CELER - Pečený celer, jablko a parmezánový crumble
MALL TV Podzim je ve znamení kořenové zeleniny. Celer je skvělá, ale opomíjená zelenina, kterou většina kuchařů dává do vývaru nebo zeleninových základů. Já Vám ukážu jak ho lépe zpracovat.
Odkaz na video ZDE
2 ks celer
40 g Máslo
300 g voda nebo zeleninový vývar
Sůl
100 g Smetana 33%
Neoloupaný celer dejte péct při 160-170 °C péct do trouby na horký vzduch na hodinu a čtvrt. Upečený celer poznáte tak že, do něj vpíchnete špejli a jde lehce vyndat. Nechte chvilku odstát a nožem okrájejte upečenou slupku. Pak seřízněte okraje celeru a střed nakrájejte na kostky. Kostky celeru opečte na másle, osolte, podlijte vývarem povařte 20 minut. Pak zjemněte smetanou a krátce povařte. Rozmixujte v mixéru, propasírujte přes jemný cedník a dle potřeby osolte.
20 g clarifikovaném máslo
20 g máslo
Sůl
Opečené vršky celeru rozpulte, osolte, opepřete a opečte na clarifikovaném másle. Nakonec přidejte syrové máslo a výpekem přelévejte. Nakonec dejte na savý papír.
Parmezánový crumble
50 g Parmezán
50 g Panko strouhanka
50 g máslo měkké
Všechno dejte do kotlíku a promíchejte krátce stromečkem. Dejte na plech a pečte při 170 - 180 °C 5 minut do zlatova.
1ks jablko
Citrón
Olivový olej
Jablka nakrájejte na tenké plátky a potom na tenký julien. Pokapejte citrónovou šťávou a olivovým olejem.
Petrželka na ozdobu
Na talíř nejprve rozložte kousky upečeného celeru, potom pomocí dávkovací lahve dejte celerové pyré, pak opatrně rozložte julien z jablka, posypejte crumblem s parmezánem. Dozdobte snítkou petržele.