DÝNĚ - Dýňová polévka se zázvorem a pomerančem
DÝNĚ Dýně obsahuje provitamín A, vitamín B1, B2, B3, E, kyselinu listovou (B9), omega-3-mastné kyseliny. Minerální látky – hořčík, draslík, vápník, měď, selen, železo, zinek a fosfor. Je dobře stravitelná, upravuje činnost střev, váže na sebe toxiny a pomáhá je vylučovat z těla. Odbourává tuky díky lipolytickému enzymu, který štěpí tuky a proto je vhodná pro lidi s nadváhou. Je močopudná. Klidní nervy, pomáhá lidem s kardiovaskulárními problémy, cukrovkou a posiluje imunitní systém. Dýňová semínka obsahují zinek, který je protizánětlivý, působí příznivě na kůži, vlasy a nehty. Urychluje hojení ran a zlomenin. Semínka jsou vhodná jako podpůrná léčba infekčních onemocnění, pro podporu obranyschopnosti. Čistí střeva od parazitů (hlísti, škrkavky, roupy).
MALL TV Dýně se hodí na přípravu polévek, pyré, marinovaní, grilování a pečení. Semínka můžete upražit a připravit nasladko, naslano, pikantně nebo jen je zakápnout dýňovým olejem.
Zkuste moji dýňovou polévku. Pokud si ji chcete ozvláštnit místo smetany dejte kokosové mléko a k zázvoru můžete přidat kari nebo kari pastu.
Odkaz na video ZDE
50 g olivový olej
80 g cibule
20 g zázvor
60 g cukr krupice
500 g dýně očištěná
120 g pomerančová šťáva
600 g zeleninový vývar
sůl
25 g citrón
50 g smetana 33%
Dýni nakrájejte na kostky a upečte v troubě při 180 °C cca 20-25 minut do lehkého změknutí.
V kastrolu na olivovém oleji zpěňte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte zázvor na kostičky, cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Přidejte opečenou dýni a krátce ji orestujte. Pak přidejte pomerančovou šťávou a do půlky ji vyvařte. Nakonec přidejte zeleninový vývar a pomalu vařte do změknutí. Jakmile je dýně měkká tak přidejte smetanu a krátce povařte. Pak rozmixujte v mixéru, propasírujte přes jemný cedník a dochuťte solí a citrónovou šťávou.
20 g dýňový olej
60 g dýňová semínka
pažitka
Dýňová semínka opražte v troubě nebo na suché pánvi do křupava. Pažitku jemně nakrájejte.