Souhlasím
Tato stránka využívá pouze funkční cookies za účelem správné funkce webu. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.

HRÁŠEK - Hrášková polévka

MALL TV VIDEO
15. Říjen 2020

Šťáva z hrášku (kuličky i lusky) obsahuje složky, které podporují činnost slinivky břišní. Čistí zažívací trakt a je k němu šetrný, podporuje růst svalů, pevnost kostí, upravuje krevní tlak, pomáhá snižovat vysokou hladinu špatného cholesterolu a regulovat krevní cukry pro diabetiky.

Antioxidační a protizánětlivé látky zajišťují pružnost a vitálnost cévního systému. Hrášek pomáhá vrátit soustředěnost, dodává energii a zbaví odpolední únavy.

Zelený hrášek je zdrojem vlákniny, bílkovin, sacharidů, vitaminů B1, C, E, K, kyseliny listové, antioxidantů, minerálních látek (fosfor, draslík, vápník, hořčík, měď, mangan, sodík, zinek a železo).

Hrách je cenný jako prostředek pro doplnění rostlinných bílkovin, minerálů, vlákniny a komplexních sacharidů. Bohatý na vitamín B, který jedůležitý při tvorbě červených krvinek. Díky vyššímu podílu sušiny má hrách vyšší energetickou hodnotu, protože je bohatší na vlákninu, bílkoviny a sacharidy.

MALL TV                     Tohle je moje oblíbená polévka, která se dá připravit za 5-10 minut. 

Hrášek je vhodné konzumovat syrový nebo rychle tepelně upravit, a pak ho použít do salátů, zeleninových příloh, zapečených brambor nebo těstovin. Na přípravu pyré, polévek nebo kaší. Vývar můžete připravit ze slupek, které použijte na polévku.

Odkaz na video ZDE

Hrášková polévka
50 g                máslo
100 g              cibule
50 g                pórek zelená část
10 g                česnek
0,9 lt.              zeleninový vývar
800 g              hrášek mražený
                       sůl

V kastrolu zpěňte na másle cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte česnek nakrájený na plátky a zelenou část z pórku nakrájenou na plátky. Lehce zpěnit. Zalijte zeleninovým vývarem, osolte ho a provařte 2 minuty. Odeberte si trochu hrášku a zbytek hrášku přidejte do kastrolu a vařte 4 minuty. Rozmixujte v mixéru a propasírujte přes jemný cedník. Dochuťte solí.

 Polévku dejte do vody s ledem, aby nezešedla a měla krásnou barvu, pokud ji chcete podávat později.

Česnekové krutóny
40 g                máslo
2-3 stroužky  česneku
100 g              toustový chléb na kostičky

Toustový chléb zbavte okrajů a nakrájejte na kostičky 5x5 mm, usušte v troubě do zlatova. Na rozpuštěném másle orestujte česnek rozsekaný na jemno nebo prolisovaný přes lis na česneky, přidejte opražené krutóny. Promíchejte, dokud se máslo nevsákne.

Můžete ji jíst teplou nebo studenou.
pruh