Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

DÝNĚ - Dýňová polévka se zázvorem a pomerančem

VIDEO MALL TV
27. Září 2020

DÝNĚ

Dýně obsahuje provitamín A, vitamín B1, B2, B3, E, kyselinu listovou (B9), omega-3-mastné kyseliny. Minerální látky – hořčík, draslík, vápník, měď, selen, železo, zinek a fosfor. Je dobře stravitelná, upravuje činnost střev, váže na sebe toxiny a pomáhá je vylučovat z těla. Odbourává tuky díky lipolytickému enzymu, který štěpí tuky a proto je vhodná pro lidi s nadváhou. Je močopudná. Klidní nervy, pomáhá lidem s kardiovaskulárními problémy, cukrovkou a posiluje imunitní systém.

Dýňová semínka obsahují zinek, který je protizánětlivý, působí příznivě na kůži, vlasy a nehty. Urychluje hojení ran a zlomenin. Semínka jsou vhodná jako podpůrná léčba infekčních onemocnění, pro podporu obranyschopnosti. Čistí střeva od parazitů (hlísti, škrkavky, roupy).

MALL TV             Dýně se hodí na přípravu polévek, pyré, marinovaní, grilování a pečení. Semínka můžete upražit a připravit nasladko, naslano, pikantně nebo jen je zakápnout dýňovým olejem.

Zkuste moji dýňovou polévku. Pokud si ji chcete ozvláštnit místo smetany dejte kokosové mléko a k zázvoru můžete přidat kari nebo kari pastu.

Odkaz na video   ZDE

50 g                   olivový olej
80 g                   cibule
20 g                   zázvor
60 g                   cukr krupice
500 g                 dýně očištěná
120 g                 pomerančová šťáva
600 g                 zeleninový vývar
                           sůl
25 g                   citrón
50 g                   smetana 33% 

Dýni nakrájejte na kostky a upečte v troubě při 180 °C cca 20-25 minut do lehkého změknutí.

V kastrolu na olivovém oleji zpěňte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte zázvor na kostičky, cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Přidejte opečenou dýni a krátce ji orestujte. Pak přidejte pomerančovou šťávou a do půlky ji vyvařte. Nakonec přidejte zeleninový vývar a pomalu vařte do změknutí. Jakmile je dýně měkká tak přidejte smetanu a krátce povařte. Pak rozmixujte v mixéru, propasírujte přes jemný cedník a dochuťte solí a citrónovou šťávou.

20 g                   dýňový olej
60 g                   dýňová semínka
                           pažitka

Dýňová semínka opražte v troubě nebo na suché pánvi do křupava. Pažitku jemně nakrájejte.

Pokud chcete mít polévku výraznější, tak použijte kuřecí vývar.  
pruh