Souhlasím
Tato stránka využívá pouze funkční cookies za účelem správné funkce webu. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.

BRAMBORY

MALL TV VIDEO
12. Listopad 2020

Obsahuji kyselinu listovou, která napomáhá správnému vývoji, růstu buněk a navíc je důležitá na krvetvorbu. Brambory jsou ideální pro těhotné, ženy plánující těhotenství a osoby v rekonvalescenci.

Mají nízkou energetickou hodnotu, antioxidační schopnosti a neobsahují žádný tuk.

Obsahují vlákninu, bílkoviny, flavonoidy, vitamíny A, B1, B2, B6, C, K, PP, minerální látky (draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom). Vláknina podporuje správnou funkci trávicí soustavy a vytváří pocit plnosti.

Brambory uvařené ve slupce obsahují více vlákniny a jsou mnohem lepší, do vody se nevylouhují a nevyvaří vitamíny, navíc velké množství minerálů a vitamínů se ukrývá hned pod slupkou.

Z brambor vždy odstraňte klíčky, které obsahují toxické látky. Pokud jsou hodně naklíčené, raději je nejezte. Zmrzlé brambory sládnou.

Brambory se dělí na typ A-pevné, B-polopevné a C-moučné. Pokud přesolíte polévku nebo omáčku, vhoďte do ní syrovou oloupanou bramboru a krátce povařte. Brambora absorbuje přebytečnou sůl.

Brambory patří mezi naše nejoblíbenější přílohy. Připravujeme je vařené, pečené, smažené, grilované, zapečené. Děláme z nich pyré, bramboráky, polévky, krokety, hranolky, chipsy a atd….. Jejich využití je pestré.

MALL TV            Těsto na čerstvé gnocchi není vůbec složité, jen je třeba upéct si brambory den předem a teprve druhý den je vychladlé připravit. Jsou to vlastně bramborové knedlíčky, podobné těm našim. Akorát menší, místo mouky semola a navíc parmezán.

Odkaz na video ZDE

Na těsto
500 g      brambor
150 g      semoly
15 g        Solamylu
15 g        parmezánu
1             vejce

Brambory upečte den předem v troubě doměkka. Druhý den je vychladlé oloupejte a nastrouhejte najemno. Dejte je do hrnce a najemno k nim nastrouhejte parmezán, přisypte semolu, solamyl, vejce, trochu soli a promíchejte pouze krátce, aby těsto nezřídlo. Na pomoučené pracovní ploše vytvořte váleček a poté z něj odkrojte kousky, z nichž dále tvořte dlouhé hady. Pomocí karty nebo nože nakrájejte malé gnocchi. Pokud všechny nebude spotřebovávat, neuvařené je dejte do mrazáku.

Na zeleninu
40 g       olivového oleje

1 ks       červená paprika
1 ks       žlutá paprika
1 ks       cuketa
1 ks       lilek
2 ks       rajčata
stroužek česnek
1 ks       cibule
200 g    drcených rajčat nebo rajčatové propasírované omáčky
             pepř a sůl
             bazalka nebo petrželka

PostupNejprve nakrájejte tvrdou zeleninu, což jsou papriky. Hoďte jena pánev na olivový olej a mezitím nakrájejte cuketu a také orestujte. Pak postupně přidávejte lilek na kostičky, cibuli na jemné kostičky, pak rajčata na kostky a nakonec drcená rajčata nebo rajčatovou omáčku, která spojí všechny chutě dohromady.

Bramborové gnocchi uvařte v osolené vodě cca 2–3 minuty. Sceďte je a přidejte do zeleninové směsi. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte nasekanou petrželku nebo bazalku a přistrouhejte kousek parmezánu.

Gnocchi se skvěle hodí ke smetanovým omáčkám.
pruh