Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

MIKULÁŠ GOTTWALD

09. Červen 2019

Můj dvorní fotograf, který dělá ty nejhezčí fotky jídel co vím.

Povím Vám o něm něco, co málo kdo ví. 
Mikuláš je původní profesí kuchař a já jsem měl tu možnost se s ním potkat před mnoha lety v restauraci Flambée. To byla svého času líheň a inkubátor špičkových kuchařských talentů a jedinečných someliérů. Pan Pipek s panem Hynkem se totiž dokázali obklopit lidmi s láskou a zapálením pro řemeslo. Když se otevřel Rybí trh, tak i Já jsem měl možnost tam pracovat. Jen pár jmen kolegů, kteří prošli jednou či druhou restaurací – Martin Slezák , Ladislav Douša, Pavel Mareš, Petr Hajný, Honza Punčochář, Vašek Frič, Dušan Jakubec, Víťa Hepnar, Ivo Dvořák a atd….
Další pracovní zkušenosti získal Mikuláš v Londýně, kde několik měsíců pracoval v restauraci Square (patřila Philu Howardovi). Již v tu dobu měla dvě hvězdy Michelina a jak vzpomíná, byla to drsná škola, pracovní nasazení zde bylo obrovské a on během pár měsíců shodil 10 kg. Dost možná že i toto se následně podepsalo na jeho zdraví. Doteď mezi kuchaři kolují hlášky, jak měli zaměstnanci ve skříňkách v šatně životabudiče ve formě různých prášků, tabletek a atd…. Mikuláše to naštěstí minulo.

Poté ještě krátce stál za sporákem jednohvězdičkové restaurace Verdu v Rakousku a později se rozhodl podílet na novém projektu. Otevřel a rozjel restauraci La Gallerie v Praze. Bohužel zdraví máme každý jen jedno a jeho srdíčko neuneslo tu ohromnou každodenní zátěž a tak musel Mikuláš po prodělané zástavě srdce z příčiny fibrace komor kuchařinu opustit. Strávil měsíc v kómatu a následně mu lékaři doporučili úplně změnit svůj dosavadní životní styl. Pravidelná životospráva, klidnější režim a hlavně minimum stresu, se s kuchařskou prací téměř vylučuje. 

Lékaři mu také implantovali ICD defibrilátor, lidově řečeno budík, který ho ostražitě hlídá a případně zabrání náhlé srdeční aritmii. Prostě mu pomocí výboje srovná srdeční puls na klasický sinus, tak jako to máme všichni. Mikuláš vzpomíná, že první rok, kdy ho získal, dostal až 50 výbojů, což nebylo nic příjemného, ale díky tomu je tady.

Přímo do kuchyně se vrátit nemohl, protože nesmí pracovat s indukčními sporáky, a tak se zrodila myšlenka, díky které může Mikuláš zůstat v oboru a částečně i využít svých kuchařských zkušeností a to jako fotograf s velice úzkou specializací – fotí pouze pokrmy a šéfkuchaře při práci, zabývá se produktovou a dokumentární fotografií. 

Pokud Mikuláše neznáte, můžete si jeho práci prohlédnout: 
www.instagram.com/professional_food_photographer
https://www.facebook.com/PHOTOONECZ/
https://www.photoone.cz/



S Mikulášem mě pojí přátelství, vážím si ho jako člověka, obdivuji s jakou pokorou se vyrovnal s nepřízní osudu a změnil celý svůj život. Velmi rád s ním spolupracuji. A po každém společném focení netrpělivě čekám na nové fotky, které přesně odráží to, co jsem připravil na talíři. 
pruh