Souhlasím
Tato stránka využívá pouze funkční cookies za účelem správné funkce webu. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.

PUL BOCUSE

Kuchařské legendy Michelin Gastronomie
21. Leden 2018

Včera se instagram, twitter, facebook i jiné sociální sítě zaplnili smutnou zprávou. Paul Bocuse zemřel a všichni vzpomínali, dávali fotky s ním, jeho jídly a nebo jeho fotky.

256.JPG

11. února by se dožil krásných 92 let.

Taky budu vzpomínat.

Poprvé jsem se s ním potkal v roce 2007, kdy jsem jel do Lyonu vyzvednout porcelán a dekoraci do La Verandy. Celý týden tam nakupoval jeden z majitelů a bylo mi řečeno panem Kolesnikem že mě vezme někam na jídlo. Večeře proběhla v brasserii L´EST, která taky patří Paulovi. A při večeři mi řekl že si dáme, druhý den oběd v jeho tří hvězdě l'Auberge du Pont de Collonges. Byl jsem vykulený, jelikož jsem na to nebyl připraven a ani jsem na to neměl s sebou oblečení. Nakonec jsem to pořešil a byl to neskutečný zážitek. Nejvíc bylo, když k nám přišel ke stolu a začal si s námi povídat, a nakonec proběhlo focení venku před restaurací.

Další setkání s ním proběhlo v roce 2011, a to dokonce vícekrát. Jednou jsme tam byli s členy národního týmu AKC ČR a podruhé s týmem lidí z La Verandy a z Kyjeva. Pak jsem ho potkal v zázemí soutěže BOCUSE D ´OR. Chodil tam a všichni se s ním fotili, ženy šíleli a hladili ho. Byla tam nádherná atmosféra.

Potkal Jsem ho ještě v zázemí soutěže BOCUSE D ´OR v roce 2013.

Nakonec, a to se jen krátce mihnul v restauraci, když už nechodil v roce 2017. Poslední roky všechny hosty obcházela jeho manželka. Když jsme tam byli naposledy tak po večeři jsme přinesli plzeňské pivo. Byl to úchvatný zážitek sledovat hosty jak jdeme přes restauraci s těmi kartony piva do kuchyně, která je prosklená a každý se tam fotí.

Pro mě a myslím že i mé kamarády byla restaurace l'Auberge du Pont de Collonges, místo kam jsme chodili na jídlo po soutěži.

Ochutnáli jsme snad celé menu.

I jeho nejslavnější lanýžovou polévka V.G.E.  s kopečkem nadýchaného listového těsta jako pokličkou, V.G.E. jsou iniciály bývalého francouzského prezidenta Valéry Giscard d'Estaing. Polévka vznikla roku 1975 a stojí 85 euro.

Dále jsem si zamiloval jeho Filet Rossini, Périgueux sauce - hovězí medailonek s kachní Foie Gras, omáčkou z madeiry a lanýžů.

Pro Nás kuchaře byl jako táta. To on dokázal, že kuchaři nemusí být zalezlí v kuchyni, ale měli by z ní také vyjít a ukázat se lidem. Je ten, co ukázal směr mnoha kuchařům, zapálil v nich vášeň pro vaření a také soutěžního ducha díky soutěži BOCUSE D´OR. Ve své době dokázal modernizovat kuchyni.

A přestože jeho jídla byli při každé návštěvě úplně chuťově stejná což je skvělé, tak jídla byla těžká, nemoderní až old school, klasicky a nemoderně nandané, dokonce i nesezonní. Stalo se, nám že v lednu jsme dostali chřest a atd…… Ale vždy obdržel 3 hvězdy Michelina. Vždy když jste nahlédli do kuchyně tak tam byla stará poctivá klasika. Ani sous vide, pacojet, udící pistole a atd…. Nic nefermentoval, nemarinoval x týdnů, nejel nízkou teplotu. Jel to pěkně po staru. A myslím že na něj byl velký tlak. Přesto, přeze všechno si zachoval svoje signature dish netknuté tak, že jsme si na nich mohli pochutnávat ve stejné podobě, jako je jedly všechny celebrity, prezidenti, hosté a fanoušci.

Jsem zvědavý, co se bude dít nyní. Jak na to zareaguje průvodce. A kdo převezme tuto restauraci? Zdali bude šéfovat kuchyni Christophe Muller, který ji vede poslední roky. Nebo se vrátí syn Jerome Bocuse, který víc času trávil v USA.

 

 PAUL BOCUSE a jeho úspěchy

-52 let drží tato restaurace 3 michelinské hvězdy / od roku 1965/

-od roku 2011 držitel titulu ŠÉFKUCHAŘ STOLETÍ

-v roce 1987 zakladatel soutěže Bocuse d´Or

-založil Institut Paul Bocuse Gastronomique

-Prezident Giscard ´d Estaing Valéry mu v roce 1975 osobně předal Řád legie

 Jsem rád, že jsem ho mohl spatřit na vlastní oči. Díky za inspiraci.  Děkuji. Pro mě jsi byl "tatíček kuchař".
pruh