Souhlasím
Tato stránka využívá pouze funkční cookies za účelem správné funkce webu. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.

KUCHAŘ ROKU

Soutěže MIX SOUTĚŽÍ
01. Únor 2018

Tento typ soutěže je zajímavý pro všechny kuchaře. Je otevřená pro všechny kuchaře, pokud není omezena členstvím v kuchařské asociaci nebo jiné oborové organizaci.

V České republice je tato soutěž v aktivním módu. O tom jak prestižní je, nebudu diskutovat.

 JAK TO PROBÍHÁ?

Vždy je vypsané zadání soutěže, které se skládá z těchto kritérií:

- 2 chodové nebo 3 chodové menu

- časový limit

- hlavní surovina nebo z čeho mají být jednotlivé chody

- dokonce kolik procent má obsahovat jídlo té suroviny např: 50 g halibut a 50 g krabí maso, 50% masa a 50% přílohy

- počet porcí – v ČR 4-6 porcí, Švédsko 14 porcí

- použití sponzorských surovin

  Před x lety bylo nutné použít konvenience od firmy KNORR. Co chod, to použití alespoň jednoho výrobku. Samozřejmě komunita foodies a blogerů strhla "hon na čarodějnici" a kredit soutěže. Byly tam zajímavé myšlenky ,ale i nesmysly. Nesmíme zapomenout, že sponzor, který investuje do soutěže třeba 500 000 Kč. Chce být vidět, a dává si podmínky. Organizace soutěže je finančně náročná. Zaplatit prostor, ve kterém soutěž probíhá, zajistit kuchyně, ubytování pro soutěžící, rondony pro soutěžící, ceny a atd….

 VÝBĚR KUCHAŘŮ

Každý kuchař musí do termínu poslat do vyplněnou přihlášku, kalkulace,  recepty a fotky soutěžních pokrmů. V ČR odděleně takže v jedné obálce přihláška a v druhé zbytek. Obě označené pseudonymem jako např. Ferda Mravenec, Muchomůrka a atd….

Vybraná komise vybere určitý počet soutěžících. Záleží, se jedná o semifinálové nebo finálové kolo. Letošní ročník měl být tento model, ale nakonec bylo, kvůli malému počtu přihlášených, jen finálové kolo.

Ve Švédsku jsou dvě semifinálová kola. Z každého postupuje finalista a pak dle bodů prvních 6 kuchařů. Finále je pro 8 kuchařů.

KOMISAŘI

Vždy jsou dvě komise.

Technická - hodnotí jak kuchaři pracují se surovinami, zda dodržují hygienické standarty, kontrolují zdali si soutěžící nepřivezli moc připravené potraviny atd….

Degustační – hodnotí chuť, vůni, vzhled, kreativitu, novátorství, použití a využití základní suroviny

 

Líbí se mi švédský model, který je podobný jako u BOCUSE D´OR. Dvě hvězdné komise, složené z bývalých kuchařů roku, hvězdných michelinských šéfkuchařů ze Švédská ale i zahraničí. Jedna komise hodnotí jedno rybí jídlo a druhá masitý chod. Každý finalista vaří 14 porcí a svým způsobem je hodnocení velice objektivní, jelikož ho hodnotí 27 lidí.  2 x 12 komisařů (rybí chod, masitý chod, 3 lidi čestná komise).

Hvězdná komise 2016

Čestná komise

Fredrik Eriksson, Kuchař roku 1987, Långbro Värdshus, Restaurang Asplund
H. K. H. Prins Carl Philip
Thomas Sjögren, Kuchař roku 2015

Komise 1

Jonas Dahlbom, Kuchař roku 1996, Dahlbom på Torget, Parks and Resorts
Magnus Ek, Oaxen Krog & Slip, Stockholm
Heléne Gunnarson, zástupce sponzora Arla
Jacob Holmström, Gastrologik
Sayan Isaksson, Esperanto
Peter J Skogström, Kuchař roku 2006, Mat & Vin Slottsparken
Stefan Karlsson, Kuchař roku 1995, SK Mat & Människor
Jonas Lundgren, Jonas Lundgren Food & Fitness
Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, Julita wärdshus
Clare Smyth, Restaurant Gordon Ramsay
Paul Svensson, Fotografiska restaurang
Håkan Thörnström, Thörnströms kök

Komise 2

Markus Aujalay, Kuchař roku 2004, Winterviken
Daniel Berlin , Daniel Berlin Krog
Stefano Catenacci, Hovtraktör, Operakällaren
Daniel Couet, Grupp F12
Mathias Dahlgren, Mathias Dahlgren
Niklas Ekstedt , Ekstedts
Björn Frantzén, Restaurant Frantzén
Christer Lingström, Kuchař roku 1985
Magnus Nilsson , Fäviken
Henrik Norström, Lux restauranger
Malin Söderström, Restaurang Hjerta a Moderna Museet

 

KUCHYNĚ

Když si vzpomenu v jaké kuchyni jsem vařil, když jsem vyhrál kuchaře roku 2001/02. Dělili jsme se o konvektomat, lítali na výdej a sporák byl 4, ale i 7 metrů od místa, kde jste měli vymezený prostor.  Poslední ročníky jsou krásně vybavené kuchyně a všichni mají stejné podmínky. Každý má konventomat, holdomat, 3 nebo 4 indukční plotýnky. Každý má svoji kóji, není rušený a má jakýsi svůj prostor, aby se mohl soustředit.

 

Ale vařit všichni pohromadě mělo něco do sebe. Byla sranda, poštuchovali jsme se a bylo to velice kamarádské. 

 

Kdo se chce podívat, zde je link na Švédsko a kuchaře roku   http://aretskock.se/

Fotky jsou z finálového a semifinálového kola KUCHAŘ ROKU 2016 ŠVÉDSKO

Chuť je to nejdůležitější. 
pruh