Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

RAJČATA - Polévka z pečených rajčat a bazalkový olej

VIDEO MALL TV
28. Září 2020

RAJČATA

Rajčata se pěstují téměř po celém světě. Nezralá (zelená) rajčata mohou způsobit otravu organismu. Rajčata jsou vhodná při redukčních a očistných dietách. Pro osoby s poruchami látkové výměny, krevního oběhu a nemocemi srdce. Obsahují antioxidant lykopen, který chrání před rakovinou. Rajčata nemají žádný tuk, ale mají vysoký podíl vlákniny a 90 % tvoří voda.  Dále vitamín B, C, betakaroten, chrom, draslík, vápník a hořčík.

MALL TV        Rajčata jsou vhodná k přípravě studených a teplých polévek, do předkrmů a salátů, na grilování, plnění, zapékání a do omáček. Připravuje se z nich i pravděpodobně nejznámější výrobek na světě, kečup.

Odkaz na video ZDE

 Rajčatová polévka

2 Kg       Rajčata
20 g       Cukr krupice
10 g       sůl
------------------------
40 g       Olivový olej
20 g       česnek na plátky
100 g     rajčatový protlak
20 g       bazalka
500 g     Voda
40 g       cukr krupice
10 g       Sůl

Rajčata rozpulte, osolte a posypejte cukrem. Pečte při 180 °C 30-40 minut.

Mezitím v kastrole na olivovém oleji orestujte česnek, přidejte rajčatový protlak, zarestujte ho, přidejte pečená rajčata, bazalku, zalijte vodou a rozvařte rajčata. Propasírujte přes pasírku a dochuťte cukrem a solí.

Bazalkový olej
30 g       Bazalka listy
100 g     Olivový olej

Olej ohřejte na 80-90 °C, přidejte listy bazalky a 2 minuty mixujte na maximální rychlost ponorným mixérem. Přeceďte přes jemný cedník.

Mozzarella
1 ks       Mozzarella

Mozzarellu natrhejte na menší kousky.

Bazalka

Polévku ozdobte listy bazalky.

Existuje přes 7500 variací a kultivarů rajčat různých barev a tvarů, od světle žlutých, přes žíhaná, fialová až po černá.
pruh