CUKETA - Cuketové bramboráky
CUKETA Má nízkou kalorickou hodnotu a je vhodná při hubnutí a detoxikaci organismu. Obsahuje látky s proti rakovinotvornými účinky. 90 % je voda a zbytek vláknina, která je prospěšná pro zdravé zažívání. Dále obsahuje vitamíny B, C, provitamín A, antioxidanty a draslík. Pokrmy připravené z cuket působí příznivě na vyprazdňování střev, při ateroskleróze, žlučníkových kamenech, dně, revmatismu, ovlivňují činnost srdce, ledvin a trávicího ústrojí.
MALL TV Malé cukety můžete jíst syrové, velké až po tepelné úpravě. Pochutnat si můžete i na květech, pokud je naplníte a zapečete nebo obalíte v trojobalu a usmažíte. Nejchutnější jsou cukety dlouhé okolo 25 cm. Cuketu využijete při přípravě polévek, bramboráků, při grilování, smažení a do zeleninových příloh.
Odkaz na video ZDE
Cuketové bramboráky
300 g brambory oloupané
700 g cukety
10 g solamyl
1 stroužek česnek
2 ks vejce
80 g hladká mouka
majoránka
Sůl
Černý pepř
Slunečnicový olej na pečení
Cukety rozpulte a lžičkou zbavte středu který je měkký. Nastrouhejte na jemno, pak nastrouhejte brambory na jemno a nakonec česnek. Osolte, promíchejte. Pokud jsou velké cukety, tak slijte vodu. Přidejte vejce, mouku, solamyl, čerstvě mletý černý pepř a nasekanou majoránku na jemno. Promíchejte stěrkou a lžičkou dávejte do pánvičky nebo do lívanečníku. Opečte do zlatova z obou stran pozvolna.
Zakysaná smetana s pažitkou
200 g zakysaná smetana
Sůl
Černý pepř
Pažitka
Do misky dejte zakysanou smetanu, osolte ji, opepřete, přidejte na jemno nasekanou pažitku. Promíchejte stěrkou.
Na mělký talíř naskládejte opečené cuketové bramboráky. Pak dejte zakysanou smetanu s pažitkou a ozdobte majoránkou.