MERUŇKY - Vanilková panna cotta a meruňky
Mají nízkou kalorickou hodnotu. Působí blahodárně na střeva, pročišťují trávicí trakt, chrání před stresem a pomáhají s nespavostí. Sušené jsou lékem na zácpu, pálení žáhy a překyselený organismus. Obsahují vitamín A, B, C, antioxidant beta-karoten v prevenci proti nádorovým chorobám, železo, které pomáhá proti chudokrevnosti a draslík, který snižuje krevní tlak. Obsahují i kyselinu listovou. Pozor na pojídání jadérek z pecek, obsahují amygdalin, který se po požití přeměňuje na kyanid. Pro dospělého člověka jsou bezpečnou dávkou tři malá jadérka.
MALL TV Můj oblíbený recept a tento skvělý italský dezert.
Čerstvé meruňky se skvěle hodí na kompotování, mražení, marmelády, džemy, pyré, ovocné knedlíky, do koláčů, dezertů a moučníků. Sušené meruňky jsou vhodné při redukční dietě.
Odkaz na video ZDE
Vanilková panacota
2 dcl smetana 33%
2 dcl mléko
40 g cukr krupice
5 g želatina sypká
½ ks vanilkový lusk
Mléko, smetanu dáme do rendlíku, přidáme na podlouhlo rozříznutou vanilku a uvedeme do varu. Stáhneme z tepla a přidáme želatinu rozmíchanou v cukru. Promícháme a necháme odstát, aby se chuť vanilky rozvinula. Scedíme přes cedník a nalijeme do mističek nebo skleniček a necháme zatuhnout.
2-3 ks meruněk
Meruňky nakrájejte na měsíčky, posypejte cukre a opalte horkovzdušnou pistolí nebo opalovačkou na creme brullé.
Meruňkové pyré
300 g meruňky
200 g voda
40 g Cukr
Vše dejte do rendlíku a spolu povařte do vyvaření tekutiny. Rozmixujte a propasírujte přes jemný cedník.
Meduňka/ máta na ozdobu