybavení studia. Ale jsou věci, které tam nenajdete. Takže opravdu, když přijede na výstaviště, připomíná to stěhování národů. Dále si musíte přivézt všechny suroviny. V základní kuchyňské úpravě. Zeleninu oškrábanou, ryby bez šupin, ale ne filety, maso bez kosti, ale nestažené z blán, fondy nesvařené a atd……….
Vaří se v prosklených studiích, takže na vás všichni koukají, jak na rybičky v akváriu nebo jak na zvířata v ZOO. Kdo je nervák, nic ideálního. Pokud se něco nepovede, nezbývá moc času na opravu, nemáte suroviny navíc a to dokáže rozhodit.
Každou minutu jsou za vími komisaři a sledují, co děláte, zda dodržujete hygienu a zapisují si každou prkotinu. Třeba, že jste chvilku pracoval s rybou bez rukavic, nebo ryby nedal do ledu, na který čekáte, až vám ho donesou. A nezajímá je to. Měl jste to dát do lednice. Jsou docela nesmlouvavý.
Následuje výdej, který většinou řídí kapitán. Platí zde pravidlo "První talíř musí vypadat jako poslední a i tak chutnat." Lidé si dopředu kupují menu a třeba na letošní olympiádu bylo menu největších favoritů vyprodáno za 10 minut. Vydáváte jako v restauraci, takže za hodinu a půl vydáváte předkrmy, do toho hlavní jídla a dezerty dohromady. Servis chodí a nosí lísky a neřeknou vám, že tohle je pro komisaře. Komisaři mají nárok třeba až na 6 menu. A ochutnávají to od začátku do konce. V dnešní době chytrých mobilů fotí a porovnávají, jak to dostali na začátku výdeje a jak to vypadá na konci. Zda je to stále fresh, stejně velké a stejně podané.
Pak už zbývá úklid, a když je čas, tak rozprava s komisaři. Pokaždé vám něco řeknou. Nejlepší je, jak to všechno bylo super, opravdu dobrá práce a druhý den vidíte bronzovou medaili. K tomu vám řeknou,že je to dle bodů bronz v horní bodové hladině.
Komisaře zajímá hlavně chuť, novátorství. Vzhled taky, ale jídlo musí chutnat.
Tréninky
Každý team může trénovat, jak se mu zachce, dle možností jeho členů. Je to vždy časově náročné. Jádro teamu se musí přizpůsobit tréninku. Vaří se třeba 6x na různých místech republiky. A vše naplánovat. Suroviny, lidi, technologii a komu to uvařit. Je to honička. Jsou ale místa, kde máte možnost to ochutnat. Třeba teď bude Národní tým na Maurerově festivalu na Pražském hradě a budou zde připravovat své menu.
ZAJÍMAVOST.
Pokud postoupíte v Singapuru mezi první 3 týmy, tak postupuje do soutěže o bronzového lva. Soutěž spočívá ve vaření tříchodového menu, aniž byste věděli suroviny. Ty se dozvíte v 18:00 večer. Druhý den ráno v 7:15 dostanete suroviny, od 8:00 vaříte a ve 12:00 vydáváte menu pro 50 lidí.
Velké soutěže
IKA - CULINARY OLYMPICS ERFURT
IGEHO – SALON CULINARY MONDIAL
EXPOGAST -CULINARY WORLD CUP LUXEMBURG
FHA INTERNATIONAL SALON CULINAIRE SINGAPORE
AMERICAN CULINARY CLASSIC - CHICAGO