Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

RESTAURACE NÁRODŮ – TEPLÁ KUCHYNĚ

Soutěže MIX SOUTĚŽÍ
02. Říjen 2012

Každá soutěž pro teamy má svoje zadání. Jak na studenou kuchyni (už jsme si o ni psali), tak teplou kuchyni. Teplá kuchyně se vaří přímo na výstavišti v prosklených studií a servíruje se v tzv. restauraci národů. Restaurace národů znamená, že je i 8 studií vedle sebe a vaří najednou 8 týmů.

Teplou kuchyni připravují

Senioři, junioři, vojenské týmy a třeba zdravotní týmy.

 Zadání

Každý organizátor stanoví přesné zadání. Většinou to bývá 80-130 porcí tříchodového menu.

Někdy bývá daná specifikace na gramáže nebo suroviny, z čeho má být předkrm, hlavní jídlo a dezert.

Je dáno, do kdy se musí odeslat fotka, název a kalkulace.  Většinou má tým na to rok, pracovat, zkoušet, trénovat tak aby 4-5 kuchaři a 1 cukrář vše připravil. Nikde není psáno že se musí použít výrobek, od té či oné firmy.

 A není to jednoduché.

Na výstaviště si musíte přivézt vše, co budete na výrobu potřebovat. Sice dostanete specifikaci kuchyně a vybavení studia. Ale jsou věci, které tam nenajdete. Takže opravdu, když přijede na výstaviště, připomíná to stěhování národů. Dále si musíte přivézt všechny suroviny. V základní kuchyňské úpravě. Zeleninu oškrábanou, ryby bez šupin, ale ne filety, maso bez kosti, ale nestažené z blán, fondy nesvařené a atd……….

Vaří se v prosklených studiích, takže na vás všichni koukají, jak na rybičky v akváriu nebo jak na zvířata v ZOO. Kdo je nervák, nic ideálního. Pokud se něco nepovede, nezbývá moc času na opravu, nemáte suroviny navíc a to dokáže rozhodit.

Každou minutu jsou za vími komisaři a sledují, co děláte, zda dodržujete hygienu a zapisují si každou prkotinu. Třeba, že jste chvilku pracoval s rybou bez rukavic, nebo ryby nedal do ledu, na který čekáte, až vám ho donesou. A nezajímá je to. Měl jste to dát do lednice. Jsou docela nesmlouvavý.

Následuje výdej, který většinou řídí kapitán. Platí zde pravidlo "První talíř musí vypadat jako poslední a i tak chutnat."  Lidé si dopředu kupují menu a třeba na letošní olympiádu bylo menu největších favoritů vyprodáno za 10 minut. Vydáváte jako v restauraci, takže za hodinu a půl vydáváte předkrmy, do toho hlavní jídla a dezerty dohromady. Servis chodí a nosí lísky a neřeknou vám, že tohle je pro komisaře. Komisaři mají nárok třeba až na 6 menu. A ochutnávají to od začátku do konce. V dnešní době chytrých mobilů fotí a porovnávají, jak to dostali na začátku výdeje a jak to vypadá na konci. Zda je to stále fresh, stejně velké a stejně podané.

Pak už zbývá úklid, a když je čas, tak rozprava s komisaři. Pokaždé vám něco řeknou. Nejlepší je, jak to všechno bylo super, opravdu dobrá práce a druhý den vidíte bronzovou medaili. K tomu vám řeknou,že je to dle bodů bronz v horní bodové hladině.

 Komisaře zajímá hlavně chuť, novátorství. Vzhled taky, ale jídlo musí chutnat.

 Tréninky

Každý team může trénovat, jak se mu zachce, dle možností jeho členů. Je to vždy časově náročné. Jádro teamu se musí přizpůsobit tréninku. Vaří se třeba 6x na různých místech republiky. A vše naplánovat. Suroviny, lidi, technologii a komu to uvařit. Je to honička. Jsou ale místa, kde máte možnost to ochutnat. Třeba teď bude Národní tým na Maurerově festivalu na Pražském hradě a budou zde připravovat své menu.

 ZAJÍMAVOST.

Pokud postoupíte v Singapuru mezi první 3 týmy, tak postupuje do soutěže o bronzového lva. Soutěž spočívá ve vaření  tříchodového menu, aniž byste věděli suroviny. Ty se dozvíte v 18:00 večer. Druhý den ráno v 7:15 dostanete suroviny, od 8:00 vaříte a ve 12:00 vydáváte  menu pro 50 lidí.

Velké soutěže

IKA  - CULINARY OLYMPICS ERFURT

IGEHO – SALON CULINARY MONDIAL

EXPOGAST -CULINARY WORLD CUP LUXEMBURG

FHA INTERNATIONAL SALON CULINAIRE SINGAPORE

AMERICAN CULINARY CLASSIC - CHICAGO

 

 

 

 

 

Trénovat, trénovat a zase trénovat. 
pruh