Souhlasím
Tato stránka využívá pouze funkční cookies za účelem správné funkce webu. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.

JOËL ROBUCHON

Kuchařské legendy Michelin Gastronomie
06. Srpen 2018

7. dubna 1945 - 6. srpna 2018

Letošní rok je ve znamení odchodů legend. Nejprve Paul Bocuse pak Anthony Bourdain a dneska Joël Robuchon.

848.JPG

Povězme si něco o této legendě.

Robuchon byl nejvlivnějším francouzským šéfkuchařem a globalním šéfkuchařem, který měl mnoho restaurací po světě. Byl známý jako neúprosný perfekcionista ve své kuchyni. Říkal, že neexistuje žádná taková věc, jako je dokonalé jídlo.

Narodil se 7.4. 1945 v Poitiers ve Francii.

V 15 letech se začal učit v hotelu Relais de Poitiers, kde začal jako cukrář. Ve věku 21 let, nastoupil do výcviku "Compagnon du Tour de France", což mu umožnilo cestovat po celé zemi a učit se různé regionální recepty a techniky vaření.

Ve 29 let, byl hlavním šéfkuchařem v hotelu Concorde La Fayette, kde velel kuchařské brigádě o 90 kuchařů, kteří vařili přes tisíce jídle denně.

Ve 31 letech mu bylo uděleno ocenění Meilleur Ouvrier de France (nejlepší francouzský řemeslník). Toto ocenění je velice vážené a uctívané. Mají ho všechny legendy.

V roce 1981 otevřel restauraci Jamin. První rok získá první hvězdu v průvodci Michelin, následující rok, druhý a rok po třetím. Tři roky, tři hvězdy, to se v tu dobu nikomu v dějinách gastronomie nepodařilo. Vařili v ní i tehdy neznámý kuchaři -  Gordon Ramsay, Eric Ripert a Michael Caines.

V roce 1989 byl názván "šéfem století" od Gault Millau.

Po více než deset let měla jeho restaurace velkým úspěchem. V roce 1994 ji přestěhoval do ulice Raymond Poincaré a restaurace nesla jeho jméno.

Restaurace „Joel Robuchon“ byla zapsána v International Herald Tribune jako „Nejlepší restaurace na světě“,

V roce 1995 viděl mnoho svých vrstevníků umírat na stres a srdeční záchvaty. Odešel proto do důchodu ve věku 50 let. V letech 1996 až 1999 vařil v televizi na kanálu TF1 Cuisinez com un grand chef a pak na France 3 pořad Bon appétit bien.

Tenhle člověk v důchodu nevydržel a připravil koncept  L'Atelier Joel Robuchon. Místo s otevřenou kuchyní, kde se hosté okamžitě cítí pohodlně, daleko od klasických restaurací. Prvními zákazníky jsou potěšeni, že objevil tento inovativní koncept. Ve francouzském a zahraničním tisku, vítají návrat tohoto velkého francouzského šéfkuchaře!

Úspěch společnosti L'Atelier de Paris který otevřel v roce 2003 vedl k rozvoji konceptu L'Atelier na všech kontinentech: Las Vegas v roce 2005, New York, Londýn a Hongkong v roce 2006, Taipei v roce 2009, Publicis Drugstore v roce 2010 a v Singapuru v roce 2011.

Napsal mnoho kuchařských knih, předsedal výboru pro Larousse Gastronomique a soutěže Bocuse d´Or.

Byl uznávaným svobodným zednářem, jmenovitě Grande Loge Nationale Française.

V jedno období získal celkově 28 Michelinských hvězd. Podívejte se na stránky kolik měl restaurací.

Letos v červnu uzavřel 3 hvězdičkovou restaurace Joel Robuchon a 2 hvězdičkovou L'Atelier de Joel Robuchon  v Singapuru.

https://www.joel-robuchon.com/en/ 

816.JPG
V každé ze svých restaurací po celém světě zůstal Joël Robuchon věrný svým zásadám. Výběr vynikajících surovin a jednoduchá příprava.  
pruh