HOJA SANTA
1 * Michelin, Head Chef : Paco Méndez
BARCELONA
Další restaurace ze sítě ElBarri a Alberta Adrià. Hoja Santa podává moderní mexickou kuchyni.
Jméno restaurace Hoja Santa pochází z cesty šéfkuchaře Alberta a Paca do Oaxacy v Mexiku. Roste tam rostlina Hoja Santa.
Má sametové listy. Tyto anýzovité, huňaté listy jsou vhodné jako obal pro grilovaná nebo dušená rybí jídla. Používá se také jako aroma v zelených molech, v tamalelovém balení a u kuřecích a krevetových pokrmů. Jako domácí lék je považován za protizánětlivý a připravuje se jako čaj na žaludeční křeče a jako obklad na podráždění kůže. Neobvyklá vůně byliny je obtížné zachytit, ale ve srovnání s lékořicí, sassafrasem, mátou, estragonem a eukalyptem.
Hoja Santa je poctou a závazkem celé mexické kultuře. Je to výsledek osobní vize šéfkuchaře Paca Méndeze a jeho způsobu porozumění mexické kuchyně. Krom kuchyně jsou to i nápoje jako mezcal, tequila a mexická piva.
Menu je široké a můžete si vybírat z ala cartu po jednotlivých položkách. Ale jakmile si uděláte rezervaci pro 5 a více osob, tak Vám přijde email, že Vám sestaví tasting menu pro celý stůl. A bylo to hodně povedené a hodně jsme toho ochutnali. Po dojedení posledního hlavního chodu, jsme se přesunuli do části restaurace, která je hodně barevná a podávají tam pouze dezerty. Ochutnali jsme všechny a jako pozornost jsme dostali marshmallons, podávané na aloe.
Restaurace má 65 míst. Má zajímovou výzdobu. Jídla jsou velice zajímavě podávána. Hodně show při podávání u stolu, otevřená kuchyně. A ty drinky. Hned bych se tam vrátil.