Souhlasím
Tato stránka využívá pouze funkční cookies za účelem správné funkce webu. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.

MERUŇKY - Vanilková panna cotta a meruňky

MALL TV VIDEO
07. Říjen 2020

Mají nízkou kalorickou hodnotu. Působí blahodárně na střeva, pročišťují trávicí trakt, chrání před stresem a pomáhají s nespavostí. Sušené jsou lékem na zácpu, pálení žáhy a překyselený organismus.

Obsahují vitamín A, B, C, antioxidant beta-karoten v prevenci proti nádorovým chorobám, železo, které pomáhá proti chudokrevnosti a draslík, který snižuje krevní tlak.

Obsahují i kyselinu listovou. Pozor na pojídání jadérek z pecek, obsahují amygdalin, který se po požití přeměňuje na kyanid. Pro dospělého člověka jsou bezpečnou dávkou tři malá jadérka.

MALL TV            Můj oblíbený recept a tento skvělý italský dezert.

Čerstvé meruňky se skvěle hodí na kompotování, mražení, marmelády, džemy, pyré, ovocné knedlíky, do koláčů, dezertů a moučníků. Sušené meruňky jsou vhodné při redukční dietě. 

Odkaz na video ZDE

Vanilková panacota
2 dcl               smetana 33%
2 dcl               mléko
40 g                cukr krupice
5 g                  želatina sypká
½ ks               vanilkový lusk

Mléko, smetanu dáme do rendlíku, přidáme na podlouhlo rozříznutou vanilku a uvedeme do varu. Stáhneme z tepla a přidáme želatinu rozmíchanou v cukru. Promícháme a necháme odstát, aby se chuť vanilky rozvinula. Scedíme přes cedník a nalijeme do mističek nebo skleniček a necháme zatuhnout.

2-3 ks             meruněk

Meruňky nakrájejte na měsíčky, posypejte cukre a opalte horkovzdušnou pistolí nebo opalovačkou na creme brullé.

Meruňkové pyré

300 g              meruňky
200 g              voda
40 g                Cukr

Vše dejte do rendlíku a spolu povařte do vyvaření tekutiny. Rozmixujte a propasírujte přes jemný cedník.

Meduňka/ máta na ozdobu

 

Vanilku nahraďte kardamonem, skořicí, levandulí a budete mít jnou verzi tohoto oblíbeného dezertu.
pruh