NOMA 2.0
3 * Michelin, Executive Chef : René Redzepi
KODAŇ
V době mé návštěvy restaurace neměla ještě hvězdu. Za 3 neděle dostala rovnou 2 hvězdy Michelina.
V únoru to byla moje třetí návštěva. Druhá v nové Nomě. Je nazývaná NOMA 2.0. Minulý rok jsem měl možnost ochutnat vegetariánské menu. Po odchodu z restaurace jsme se domluvili s přáteli, že bychom rádi ochutnali seafood menu. Vidět, jak se s tím popasuje René Redzepi a jeho tým.
Jakmile se spustil rezervační systém tak jsem nezahálel a udělal rezervaci pro 4 osoby. Jak šel život, tak přátele byli velice pracovně zaneprázdněni. Nakonec jsem oslovil kamarády, co mají rádi jídlo, gastronomii a udělali si hezký den. Oběd v Geistu a večeře v Nomě.
Příjemné bylo při příchodu dostat drink ve skleníku, kde jsme se scházeli s ostatními hosty a postupně Nás posílali po stolech do restaurace.
Na fotkách se můžete podívat na celé menu. Highlights večera byl grilovaný královský krab s křenovou smetanou. Dále další chody z kraba. Ručně vyřezávaný krab z těsta smažený v oleji a naplněným krabím salátem. Nejdivočejší chod byl pro mě žaludek z tresky podávaný s ostrým vývarem. Ten vývar byl tak ostrý, že jsem si tento chod vůbec neužil.
V kuchyni je vše načasované na minuty. Slávka která je jako jeden z chodů, plněná kaviárem, byl ještě před dvěma minutami živá, a připravují ji opravdu na poslední chvíli.
Kdo by si řekl, že už ho nic nepřekvapí, tak se plete. Dostat ke kávě křupavé tresčí kůže obalené v čokoládě s kořením. Funny, ale byli vynikající.
Po večeři jsme měli prohlídku kuchyně, kde jsme potkali Aliho. Nejslavnějšího myče nádobí na světě. Testovací kuchyně byla prázdná. Personál měl tři týdny dovolené.
Cokoliv napíšu další o nové Nomě, tak by byli superlativy. Skvělý servis, který sice nedělá u stolu žádnou show, ale je neskutečně milý a přátelský.