Souhlasím
Tato stránka využívá pouze funkční cookies za účelem správné funkce webu. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.

PÓREK - Domácí francouzský quiche

MALL TV VIDEO
12. Listopad 2020

Alicin je aromatická sirnatá látka obsažená v éterickém oleji. Má antibiotické, protivirové, protinádorové a protiplísňové účinky. Podporuje imunitní systém, prospívá při chřipce, nachlazení a kvasinkových infekcích. Snižuje hladinu LDL cholesterolu a působí proti parazitům a plísním.

Pórek je zdrojem allyl sulfidů, které snižují riziko vzniku některých druhů rakovin, zejména žaludku, prostaty a rakoviny tlustého střeva.

Polynenasycené tuky, jsou prospěšné pro srdce a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Pórek napomáhá rovněž prokrvení organismu a pozitivně působí v prevenci křečových žil. Zlepšuje trávení díky obsahu probiotik, odstraňuje škodlivé odpadní látky v těle, stimuluje peristaltickou akci a zlepšuje trávení.

Je silným projímadlem. Očistí tělo od nežádoucích látek a pomáhá při hubnutí. Obsahuje dostatek vlákniny, která pomáhá předcházet zácpě a regulovat pohyb střev.

Sloučeniny luteinu a zeaxanthinu, jsou životně důležité pro zdravý zrak. Konzumace pórku v doporučeném množství chrání oči před šedým zákalem.

Obsahuje vlákninu, vitamíny A, B6, C, D, E, K, minerální látky (draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík, měď, zinek, selen a mangan). V zelené části pórku je dvakrát více vitamínů než bílém stonku.

Pórek se skvěle hodí na přípravu polévek, omáček, přidává se do přípravy všech vývarů. Vhodný je na zapékání, vařený se podává s holandskou omáčkou.

 

MALL TV   Quiche jsou velice oblíbené ve Francii, kde je koupíte v lahůdkářství. Připravuji všechny možné kombinace, velikosti. Od jednoporcových až po velké quiche.         

Odkaz na video ZDE

Těsto
280 g      hladké mouky
150 g      studeného másla nakrájeného na kousky
35 g        žloutků
40 g        vody

Všechny suroviny – mouku, máslo, žloutky a vodu – dejte do misky (nebo kotlíku) a ručně (nebo pomocí tzv. protínačky) propracujte do těsta. Vytvořte z něj bochánek, z něj potom vyválejte placku, zabalte ho do fresh fólie a přes ni těsto ještě lehce rozválejte válečkem do placky. Nechte ji ve fólii, aby neoschla, položte na plastové prkénko a nechte 2 hodiny odpočinout v lednici. Po odpočinutí placku poprašte moukou a začněte pomalu rozvalovat. Poté na ni položte formu (kulatý ráfek) a z druhé strany seřízněte těsto kolem dokola zhruba na výšku ráfku. Do pekáčku si připravte pečicí papír a na něj položte ráfek. Abyste do něj mohli těsto přenést, natočte ho na váleček. Přebytek okrajů přehněte přes ráfek. Máte-li k dispozici i menší kulaté formy, pak ho stejným způsobem využijte pro zbytek těsta. Těsto v obou formách propíchejte a pečte tzv. naslepo. Co to znamená? Uřízněte si obdélník z pečicího papíru, přeložte ho na čtverec, poté na trojúhelník a ještě jednou na menší trojúhelník. Zkuste, zda se vejde na koláč, případně ho ještě sestřihněte. Těsto zakryjte, zatěžkejte fazolemi a pečte při 200 °C asi 12 minut do zlatavé barvy. Po upečení nechte vychladnout i s fazolemi. 

Náplň
30 g       slunečnicového oleje

200 g     pórku
300 g     cibule
200 g     hrášku
200 g     brambor uvařených ve slupce
              hladká petrželka nebo pažitka
              sůl

Na slunečnicovém oleji orestujte měsíčky cibule, pak přidejte pórek nakrájený na kolečka, brambory na kostičky, hrášek, osolte, opepřete a nakonec přidejte nasekanou petrželku. Do masové verze můžete použít slaninu nebo uzeného lososa. Z těsta odstraňte fazole a směs na něj rozložte.

Zálivka na pečení
60 g      žloutků

2          vejce
250 g    33% smetany
             mletý muškátový oříšek

Smíchejte žloutky, celé vejce a smetanu. Přidejte muškátový oříšek a dosolte, případně přisypte nastrouhaný parmezán. Promíchejte metličkou a zalijte koláč.

Koláč / quiche/ pečte při 170 °C zhruba dalších 25 minut. Servírujte nakrájený na osm dílů, ozdobte ochuceným kozím sýrem a petrželkou.

Zkuste kombinaci ANGLICKÁ SLANINA, CIBULE A BRAMBORY nebo UZENÝ LOSOS, BRAMBORY A PÓREK
pruh