Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

PAPRIKY, OKURKY, RAJČATA - Gaspacho

28. Září 2020

PAPRIKY

Kapsaicin je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť paprik. Ve světě existuje okolo 3000 odrůd paprik. Pokud sníte pálivou papriku, nezapíjejte ji vodou, ale rajčatovým džusem nebo freshem. 

Papriky jsou prevencí před hemeroidy, zlepšují zrak, posilují a podporují funkci imunitního systému, zpevňují vazivové tkáně, posilují krevní oběh, působí proti vzniku krevních sraženin a jsou důležité v prevenci nádorových onemocnění.

Chrání před kornatěním cév, posilují cévy, mírní bolesti žil.Snižují zánět při artritidě a astmatu.  Mají pozitivní vliv na celkovou fyzickou i duševní svěžest.

Pomáhají při hubnutí, posilují metabolismus, zabraňují usazování tuků. Podporují tvorbu žaludečních šťáv a zlepšují trávení.

Obsahují vitamíny A, C, E, K, minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, mangan, železo, měď a vápník).

MALL TV        V létě už jsme si zvykli připravovat studené polévky. Ať už je to rajčatová, okurková, mrkvová nebo z řepy. Já Vás naučím připravovat španělskou klasiku.

Papriky jsou vhodné na přípravu zeleninových salátů, sals, relishů, studených a teplých polévek, pyré, zeleninových příloh, na plnění masem, do těstovin a omáček.

Odkaz na video ZDE

Gaspacho

500 g           červená paprika
20 g             olivový olej na opečení paprik
200 g           rajčata vyzrálá
150 g           salátová okurka
5 g               česnek
15 g             ocet z bílého vína
10 g             sůl
                    Uzená paprika
10 kapek     tabasco
40 g             olivový olej
40 g             toustový chléb

Červenou papriku rozřízněte na půl a zbavte semínek a středu. Nakrájejte na velké kostky a orestujte krátce na oleji. Opečenou papriku dejte do misky. Do misky přidejte překrájená rajčata, oloupané salátové okurky překrájené na silné plátky. Dále do misky dejte stroužek česneku, ocet z bílého vína, sůl, uzenou papriku, tabasco, olivový olej a toustový chléb.
Vše dejte do mixéru a mixujte 1 minutu na nejvyšší rychlost.

 TIP:
-pokud polévku chcete mít jemnou tak jí přeceďte přes jemný cedník. Jinak vám zůstane rustikální.
-tabasco můžete nahradit plátkem chilli papričky nebo jinou ostrou omáčkou

Do hlubokého talíře nebo misky dejte na gaspacho, navrch posypejte na kostičky nakrájenou žlutou papriku, lehce pokapejte olivovým olejem a ozdobte lístky oregána.

Tuhle osvežující andalůzskou polévku si zamilujete.
pruh