Beru na vědomí
Informuji uživatele, že tato webová stránka používá pouze krátkodobé soubory cookies, bez nich nebude web fungovat správně.
Podle nového zákona povinnost povolení/odmítnutí neplatí pro technické ukládání.

DROBNÉ OVOCE - Tvarohové knedlíky plněné drobným ovocem

VIDEO MALL TV
28. Září 2020

MALINY

Jsou vhodné při jakékoliv dietě, zaženou hlad a podpoří trávení. Odvodňují organismus a čistí střeva. Obsahují zinek, který příznivě podporuje sexuální výkonost. Čím jsou maliny tmavší, tím mají větší množství antioxidantů, ty chrání tělo před rakovinou. Jsou vhodné při léčbě horeček, zánětlivých infekcí, revmatu, léčbě cukrovky, ženských potížích spojených s menstruačních cyklem, ke snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu. Obsahují vitamín B, který působí proti stresu a migréně.

BORŮVKY

 Myrtilin je modré barvivo, které zachycuje volné radikály a příznivě působí na srdečně cévní choroby. Divoké (lesní) borůvky jsou bohatší na antioxidanty a živiny než zahradní borůvky. Borůvky obsahují málo kalorií, hodně vlákniny, 85 % vody, vitamíny C a K, minerální látky (mangan, železo). Borůvky patří mezi největší přírodní zdroje antioxidantů. Borůvky brání poškození DNA a chrání před stárnutím, rakovinou a kardiovaskulárními chorobami, brání oxidaci cholesterolu v krvi, snižují vysoký krevní tlak, pomáhají v boji s infekcemi močových cest a prevenci cukrovky. Zlepšují fungování mozku a paměti, zmírňují otoky, únavu a poškození svalů po namáhavém cvičení, zlepšují zrak. Borůvky pomáhají při léčbě respiračních onemocnění (chřipky, angíny, zánětlivé onemocnění sliznic), díky močopudným účinkům se doporučují při rakovině prostaty. Sušené borůvky se používají pro děti jako lék na průjmy. Borůvky můžete sušit, kompotovat, mrazit ve formě kuliček nebo rozmixovaných jako pyré.

OSTRUŽINY

 Salicylát je analgetikum, antipyretikum s protizánětlivým účinkem obsažený v jadérkách. Látka je účinná proti bolestem, zánětům a snižování horečky při nachlazení, chřipce nebo angíně. Ostružiny obsahují pektin, vlákninu, třísloviny, vitamíny C, B, E a K, minerální látky (draslík, fosfor, železo, vápník a hořčík). Ostružiny pomáhají snižovat obsah cukru a cholesterolu v krvi, jsou močopudné a posilují funkci ledvin. Mají nízkou energetickou hodnotu, zrychlují metabolismus a urychlují hubnutí. Napomáhají snižovat vysoký tlak, při potížích s trávením, menstruačních křečích, zmírňují vedlejší účinky chemoterapie a ozařování a pomáhají předcházet nádorovým onemocněním. Zpomalují také stařeckou demenci. Pomáhají mírnit záněty, působí detoxikačně, chrání játra i štítnou žlázu. Pro uchování vitamínu C je konzumujte syrové, nemražené ani tepelně upravené.

MALL TV          Drobé ovoce v malých tvarohových knedlíčkách si oblíbí všichni. 

Maliny mají široké využití. Do domácích limonád, džemů, marmelád, pyré a octů. Do salátů, předkrmů, k jídlům z drůbeže a zvěřiny, na dezerty, do moučníků a zmrzliny. Čerstvé maliny můžete rozložit na plastové plato, zamrazit a používat do koláčů. Vynikající je malinový sirup na zimní měsíce.

Borůvky se hodí do přípravu kompotů, marmelád, džemů, sirupů a šťáv. Jsou vynikající do osvěžujících limonád, freshů, smoothies, studených polévek a jako vložka do bílého jogurtu. Čerstvé nebo mražené použijte do tvarohových nebo kynutých knedlíků, bublanin, sladkých dezertů a koláčů. Vhodné jsou do ovocných salátů.

Ostružiny se skvěle hodí do koktejlů, smoothies, pohárů, ke zmrzlině, do jogurtu, bublanin, koláčů, dortů, palačinek a lívanců. Můžete je přidat do ovocných a zeleninových salátů. Šťáva se skvěle hodí do zvěřinových omáček.

Odkaz na video ZDE

50 g                máslo měkké
250 g              tvaroh měkký
200 - 250 g    mouka hrubá
1 ks                vejce
                       Sůl
                       Citrónová kůra
½ lžičky         kypřící prášek do pečiva
                       Maliny, ostružiny, borůvky

100 g              máslo
150 g              tvrdý tvaroh

Všechny suroviny dejte do kotlíku a promíchejte stromečkem/ protínačkou/ v těsto. Na vále těsto rozvalte a vypíchejte kolečka. Do středu dejte drobné ovoce, opatrně obalte, přimáčkněte, zatočte kuličku. Vařte 7 až 10 minut ve vroucí lehce osolené vodě. Jakmile jsou uvařené tak je vyndejte podběrákem rovnou do rendlíku s rozpuštěným máslem. Lehce je promíchejte v rendlíku.

Na mělký talíř naskládejte uvařené tvarohové knedlíky. Přelejte máslem a pak navrch nastrouhejte tvrdý tvaroh.


TIPY:
-ke knedlíkům můžete podávat ovocné omáčky nebo vanilkovou omáčku

MILUJU DROBNÉ OVOCE A RÁD S NÍM VAŘÍM.
pruh